23. 11. 2022 Kateřina Eisová, Marek Táborský

Wallson: Ze spolupráce mám dobrý pocit

Švédský trenér Hans Wallson přiletěl do Prahy v úterý v noci a hned ve středu ráno absolvoval trénink s A-týmem. "Je pro mě obrovskou poctou, že jsem tady dostal šanci," uvedl bezprostředně po prvních chvílích se svými svěřenci.

Jak probíhala vaše jednání se Spartou?
Mluvil jsem s panem Hořavou, když mu nabídli místo tady ve Spartě. Tam to celé začalo a teď jsem tady.

Znáte se dobře?
Před pár lety přiletěl do Švédska do Skelleftey, kde jsem v té době trénoval. Zůstal u nás týden, během kterého jsme probrali spoustu hokejových témat a více se poznali.

Řešil jste i jiné nabídky?
Víte, jak to chodí. Když jste cizinec, musí se obstarat spousta záležitostí. Člověk se prostě nemůže sebrat a hned přiletět. Naštěstí se nám povedlo vše zařídit a jsem moc rád, že tady můžu být. Sparta je jedním z největších klubů v Evropě a má obrovskou, bohatou historii. Je pro mě obrovskou poctou, že jsem tady dostal šanci. Od začátku, když jsem začal s Milošem a panem Hlinkou jednat, jsem měl dobý pocit. Jednali se mnou velice profesionálně, žijí pro hokej, cítil jsem, že to je správně.

Musel jste odložit svůj přílet, co za tím stálo?
Je to tak, měl jsem přiletět již před dvěma dny. Let se ale musel zrušit kvůli sněhové bouři ve Stockholmu, takže jsem přiletěl až včera v noci.

Od února jste nikde netrénoval. Měly o vás zájem i jiné týmy?
Ano, měl jsem více nabídek, ale chtěl jsem si chvíli odpočinout a počkat na tu správnou. Pak zavolala Sparta, u které jsem měl od začátku dobrý pocit, nabídka mi dávala smysl.

Co víte o českém hokeji a místní extralize?
Se Skellefteou a Curychem jsme v rámci Ligy mistrů hráli proti spoustě českých týmů, takže nějaký obrázek mám. Znám Martina Ševce, a ten vždycky mluvil o místním hokeji a životě v Čechách dobře. Je to dobrý kluk, dokonce jsme spolu vyhráli zlato.

Jste tu krátce, ale mluvili jste už o plánech s týmem? Čeho chcete se Spartou dosáhnout?
Teď to samozřejmě budeme více řešit. Chceme podávat konzistentní výkony. Bude to delší proces, musíme být trpěliví a každý den odvést kus práce. Myslím ale, že tu je dobrý tým a kluci jsou připraveni tvrdě makat.

Jaký na vás tým zanechal první dojem?
Dobrý! Samozřejmě se se všemi musím teprve poznat. Sám jsem dříve hokej hrál, takže vím, jaké to je, když přijde nový trenér, trochu vás to nakopne. To je ale dobře, myslím, že to tým potřebuje.

Máte jasno o tom, jak si s trenérem Hořavou rozdělíte pravomoci?
Miloš bude mít na starost obránce a já útočníky, jak jsme oba zvyklí.

Během prvního tréninku se Spartou to vypadalo, že pouze pozorujete.
Ano, jen jsem pozoroval, přijel jsem teprve včera. Nechtěl sem přijít a hned tu na všechny křičet, je pro mě důležité tým poznat. Ráno jsme měli meeting, kde jsem se představil. Krok po kroku se budu více zapojovat do tréninku, rozdělíme si s Milošem práci.

Jaké budou z osobního pohledu vaše nejbližší dny?
Teď bydlím v hotelu, ale půjdu se podívat na jeden byt. O městě toho zatím tolik nevím, takže věřím, že mi Sparta sežene bydlení na hezkém místě. Budu teď pracovat 24 hodin denně, takže potřebuji jen postel, na které se vyspím. Budu tady bez rodiny, do konce sezony zbývá jen pět měsíců a hodlám pořád pracovat. Taky jsem viděl, že jsou postele přímo v kabině, takže to bude dobré. (smích)

Mluvíte v kabině anglicky?
Jednou z nejdůležitějších věcí bude, aby všichni rozuměli tomu, o čem mluvíme, když řešíme taktiku. Bude to mix mezi mojí angličtinou a Milošovou češtinou, aby porozuměli opravdu všichni. V minulosti jsem ve Švédsku trénoval cizince, takže jsme mluvili anglicky, ale pak třeba někteří Švédi nerozuměli tomu, co chceme. Musíme tedy zaručit, aby se to tady nedělo.

Říká se totiž, že jste velmi komunikativní trenér.
Mám to tak rád, sám jsem hrál, takže vím, že je důležité hráče pořádně poznat a ujasnit si, co po nich chcete a jak chcete hrát. To nějaký čas zabere. A my začali jsme dneska.

Jaká je vaše hokejová filozofie?
Základem je co nejvíce hrát s pukem. Když máte puk, řídíte hru a tempo. Musíte také hrát tvrdě, hodně bruslit a napadat. Musíme najít správný balanc mezi tvrdostí a šikovností na puku. Když nemáte puk, musíte se za ním začít honit a je jednoduché ztratit strukturu, ale když jej máte, můžete k tomu dohnat soupeře a řídit hru.

POHLED MILOSLAVA HOŘAVY:

Jak jste s Hansem Wallsonem seznámili?
Požádal jsem ho, zda bych mohl za ním přijet na stáž ve chvíli, kdy byl se Skellefteou v nejlepší formě a byli několikrát ve finále. Tehdy jsem rozhodně takové přijetí nečekal. Překvapilo mě, jak byli otevření. Hans mě bral s týmem na led, vše mi ukázal a prozradil. Byl jsem z toho úplně unešený. Být tolikrát ve finále švédské ligy rozhodně není náhoda. Samozřejmě nejde jen o práci trenéra, ale celého týmu. Jeho pohled na hokej se mi ale strašně líbil.

Dokázali jste se rychle domluvit na spolupráci ve Spartě?
Já mu párkrát psal už dříve. A teď se naskytla možnost. Přiznám se, že jsem této variantě nedával žádné šance. Ale zkusil jsem to a Hans zareagoval tak, že o tom bude přemýšlet. Dokud dnes nepřišel do kabiny, nevěřil jsem tomu, že vůbec přijde. (smích) Vůbec se nedivím, že měl se svou historií více nabídek.

Budete to vy, kdo mu bude vše ukazovat ve sparťanské kabině?
Kdybyste ho viděli, zjistili byste, že nepotřebuje nic vysvětlovat. Opravdu! Připravovali jsme se, jestli ho hráčům představím já, Jarda Hlinka nebo Petr Ton. Než jsme došli do obýváku, stihl se všem představit sám. Přišli jsme do kabiny ve chvíli, kdy mu už hráči tleskali. (smích) Je to borec, který nepotřebuje představovat, ví, o čem mluví a co chce. Bude pro mě ohromná zkušenost s takovým člověkem spolupracovat.

Budete rovnocennými kolegy, jako dříve s Josefem Jandačem?
Byla by velká drzost si z něj udělat asistenta. (smích) To by šlo těžko. Jsme kolegové. Já budu mít na starost především beky, on útok, ale vše budeme společně konzultovat. Čeká nás hodně práce a je skvělé, že si ji můžeme rozdělit mezi sebe. Doplní nás ještě Jarda Hlinka.

Jaké prvky může Hans Wallson přinést do Sparty?
Určitě švédský styl, který se mi hrozně líbí. Věřím, že se v mužstvu časem objeví větší agresivita. Nedokážu teď říct, co všechno přinese, ale jsem si jistý, že nám moc pomůže.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek