9. 10. 2012 Robin Mana

Sparťanské výročí: 50 let v Holešovicích

Žádný pravověrný fanoušek hokejové Sparty na ní nedá dopustit. Pod její střechou předváděly své umění jak tuzemské, tak i zahraniční hokejové legendy. Psal se rok 1962, když hokejisté Sparty poprvé vyjeli na její ledovou plochu. Nedělní zápas s Pardubicemi bude proto věnován výročí 50 let od prvního utkání Sparty v holešovické hale.

Ve čtvrtek 11. října 2012 tomu bude přesně 50 let, co se v tehdy nové Sportovní hale hrálo první hokejové utkání. Sparta v něm přivítala hosty z Brna, po boji tehdy sice prohrála 4:5. Tým kolem Guta, Tikala, Bukače a dalších, však prožil úspěšnou sezonu, ve které Sparta dosáhla na stříbrné medaile. Na dlouhou dobu to byl nejlepší sparťanský výsledek, který se Holešovickým poté podařilo ještě několikrát vyrovnat, zlaté medaile na hrudích sparťanských hráčů si však mohli diváci ve Sportovní hale prohlédnout až v roce 1990.

O něco více štěstí přinesl nový stánek hokejové reprezentaci. V roce 1972 se po třinácti letech vrátil do Prahy světový šampionát a Čechoslováci prošli turnajem excelentně. Ani jednou neprohráli, dokázali porazit i SSSR a stali se mistry světa. Mezinárodní hokejová federace pověřila Československo pořádáním Mistrovství světa znovu, tentokrát pro rok 1978. Podmínkou však bylo, že musí být vybudována ještě druhá ledová plocha, která bude s tou stávající vzájemně propojena. Vznikla tak tzv. “malá hala”, spojena se Sportovní halou tunelem. V samotném turnaji se tentokrát role obrátily, naši na Sověty nestačili, a získali tak stříbrné medaile.

V roce 1980 pak hokej ustoupil tenisu, když se v holešovické hale utkaly dva nejlepší mužské tenisové týmy planety o pověstnou „salátovou mísu“. Naši s Ivanem Lendlem v sestavě nedali Italům šanci, smetli je 4:1 na zápasy, a zaznamenali tak prozatím jediný zisk Davis Cupu v historii.

O pět let později se opět vrátila na místo činu naše hokejová reprezentace a v úžasném turnaji potvrdila, jak moc jí místní stánek svědčí. V rozhodujícím zápase zdolali hráči se lvíčkem na prsou Kanadu 5:3, a před bouřlivou domácí kulisou oslavili šestý titul mistrů světa, který byl zároveň posledním československým. Reprezentanti se v rámci šampionátu do Sportovní haly přece jen ještě jednou vrátili. V květnu 1992, již pod hlavičkou ČSFR vybojovali bronzové medaile, když v semifinále podlehli na nájezdy Finům a v souboji o třetí místo zdolali Švýcary 5:2.

Zlaté časy Sparty se vrátily v již zmiňovaném roce 1990, kdy Pražané ve čtvrtém finálovém zápase doslova deklasovali Duklu Trenčín 7:1 a po dlouhých šestatřiceti letech se stali mistry ligy. Další dva tituly z let 1993 a 2000 Sparta vyválčila na ledě Vítkovic, respektive Vsetína. V roce 1998 však holešovická hala zažila zcela unikátní akci. Po zisku zlatých olympijských medailí v Naganu zorganizovali Dominik Hašek a Jaromír Jágr „Utkání snů“, ve kterém se českému výběru zlatých hochů postavily hvězdy jako Teemu Selänne, Saku Koivu, Daniel Alfredsson a další.

Nové tisíciletí pak přineslo Spartě hned tři extraligová vítězství. Dvě z nich oslavila znovu na domácím ledě. V roce 2006 zdolala ve finále svého odvěkého rivala ze Slavie, poslední titul pak zaplněné ochozy oslavily o rok později, to si Holešovičtí poradili s Pardubicemi.

Ať už se Sportovní hala jmenovala jakkoli, byla a je jedním z hlavních center vrcholných sportovních akcí nejen republikového, ale i mezinárodního formátu. Kromě hokeje a tenisu se stala dvakrát dějištěm evropského a světového šampionátu v krasobruslení a pravidelně se v ní konají hudební koncerty a další kulturní akce. Navždy však již zůstane spjata hlavně se slavnými výhrami Sparty a hokejové reprezentace.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek