4. 7. 2022 Daniel Ryl

Kovář: Záleží mi, aby celá výstroj ladila

Brankář Jakub Kovář jde do nové sezony s novou sparťanskou maskou, a to dokonce se dvěma! "Mám dvě sady celé výstroje k tmavým i bílým dresům. Záleží mi na tom, aby celá výstroj ladila. Na profesionální úrovni už by měl brankář nějak vypadat," popisuje zkušený brankář, kterému s tvorbou autorsky pomáhal také malý syn.

Fanoušci už viděli novou masku, ale nemáš jen jednu výstroj, je to tak?
Mám dvě masky - jednu tmavší a jednu světlejší. Vždycky potřebuji jednu rezervní a chtěl jsem, aby mi ladila celá výstroj. Vzhledem k tomu, že Sparta hraje ve vínovo-černých a bílých dresech, tak mám černou masku a výstroj k tmavým dresům, bílou k bílým. Nejdůležitější je, jak se člověk ve výstroji cítí a chytá, ale záleží mi na tom, abych vypadal reprezentativně a celá výstroj ladila. Na profesionální úrovni už by měl brankář nějak vypadat.

Nezvyklé je velké logo na betonech, je to tvoje tradice?
Je to tak. Dávám si na ně dávám velké logo klubu. Měl jsem to tak i v Jekatěrinburgu, takže ve Spartě bylo jasno. Sparťanské symboly jsme vybrali i na helmách, kde mám velké "S", Karlův most a důležitá místa v Praze.

Zbytek tmavé masky má filmovou tématiku, proč?
William Wallace, kterého mám vzadu, mě doprovází už asi dvacet let. Je to moje oblíbená filmová postava, kterou mám na každé masce. Na levé straně jsem přemýšlel o něčem jiném, ale malý syn chtěl Transformera, takže jsme vše nakombinovali a je tam Optimus Prime. (usmívá se)


Řada hokejistů výstroj nerada mění. Tobě střídání výstroje nevadí?
Já mám vždycky dvě masky. Odchytám hodně zápasů, do toho zhruba dvě stě tréninků, takže se helma opotřebuje. Ono už nejde ani tak o vzhled, ale helma postupně měkne a není tak bezpečná. Mně se střídání masek i výstroje líbí. Když mi ukážeš fotku z mojí kariéry, řeknu ti, o jakou sezonu se jedná. Díky výstroji si své sezony pamatuju.

Brankáři si často své masky schovávají a vystavují, máš to taky tak?
Masky si schovávám všechny, ale zatím je vystavené nemám.

Kde sbíráš inspiraci?
Popravdě je postupem času těžší a těžší vymyslet něco originálního. Ve Spartě jsem první sezonu, takže jsem chtěl velké sparťanské "S" a Prahu, ale většinou člověk chce na masce velké logo, číslo a podobně. Masky mi stříká Martin Hušek z Kolína, kterému nechávám volné ruce. Řekneme si, co bych si přibližně představoval, on pošle návrhy a společně je ladíme. Pro mě je to další zpestření mezi sezonami, baví mě to.

Začátek sezony se blíží, jak si u nás zvykáš?
Jsem v Praze krátce a zatím netrénujeme kompletně, takže když už jdu jednou za týden trénovat s klukama na led, potkávám se spíš s mladšími hráči. Někteří starší kluci trénují individuálně, takže nejsme ještě kompletní, ale v dalších týdnech už se začneme scházet ve větším počtu, přijedou kluci ze zahraničí a začneme si pomalu sedat. Těším se!

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek