26. 3. 2023 HC Sparta

SPA – TRI 0:3 - Herní dominance nestačila

Čtvrtfinále 5, neděle 26. 3. 2023
Sparta - Třinec SPA - TRI
Sparta: Kovář – Kempný, Polášek (A), Němeček, Warg, Moravčík, Krejčík – Kaše, Sobotka (A), Řepík (C) – Tomášek, Horák, Kousal – Buchtele, D. Vitouch, Forman – Vauhkonen, G. Thorell, Konečný – E. Thorell.
Třinec: Kacetl – Smith, Marinčin, Jeřábek, Kaňák, Doudera, Adámek, Čukste – Daňo, Voženílek, Růžička (A) – Nestrašil, Vrána (C), Kurovský – Chmielewski, Hudáček, Dravecký (A) – Buček, Roman, Hrňa.
Branky a nahrávky: 20. M. Růžička (Voženílek, Daňo), 58. Kurovský, 59. Daňo (M. Růžička). Rozhodčí: Hribik, Pražák – Špůr, Šimánek. Vyloučení: 1:6, navíc Konečný 5 min + OK. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 14 117. Střely na branku: 33:12. Průběh utkání: 0:3. Nejlepší hráči utkání: David Kaše - Ondřej Kacetl. Stav série: 2:3.
Zradila nás efektivita. V pátém čtvrtfinálovém boji jsme i přes absolutní herní a střeleckou dominanci neskórovali a s Třincem prohráváme 0:3. Oceláři rozhodli gólem Martina Růžičky v závěru první části, a přestože za druhou a třetí třetinu vystřelili jen třikrát, ubránili náskok, který je posílá do vedení v sérii. V úterý tak budeme bojovat o návrat série do Prahy.

Komentář

Rychlejší vstup do zápasu měli Oceláři, hned v první minutě mohl Kováře překvapit pokusem z mezikruží Lukáš Kaňák. Následně se hra ze strany Třince lehce utlumila a do útoku se tlačili sparťané. Ti si v 7. minutě vybudovali slibnou šanci. Nejprve Michal Moravčík našel křižnou přihrávkou na pravém kruhu osamoceného Davida Kašeho, kterému ale střela nesedla.

Vzápětí se kotouč znovu dostal na hokejku Moravčíka, který tentokrát rovnou z levé strany vypálil, avšak ani jeho počínání neskončilo v třinecké síti. Následné minuty oba celky hrály velmi opatrně, zlom přišel až v závěru úvodní třetiny. V přesilové hře si Martin Růžička počíhal u levé tyčky na puk, který napodruhé procpal za Kovářova záda. Sparťané mohli vzápětí ještě odpovědět, nicméně Vladimír Sobotka nedokázal z předbrankového prostoru kotouč přehodit přes Kacetlův beton.


Do prostředního dějství Pražané doslova vlétli. Od vhazování se usadili v útočném pásmu a třineckého Kacetla testovali ze všech stran. Velmi nebezpečně od vrcholku pravého kruhu vypálil Gustaf Thorell, po něm se ve slibné akci před hostujícím gólmanem ocitl David Tomášek.

Sparťani si následně střihli početní výhodu, ve které svůj tlak ještě umocnili. Nicméně kýžené trefy, jež by znamenala vyrovnání, se nedočkali. Radost nepřišla ani v následných třech přesilovkách, které měli Pražané k dispozici v krátkém časovém sledu. Výraznější produktivita se bohužel nepodepsala na efektivitě, a i po konci druhé periody prohrávali Hořavovi svěřenci o jednu branku.


Skóre se nezměnilo ani na počátku závěrečné dvacetiminutovky. V ní si totiž po faulu Vrány Sparta zahrála další dvouminutovou převahu. Jenže ani tentokrát to nevyšlo. Domácí se ale nevzdávali a nadále se pokoušeli překonat rozchytaného Kacetla, kterému navíc pomáhala třinecká defenziva.

Po dlouhé sparťanské nadvládě se v 53. minutě dostali do nebezpečné akce i hosté. Daniel Voženílek projel nehlídaně skrz domácí obranu a pokusem z mezikruží orazítkoval Kovářovu brankovou konstrukci. Necelé tři minuty před závěrečnou sirénou zažádali domácí o oddechový čas, po kterém zůstala jejich brána prázdná. A to se nakonec stalo osudné.

Napadající Daniel Kurovský využil zaváhání Michala Kempného na modré čáře a navýšil na 2:0. Sparta to však znovu zkusila bez brankáře a opět narazila. O třetí gól Slezanů se postaral Marko Daňo, a rozhodl tak o výhře Třince 3:0. Oceláři se tak ujímají vedení v sérii 3:2, šestý čtvrtfinálový zápas se odehraje v úterý ve slezské WERK ARENĚ, kde budeme chtít vrátit sérii do Prahy.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (HC Sparta Praha): "Přesilovky ve druhé třetině byly rozhodující fází zápasu. Dnes jsme jich měli hodně. Třinec to však zahrál výborně a my jsme nenašli cestu, abychom dali gól, což rozhodlo o celém zápase. Takhle to prostě v playoff chodí. Důležité však je, že máme zcela čisté svědomí, že jsme tam nechali všechno, i když jsme prohráli."

Zdeněk Moták (HC Oceláři Třinec): "Rozhodujícím elementem bylo naše ubráněné oslabení. Druhá třetina, kdy jsme byli od 25. do 36. minuty čtyřikrát vyloučení, nás stála spoustu sil ve speciálních formacích, které na oslabení chodily, zatímco ostatní hráči se nedostali do hry. Musím ale poděkovat hráčům, kteří tam byli. Byl to kvalitní, bojovný a zodpovědný výkon. Zablokovali jsme snad přes třicet střel. Nadstandardní výkon podal Kacetl, ale je to otázka práce celého mužstva. Toto je playoff. A já musím chlapcům poděkovat."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek