15. 3. 2023 Daniel Ryl

Hořava: Vzestup je v první řadě práce hráčů

Trenér Miloslav Hořava už se svými parťáky střádá plány, jak Třinci vrátit loňskou finálovou porážku a ukončit jeho zlatou sérii. "Není to o mně. Zastavit Třinec je výzva pro celý tým. Nejen pro trenéry, ale i pro hráče. Chceme přes něj najít cestu, porazit ho a postoupit do semifinále," přiznává před startem čtvrtfinále zkušený trenér.

Čeká nás jiný Třinec, než který jsme potkali ve finále?
Třinec je téměř stejný tým. Šampion, který vyhrál třikrát za sebou. Jestli si někdo myslí, že měli v základní části problémy a budou tak slabší. Nebudou! Budou ohromně silní. Nechci říct, že jsou největší favorit, ale jsou silný tým, který umí playoff hrát a ví, jak ho hrát. Jsou ohromně sebevědomí, protože ví, že playoff vždycky hráli výborně, což je pro tým důležité.

Bude se čtvrtfinálová série podobat loňské finálové bitvě?
Očekával bych trošku jiné zápasy. Každý rok je přece jen jiný. Oba týmy jsou složením malinko jiné, chemie v nich je jiná, takže nás čekají trošku odlišné zápasy.

Těšíte se na skvělou atmosféru?
Jsme natěšení. Čeká nás nejlepší část sezony, o kterou bude největší zájem i u našich fanoušků, kteří byli skvělí už v základní části. Musím říct, že je pro mě podpora fanoušků neskutečná. Nevěřil jsem tomu. Vždycky jsme tipovali, kolik přijde lidí a já jen kroutil hlavou. Chodilo pravidelně přes deset tisíc diváků, což je pro mě neskutečné číslo, kterému svým způsobem nerozumím. (úsměv)

Cítíte jako trenér větší tlak a zodpovědnost za následující týdny?
Přiznám se, že se tlakem nestresuju. Naopak mě to hrozně baví! Z ničeho se nehroutím. Snažím se nebýt skleslý a zároveň se přehnaně radovat, když se nám něco povede. Tlaku se bráním, takže se mě tohle úplně netýká.

Vy jste nikdy nedával váhu trofejím a medailím, ale úspěšně zvládnutým výzvám. Přijít na kloub šampionovi, kterého tři roky nikdo nezastavil, je pro vás jedna z největších?
Trošku bych ještě poupravil předchozí odpověď, protože to není, že by Hořava něco udělal. V první řadě jsme tým. A my trenéři bychom mužstvu rádi pomohli tím, že bude mít všechny možné informace a bude se moci soustředit jen na hokej. Kdyby se povedl úspěch, je to skvělá vzájemná spolupráce. Není to o mně, ale práce celku. Zastavit Třinec je určitě výzva pro celý tým. Nejen pro trenéry, ale i pro hráče. Chceme přes něj najít cestu, porazit ho a postoupit do semifinále.

Jak moc vám na lavičce pomáhá kvalitní a zkušený mančaft?
Když jsem po Litvínovu zmiňoval, že si kluci uhráli titul sami, říkalo se, že jsme s Radimem přehnaně skromní. Ono to tak ale opravdu bylo. I ve Spartě máme natolik kvalitní hráče, že odehrají skvělý zápas sami i bez naší pomoci. Odborníci a fanoušci někdy řeknou, jak trenér předvedl skvělý tah, ale přitom je to jen skvělá reakce hráčů na daný vývoj a situaci.

Tým si mohl po zápase v Brně na pár dní vyčistit hlavy, jak jste odpočíval vy?
Zahrál jsem si badminton, projel se na kole a procházel se psem. Takže takové věci, které dělám normálně. Ono se pořád mluví o vyčištění hlav, ale o to úplně nejde. (usmívá se)

Může být velkou vzpruhou výsledkový vzestup po mizerném podzimu?
Celý vzestup je v první řadě práce hráčů. Oni se na začátku sezony dostali do míst, kde takové mužstvo nemělo být. Situace se ale zlepšovala ještě před mým a Hansovým příchodem, pak už jsme jen pokračovali. Jsem rád, jestli jsme k tomu s trenérským štábem nějak přispěli, ale sami hráči cítili, že takhle dole být nemůžou a sami se postupně zvedli.

Jak moc týmu pomohl vydařený Spengler Cup?
Určitě nám pomohl hodně! Nastoupili jsme proti jiným soupeřům, zahráli jsme si v jiném prostředí a v jiné zemi. V Davosu je nádherně, kluci si vzali rodiny a bylo to jiné, než hrát extraligu.

Vidíte, jsme u toho vyčištění hlav a odpočinku.
(usmívá se) Psychika je samozřejmě důležitá. Na Spengleru se uvolnila, což bylo znát i na dalších výsledcích v extralize.

Bylo velkou výhodou, že jsme do posledního zápasu hráli o druhé místo a nebyl prostor na polevení, které ke sportu v případě dílčích úspěchů patří?
Jsem rád, že jsme měli o co hrát. Když jsme s Hansem přišli, říkali jsme, že nebudeme koukat, jestli chceme být osmí, pátí nebo třetí. Opravdu jsme šli zápas od zápasu. I když jsme na konci nehráli tak dobře, pořád bylo ve hře druhé místo. Takže z naší strany nebylo žádné polevení. (zamyslí se) I když možná bylo. Samozřejmě by nemělo, ale asi bylo. I tak jsme ale měli o co hrát, což nám pomohlo.

Těší vás, jak se mužstvo každým týdnem zlepšovalo v přesilovkách?
Kredit patří Hansovi. Když k nám přišel, vzal si přesilovky na starost a začal s klukama komunikovat. Ukazoval jim různé možnosti trošku jiným okem. Hans je výborný trenér, a když hráči viděli, že jeho postřehy opravdu fungují, přesilovky se postupem času zlepšovaly.

Ukázalo se jako důležité, že sportovní vedení přivedlo k Jakubu Kovářovi kvalitního Josefa Kořenáře a vytvořilo nadstandardní dvojici?
Jeho podpis byl klíčový, protože takhle kvalitní dvojice gólmanů přenáší klid na celé mužstvo. Občas předvedou zákrok, kdy si člověk říká, že ani nešlo o žádnou šanci, ale jde o jejich skvělé čtení hry. Kluci v poli nestihnou po své případné chybě ani znervóznět. Jistota obou brankářů působí na celé mužstvo až blahodárně.

Ofenziva se rozložila mezi více hráčů s kapitánem Michalem Řepíkem v čele, ale jak často chybující defenzivu pozvedl příchod Michala Kempného?
V Michalovi jsme získali absolutního profíka, který jde do každého tréninku i zápasu naplno. Takový kluk je skvělý pro celý tým. I jako trenér jsem moc rád, že ho v mužstvu máme. Udělá za mě hromadu práce, já vlastně jenom stojím. Klukům samozřejmě něco řeknu a poradím, ale on jim na ledě dořekne svoje. Od něj berou rady možná daleko víc.

Budete se i nadále spoléhat na mladé hráče, kteří už v základní části dostávali prostor i na oslabeních, případně v těžkých koncích zápasů?
Znovu musím vyzdvihnout Hanse. Klukům jsme společně řekli, že nechceme mít první, druhou, třetí a čtvrtou lajnu, ale že potřebujeme čtyři lajny. Mluvil s nimi o tom, že je hrozně potřebujeme. Myslím, že když to slyší od něj, má to pro ně velkou váhu. Kluci neměli dvě minuty, ale hráli čtrnáct minut na zápas, což je důkaz, že hrají dobře. A jsme za ně rádi, protože čtyři kvalitní lajny dělají silný tým.

VSTUPENKY NA ČTVRTFINÁLE PLAYOFF 2023

Ceny pro držitele permanentek bez playoff:

1. kategorie 2. kategorie 3. kategorie
dospělí: 540 Kč
490 Kč
440 Kč
stání: 440 Kč
Sparta klub
(sektor 112, 101):
590 Kč
ZTP: 340 Kč
ZTP/P + doprovod: 340 Kč + 340 Kč

- na vstupenky na playoff nelze uplatnit slevu pro děti, studenty ani seniory
- s vypršením rezervace míst končí i nárok na slevu pro permanentkáře

Ceny vstupenek ve volném prodeji:

1. kategorie 2. kategorie 3. kategorie 4. kategorie 5. kategorie
dospělí: 590 Kč 540 Kč 490 Kč 440 Kč 390 Kč
stání: 490 Kč
Sparta klub
(sektor 112, 101):
640 Kč
First line: 640 Kč
Hosté: 490 Kč
ZTP: 390 Kč
ZTP/P + doprovod: 390 Kč + 390 Kč

- na vstupenky na playoff nelze uplatnit slevu pro děti, studenty ani seniory

Zákaznické centrum v O2 areně:

O2 arena - zákaznické centrum
Předprodej: HC Sparta Praha - Zákaznické centrum
Otevírací doba: PO – 12:30 - 17:00
ÚT – 12:30 - 17:00
ST – 14:30 - 17:00
ČT – 13:00 - 17:00
– 12:30 - 17:00
SO a NE a svátky – zavřeno

V den zápasu v O2 areně – 12:30 - do konce 1. třetiny.
V den zápasu ve Sportovní hale Fortuna - zavřeno.


E-mail: predprodej@hcsparta.cz

Plánek hlediště O2 areny:

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek