3. 6. 2022 Daniel Ryl

Safin: Chci ukázat, že si místo zasloužím

Všestranný útočník OSTAP SAFIN se vrací po pěti sezonách v zámoří a pokusí se vybojovat místo v áčku Sparty. "Hokej miluju a chci se hrou bavit. V první řadě ale musím trenérům ukázat, že hokej hrát umím a šanci si zasloužím," uvědomuje si před startem nabité sezony, ve které náš tým čeká kromě extraligy také Liga mistrů a Spengler Cup.

Cítíš jako výhodu, že se vracíš do známého prostředí?
Je to zvláštní pocit, protože i když jsem byl v Americe pět let, vracím se s pocitem, jako bych ani neodešel. Je super, že se vracím do známého prostředí, které dobře znám. Chci na sobě makat a ukázat, že si místo ve Spartě zasloužím.

Jak se těšíš na návrat do extraligy?
Za áčko jsem pár zápasů odehrál, ale nejednalo se o nic velkého. Vím, že se v extralize hraje trošku jiný hokej než v Americe, ale je to kvalitní soutěž a máme v týmu spoustu kvalitních hokejistů. Těším se, angažmá ve Spartě beru jako velkou výzvu!

Je pro tebe důležité, že spoustu spoluhráčů znáš z minulosti?
Určitě. Kluci mě znají i z letních tréninků, takže ví, co jsem za hráče a mohou mi pomoci se zlepšit v detailech, které mi tolik nejdou.

Co říkáš na nabitý program, ve kterém nás kromě extraligy čekají i Liga mistrů a Spengler Cup?
Jsem rád, že nás čeká hodně zápasů, protože jsem na takový režim zvyklý z Ameriky, kde jsme trénovali hodně málo. Těším se na novou výzvu, jiné týmy a jiný hokej. Už se nemůžu dočkat, až začneme hrát, i když zatím máme teprve suchou přípravu. Chodím ale pomaličku i na led, což mi po návratu pomůže.

Jak vzpomínáš na první sezonu v Kanadě, kde jsi měl v juniorce téměř bod na zápas?
Všechno si v Kanadě sedlo. Odjel jsem do neznáma, ale sezona byla skvělá! O Vánocích nám odešlo hodně kvalitních hráčů, a protože jsme byli trošku slabší tým, padlo více zodpovědnosti na mě. V závěru jsem ještě hrál v AHL, ale pak jsem se bohužel zranil.

PRVNÍ EXTRALIGOVÝ GÓL OSTAPA SAFINA VE SPARTĚ

Chci Edmontonu ukázat, že udělal chybu

V Saint John Sea Dogs jsi hrál s Joem Velenem, který válí za Detroit. Byl už tehdy rozdílový?
S Joem jsme hráli společně v jedné lajně. Vytvořili jsme tandem, který spolu hrál všechno a měl podobná čísla. Joe je šikovný hráč, takže s takovým se hraje snadno. O Vánocích byl ale vytrejdován do lepšího týmu, zatímco já bohužel nemohl, protože jsem byl v Kanadě teprve první rok, jinak by mě vyměnili asi taky. Na nic si ale nestěžuju, dostával jsem hodně prostoru a hokejově se posunul.

Nemrzí tě, že jsi nemohl být vytrejdován s Velenem a třeba si do NHL pomoci společně?
Nemrzí. Celá sezona se mi vydařila, na konci jsem hrál možná ještě lépe, než jsem hrál na začátku. Zahrál jsem si i na dvacítkách a dohrál ročník v AHL, kde jsem získal další cenné zkušenosti. Následující sezonu už jsem byl vytrejdovaný do kvalitnějšího týmu.

V Halifaxu ses navíc potkal s Marcelem Barinkou, se kterým jste se znali ze Sparty, pomohlo to?
Jasně! Vždycky je legrace mít po boku dalšího Čecha. Celý rok jsme trávili s Marcelem společně, první rok v Kanadě jsem měl zase Radima Šaldu, takže to bylo skvělý. Druhá sezona už se mi ale také kvůli zranění tolik nevydařila.

Bylo zranění důvodem, proč jsi od Edmontonu nedostal více šancí?
Zranění asi hrálo roli, ale záleží, v jaké formě se po něm člověk vrátí. Nehrál jsem čtyři měsíce a rovnou naskočil do play off, takže bylo těžké se dostat do tempa. Vůbec se mi nedařilo a trenér viděl, že to nejsem já. Na Memoriálu jsem se pak zranil podruhé, takže mě to hokejově přibrzdilo, ale hlavou jsem se nikdy nevzdal. Makal jsem každý den, abych se do NHL dostal. Abych pravdu řekl, nevzdal jsem se pořád, aktuálně mě ale zajímá, abych pomohl Spartě.

Vracíš se i z důvodu, že se ve Spartě můžeš zase dostat do své staré formy?
Hokej miluju a chci se hrou bavit. V první řadě ale musím trenérům ukázat, že hokej hrát umím a šanci si zasloužím. Věřím, že na to mám a chci dokázat i Edmontonu, že udělali chybu. V první řadě chci ale přesvědčit Spartu, že jsem kvalitní hráč, který může pomoci k úspěchu.


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila