23. 12. 2017 HC Sparta

Aittokallio: Těší mě přízeň našich fanoušků

I v divočině zachoval chladnou hlavu. Brankář SAMI AITTOKALLIO v pátečním utkání s Kometou Brno nepodlehl atmosféře 16 343 diváků a s přehledem držel svůj tým v cestě za vítězstvím. Finský brankář pochytal řadu nebezpečných pokusů a za stavu 3:1 pro Spartu lapil trestné střílení Martina Erata, což nakonec bylo jedním z klíčových momentů. „Dokázali jsme si, že umíme hrát celých šedesát minut,“ těší nejlepšího sparťana zápasu, jehož výkon sledovala z tribun jeho rodina, se kterou v Praze oslaví Vánoce i příchod nového roku.

Sami, máte za sebou zisk důležitých tří bodů ve skvělé atmosféře. Jak jste si to užil?
Bylo to neuvěřitelné. Atmosféra byla divoká, hodně potyček, hodně soubojů, byl to z naší strany dobrý zápas. Získali jsme velmi důležité body, které aktuálně potřebujeme.

Na Kometu jste vlétli a v podstatě jste její hru drželi pod kontrolou. Byl to váš nejlepší zápas v sezoně?
Nevím, jestli to byl nejlepší zápas, ale myslím si, že jsme hráli velmi dobře celých šedesát minut. V předešlých zápasech jsme polevili, asi jsme odehráli z hlediska vlastního výkonu nejvyrovnanějších šedesát minut v sezoně.

Čekají vás ale další důležité zápasy, budou podobné?
Další zápas nebude o nic lehčí. Musíme začít znovu pracovat a dokázat, že umíme hrát proti dobrým týmům i dobrý hokej. To je na utkání s Kometou nejdůležitější. Ukázali jsme si, že dokážeme hrát celých šedesát minut a můžeme vyhrát.

Vy jste pomohl také vychytaným trestným střílením. Měl jste Martina Erata nastudovaného?
Nikdy předtím jsem jeho nájezd neviděl. Tušil jsem, že bude střílet a vyšlo to, ale nikdy to pro gólmana není jednoduché.

Jak moc náročné byly poslední minuty, když tým vede o jediný gól a člověk ví, že stačí jedna střela a může být zle?
Nepřemýšlím nad tím. Snažím se chytit každý puk, který můžu, a pomoci tak týmu vyhrát. Samozřejmě, že v závěru musíte být ještě více soustředěný, hrát jednoduše a nebláznit.

Vy sám jste si oslavy s fanoušky hodně užil. Byla to pro vás emotivní výhra?
Každá výhra je dobrá a pro mě obzvlášť. Byl to fajn pocit vidět, že při mně stojí a podporují mě. Doufám, že nás budou podporovat i nadále.

26
Celkem šestadvacet zákroků si připsal Sami Aittokallio při domácí výhře nad Kometou.

Blíží se Vánoce, které strávíte v Čechách. Jak se na ně těšíte?
Bude to super! Moje rodina přijela tento týden a zůstanou do Nového roku, bude to hezké. (usmívá se) Pro mě to je speciální vítězství, protože byli na tribuně a jsem rád, že viděli výhru a ještě v takové atmosféře.

Jak si vůbec zvykáte na život v Praze? Už jste zaběhnutý?
Největší rozdíl je v jazyku. Některá slova už pochytávám, když trenéři mluví v kabině, tak už tuším, o čem mluví. Ostatní hráči mi když tak pomohou.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek