22. 11. 2013 ACS & HCS

Druhá část - Vaclík a Pöpperle: Být gólmanem není jednoduché, ale stojí to za to

Nesmějí udělat chybu. Musejí být neustále ve střehu. Když jejich tým vstřelí gól, o radost se ve svém brankovišti nemají s kým podělit. Přesto by Tomášové Vaclík a Pöpperle neměnili – jsou totiž neotřesitelnými jedničkami v brance Sparty. Jejich kluby v této sezoně slaví významná jubilea, fotbalová Sparta 120 let od svého založení, hokejová 110 let své existence. „Sparta je klub s obrovskou historií a pro každého musí být čest tady působit,“ shodují se brankáři.

První díl rozhovoru na webu AC Sparta Praha

Na druhou stranu, v hokejovém play off je gólman vždy nejdůležitější a nejoslavovanější pozicí v celém týmu…
Pöpperle: Přesně tak, ale to si člověk užívá spíše až po sezoně.
Vaclík: Tam hraje roli to play off samotné. U nás sice jde do tuhého tak deset kol před koncem, ale pořád to není to samé. Tam je pozice brankáře brána už trochu jinak.
Pöpperle: Ve fotbale je to ale spravedlivější, protože titul vyhraje tým, který je dlouhodobě nejlepší. Nám se nepodaří pár zápasů a sezona je najednou neúspěšná.

Rádi byste si to vyměnili?
Vaclík: Play off ve fotbale by asi bylo hodně zajímavé pro fanoušky, ale souhlasím s Pepisem, současný systém ve fotbale je spravedlivější. V hokeji aktuální forma rozhodne o osudu celé sezony a může se stát spousta věcí.
Pöpperle: Na druhou stranu hokej bez play off by byl nezvyk. Play off totiž přináší i zvraty v pozitivním slova smyslu – třeba Kometa měla v sezoně tři dobré týdny, udělala druhé místo a pak zase nic. To k tomu patří.
Vaclík: K play off můžeme možná přirovnat evropské poháry. Vždyť třeba s Häckenem se nám stalo to podobné. Nevyšel nám jeden poločas a bylo to.

Když už jsme u těch výměn, vyměnili byste si své posty vzájemně?
Vaclík: Vyzkoušet bych si to chtěl, jenže jsem na bruslích stál naposledy tak před osmi lety. Takže myslím, že bych zastával ‚Hašan‘ styl – byl bych pořád na zemi a převaloval se z jednoho boku na druhý.
Pöpperle: Mě to ve fotbalové bráně baví, ale nevyskočím ani na břevno, takže hraju hlavně v poli. Jako malý jsem hrával i fotbal, ale když jsem se musel rozhodnout, volil jsem hokej, protože se v něm nemusí běhat. (smích)
Vaclík: Já bych asi měl problém s maskou, přijde mi divné mít ještě něco přes oči a s tím hledat puk. Navíc před tebou pořád někdo stojí a nic nevidíš.
Pöpperle: Jasně, puk si musíš pořád hledat. Stejně jako ty, když vybíháš pro centry.
Vaclík: Ale to míč alespoň pořád vidím!
Pöpperle: Brankář musí být pořád ve střehu ve všech sportech. Když míč, nebo puk na chvíli ztratíš, může být už pozdě.
Vaclík: Přesně to se mi stalo v Liberci. Fleišman vystřelil a Brába má tak velký zadek, že jsem míč neviděl. (smích)
Pöpperle: To bych ti možná taky vadil jako obránce! (smích)

Jak na nervy sparťanské gólmanské jedničky působí historie a tradice klubu, nebo slavní předchůdci?
Vaclík: Na nervy úplně ne, ale vnímám to. Zvlášť teď, když všude vidím zmínky o sparťanské historii vzhledem k výročí. Člověk si uvědomí, že tenhle klub je pojem, navíc na mém postu tady vždy v historii působili velcí hráči. Tyhle věci zavazují, ale i povzbudí, protože když si tě vybere takový tým, něco to znamená.
Pöpperle: Sparta je nejvíc – a vždycky bude. I když bude desátá a někam přijede, vždycky tam bude vyprodáno. Oběma týmy i našimi posty prošli nejlepší čeští i světoví hráči. Fakt, že v takovém klubu máme své místo a důvěru, je neskutečný.

Oba už máte u fanoušků dobré jméno a jste ikonami svých současných týmů. Co vy a sparťanství?
Vaclík: Sparta má největší fanouškovskou základnu v republice a jak se říká, buď fandíš Spartě, nebo proti ní. Na venkovních zápasech, nebo i doma na Moravě, si vždycky něco vyslechnu. Sparta budí emoce. A to i u mě, za ty dva roky mi hodně přirostla k srdci, vybudoval jsem si k ní obrovský vztah.
Pöpperle: Já jsem ve Spartě už od čtrnácti, takže u mě je to jasně dané. Sparta vždycky byla a je to nejlepší u nás a já to vždycky takhle vnímal. Pro mě není nic víc, ve Spartě jsem doma.

V čem je Sparta výjimečná?
Pöpperle: Historií a svým postavením. To mají všichni zafixované a pro některé to je jako červený hadr na býka. Tak to je a ta historie tomu dává ten správný nádech.
Vaclík: Tou historií je to dané. Zápasy proti Spartě znamenají vždy o něco víc. Když jsem byl na Žižkově a dostali jsme rozlosování ligy, jako první jsem se vždycky díval, kdy hrajeme na Letné. A tak to mají všichni. Proti Spartě se chtějí všichni vytáhnout a ukázat, že by tu mohli působit i oni.

Sparťanští fotbalisté a hokejisté spolu v minulosti tvořili velkou partu. Jak je tomu dnes?
Pöpperle: Já tuhle éru zažil hodně okrajově, když jsem byl v juniorech. Teď je ale trochu jiná doba, hráči v obou týmech se hodně často mění, vždyť jen my jsme v posledních třech letech vyměnili dvakrát téměř celý kádr, takže toho času na poznávání moc není.
Vaclík: Přesně jak říká Pepis, tolik příležitostí tu není. To ale nic nemění na vztahu k těm klubům. Já osobně sleduji každý výsledek hokejistů, protože vzhledem k mému sparťanství tady to pojítko je.
Pöpperle: I já výkony fotbalistů sleduji, fotbal mě baví. Problém je, že náš program mě nepustí na stadion často, zvlášť když hrajeme v pátek i v neděli.
Vaclík: Mám to podobně. Občas se zajdu do Holešovic podívat naživo, ale jsem si jistý, že na play off tam budeme se spoluhráči pravidelně!

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek