3. 6. 2023 Lucie Citterbartová, Alžběta Žižková

Forman: Chlápovi držím v autobuse místo

Už svou třináctou sezonu v A-týmu Sparty odstartuje v září útočník Miroslav Forman. Stálice v našem dresu se před novým ročníkem nemůže dočkat návratu svého kamaráda Filipa Chlapíka. "Těším se na něj, je to skvělý hokejista i kamarád," říká.

Jak dlouho jsi vstřebával brzké vyřazení?
Ze začátku to nebylo úplně lehké. Všichni jsme doufali v delší sezonu. Docela mi pomohla rodina, holky mi dávaly zabrat. (usmívá se) Hlavně moje dcerky mi pomohly se z toho rychleji vzpamatovat.

Pociťuješ ještě následky nepříjemného zranění z konce sezóny?
Ještě pořád necítím větší část obličeje, ale kromě té necitlivosti už je to fajn. Dá se tedy říct, že už je to docela dobré.

Následující sezóna už je tvoje třináctá ve Spartě, v čem vidíš největší změny během letní přípravy?
Vždycky jsem trénoval spolu s týmem, přípravy máme víceméně podobné. S postupem času ale dbám i na jiné věci. Čím jsem starší, víc řeším například stravování. Každé kilo už je totiž cítit. Dřív jsem si mohl dát tři dorty a nic bych nepřibral, ale teď už je to bohužel jinak. (směje se).

Změnila se tvá role v týmu?
Určitě. Když jsem začínal, měl jsem samozřejmě úplně jinou pozici i roli v kabině než teď. Ale hokej, co se ode mě očekává, je pořád stejný. Něco málo se změnilo, ale nároky jsou dost podobné.


K Miloslavu Hořavovi se připojil nově trenér Pavel Gross. Jaké jsou tvé první dojmy?
Měli jsme už jak společný meeting, tak i osobní pohovory. Nerad předem vychvaluji trenéry, ale mám z toho opravdu dobrý dojem a těším se na společnou spolupráci.

Jaká je letní příprava pod novým kondičním trenérem Ondrou Ježkem?
Všichni kondiční trenéři, kteří tady byli, jako třeba naposledy David Skřivánek, byli super. Já osobně Ondru předtím neznal, ale slyšel jsem na něj jenom chválu. A tu musím potvrdit, skvěle se mi s ním spolupracuje a myslím, že nás a novou sezónu výborně připraví.

V příští sezóně nás nečeká ani Liga Mistrů, ani Spengler Cup. Priorita je tedy víc než jasná. Vidíš v tom výhodu?
Já bych neřekl, že je to výhoda, ale ani nevýhoda. Budeme mít více času na přípravu na ligu. Ta je pro nás vždycky nejdůležitější. Samozřejmě jsme byli rádi, že jsme mohli zažít Spenglerův pohár i měřit síly s evropskými týmy v rámci Champions Hockey League. Letos nás čeká pouze extraliga.

Do týmu se vrací Filip Chlapík. Těšíš se na obnovení spolupráce?
Jasně, my jsme spolu kontakt navíc vůbec nepřerušili, bavili jsme často, i když hrál ve Švýcarsku. Během sezony jsme si často psali, sledoval jsem, jak se mu dařilo. Byl jsem mu i na svatbě a snad mohu říct, že jsme kamarádi. Seděli jsme spolu pravidelně na zadních sedačkách v autobuse, takže mu tu místo dál držím. (usmívá se). Je to hlavně skvělý hokejista a myslím, že nám moc pomůže. Já se něj moc těším.

Na letošním MS jsme měli čtyřnásobné zastoupení. Sledoval jsi šampionát?
Sice jsem na hokej po tom konci sezóny neměl úplně náladu, ale samozřejmě jsem to sledoval. Klukům jsem fandil a medaili jsem jim hodně přál. Naši kluci tam rozhodně podali dobré výkony. Jsem na ně hrdý.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek