22. 12. 2011 redakce

Kouč František Výborný: 700x v Tipsport extralize!

Trenér František Výborný pokořil magickou "sedmistovku". Ve čtvrtečním duelu mezi Českými Budějovicemi a Spartou to bylo podle aktuálního přepočtu jeho 703. zápas v pozici hlavního kouče v extralize. Za Spartu mu předali památeční plaketu Richard Žemlička s Patrikem Martincem.

V extraligových statistikách je řada nesrovnalostí a jedna z nich se objevila i u dlouholetého sparťanského trenéra Františka Výborného, aktuálně kouče Českých Budějovic. A právě dva jmenované kluby se včera střetli na jihu Čech ve chvíli, kdy podle původních propočtů měl ve čtvrtek Výborný odtrénovat 700. utkání. Nakonec se tato cifra mění po přepočtu na 700.

Sparta se rozhodla ocenit kouče Františka Výborného a před zápasem mu slavnostní plaketu předali trenéři Richard Žemlička a Patrik Martinec. Kvůli státnímu smutku upustili Jihočeši od oficiálního ceremoniálu, který proběhne při dalším domácím duelu 8. ledna proti Karlovým Varu.

Svou aktivní hokejovou kariéru začínal František Výborný v pražském Motorletu, kde také poprvé nakoukl do seniorského hokeje. V roce 1972 se účastnil mistrovství světa do 18 let, kde získalo Československo bronz. Poté už ho čekala vojna, kterou si odsloužil v Dukle Jihlava, kde zůstal i po skončení povinné vojenské služby a odehrál na Vysočině prakticky celou kariéru. Během svého působení získal celkem pět mistrovských titulů.

Sparťanská plaketa pro trenéra Františka Výborného

Kariéru trenérskou zahájil u mládežnických týmů Mladé Boleslavi a ČLTK Praha, v roce 1989 ho oslovila Sparta. Výborný nabídku trénovat juniorské mužstvo přijal a pod rukama mu během pěti let prošlo mnoho budoucích reprezentantů. V sezoně 1994/1995 se po odvolání Pavla Wohla s Josefem Horešovským postavil poprvé na lavičku sparťanského A-týmu.

V následující sezoně ho dovedl na třetí příčku a kvůli vypršení smlouvy se na dva roky přesunul do slovinské Jesenice. Poté ho čekal návrat na Spartu, tentokrát v roli asistenta trenéra Julia Šuplera. V sezoně 1999/2000 opět dostal důvěru coby hlavní trenér a dovedl mužstvo k extraligovému titulu. Přesto, že na podzim roku 2000 začal jako asistent Miloše Říhy, ročník opět dokončil na postu hlavního trenéra, tentokrát však na stříbrné pozici.

Po trenérských štacích v Litvínově, Havířově a Pardubicích se v roce 2005 opět vrátil do Holešovic. Tým v listopadu přebral v nelehké situaci, ale dokázal s ním podruhé dokráčet na úplný vrchol, když Sparta v pražském finále porazila Slavii. Zisk mistrovského titulu zopakoval i o rok později, tentokrát po finálovém souboji s Pardubicemi.

Následující dvě sezony se ale Spartě nevydařily, a tak začínal Výborný na podzim 2009 pouze jako asistent Pavla Hynka. Tato trenérská spolupráce ovšem dlouho nevydržela, v říjnu byla dvojice odvolána a Výborný zamířil na lavičku Českých Budějovic. V první sezoně na jihu Čech vypadli jeho svěřenci v předkole s Libercem, loni skončili po základní části na šestém místě a předkolu se vyhnuli. Ve čtvrtfinále je ale zastavily Vítkovice, pozdější vicemistr.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila