9. 5. 2022 Marek Táborský

Barbora Snopková Haberová: Z cílů nepolevíme

Po konci sezony si nechala na hodnocení čas. S odstupem času generální manažerku Barboru Snopkovou Haberovou přešel smutek, a naopak další posun v umístění povzbudil klub směrem k další sezoně. „Každý den pracujeme na doplnění týmu a přípravách na novou sezonu,“ říká v den tříletého výročí nástupu do Sparty.

Právě dnes jste již třetím rokem ve vedení Sparty. Jaké to pro vás bylo období?
Náročné a plné překvapení, ale krásné. Podařilo se nám sestavit zdravý tým v kabině i managementu a v každé sezoně bojujeme na špici. Zároveň jsme si stejně jako celá společnost prošli těžkými obdobími, ve kterých se neustále potvrzuje, že Sparta je víc než běžný klub. O to větší radost mi dělá návrat fanoušků do O2 areny, která byla v průběhu play off zaplněná až po strop.

Zlato bylo blízko. Jak vnímáte vyvrcholení letošní sezony?
Byl to neuvěřitelný boj. Když jsem pak po posledním zápase přišla za kluky do úplně ztichlé kabiny, došlo mi, že právě hráči jsou z výsledku zklamaní ze všech nejvíc. Zároveň jsme všichni viděli děkovačku fanoušků v hale. Sama jsem z ní měla husí kůži. Z finále i celého play off se snažíme odnést jen to dobré. Užívat si atmosféru ve vyprodané O2 areně, navíc třikrát za sebou, není samozřejmost, kterou zažíváte každý den.

Vnímáte posun ve sparťanských výkonech?
Rozhodně. Naši první, skvěle rozjetou sezonu ve Spartě, zakončila pandemie. Zůstalo nám třetí místo po základní části. Loni jsme získali Prezidentský pohár a skončili před branami finále s bronzem na krku. A letos stříbro po finálové bitvě, která musela bavit každého hokejového fandu.

A nerosteme jen na ledě. Podívejte se na klubové dobročinné akce a projekty. Každou akcí předčíme tu předchozí. Moc dobře si pamatuji, že rekordní byl už charitativní běh Stromovkou Sparťanská pětka, který jsme pořádali těsně po nástupu do klubu. A těch rekordů se držíme – sparťani darují stále víc a víc krve, rekordní jsou i výtěžky Holdů, a to i v momentě, kdy nás situace donutí přesunout celou akci do virtuálního prostoru. To je posun, který reálně pomáhá zlepšit životy konkrétních lidí. To má neuvěřitelný smysl. Společně s Kladnem jsme vyprodali O2 arenu na pomoc válkou zasažené Ukrajiny.

Jak vnímáte návrat fanoušků zpět do haly?
Je vidět, že hokej naživo všem sparťanům chyběl. A my se pro ně snažíme dělat maximum. Od začátku říkáme, že chceme dělat show na úrovni NHL a těch nejatraktivnějších evropských lig. Návštěvnost roste a lidi v hale se výborně baví. Na příští sezonu máme vymyšlených opět několik novinek.

Tým opustilo několik hokejistů. Nehrozí oslabení kádru?
Změny jsou naprosto přirozené. Ti, kteří si to svými výkony zasloužili, odchází do zahraničních soutěží. Ale i my v těchto ligách hledáme adekvátní náhrady. Letošní tým vybojoval skvělé druhé místo. Výzva pro příští rok je jasná – udělat poslední chybějící krok a v žádném případě nesnižujeme své cíle.

Můžete prozradit chystané posily?
Zatím ne. Až přijde čas. Můžu ale potvrdit, že se snažíme udržet Davida Tomáška, se kterým jednáme o prodloužení spolupráce. V minulých sezonách jsme byli na trhu nejaktivnější až ke konci léta. Sparťani se nemusí bát, že bychom tým neposílili. Minimálně v brankovišti se nám to už povedlo.

Jasnou jedničkou bude Jakub Kovář, je to tak?
Věříme tomu. Kuba je už zcela uzdravený a v letošní sezoně ve Švýcarsku jasně dokázal, že je stále brankář světových kvalit. Sám projevil velký zájem hrát za Spartu a moc se na něj v brance těšíme.

Přišlo především nové trenérské duo. Proč padla volba na nové trenérské duo Pavel Patera – Patrik Martinec?
Věděli jsme, že si pánové Jandač a Hořava budou chtít po sezoně od hokeje odpočinout. Respektovali jsme to a zpětně jim musím za vše poděkovat. Pomohli posunout náš klub tam, kde se aktuálně nachází. Na Pavla Pateru slyšíte v hokejovém prostředí jen slova chvály. On sám má ambice se v kariéře dál posouvat, Sparta je pro něj nová velká výzva. Jsou za ním vidět výsledky, stejně jako za Patrikem Martincem. Velkým sparťanem, který zná velmi dobře naše prostředí.

Budete trenérský tým ještě doplňovat?
Ano, po domluvě s trenéry se k nim znovu přidá sportovní manažer Jaroslav Hlinka v roli asistenta. Spolupráce napříč vedením a kabinou se nám osvědčila, Jarda se ale v závěru sezony stáhnul zpátky do kanceláře, aby mohl pomoci Petrovi Tonovi s budováním kádru na novou sezonu.

Opět nás čeká nás také účast v Champions Hockey League. Je cílem se posunout i zde?
Liga mistrů je pro nás stejně jako Spenglerův pohár skvělou příležitostí, jak se srovnat se zahraniční konkurencí. V případě Ligy mistrů navíc odehrát řadu atraktivních zápasů před domácím publikem. Jsem zvědavá, se kterými týmy se po losu naplánovaném na 26. května opět střetneme.

Nové vedení klubu má za sebou tři roky ve funkci. V čem cítíte rezervy a co se naopak během tří let podařilo vylepšit?
Začnu zlepšováním. Musíme dlouhodobě pracovat na tom, abychom každý rok do A-týmu přijímali nové a nové hráče z naší akademie. Udělali jsme v tomto ohledu velký kus práce. Do A-týmu jsme zabudovali hráče jako David Vitouch, Patrik Prymula či Kuba Konečný, šanci dostávali i další. Pořád to ale není takový počet odchovanců, jaký bychom si přáli. Naším cílem zároveň je, aby se ze Sparty stala ta nejlákavější destinace pro všechny mladé talenty.

A co se podařilo?
Těší mě, že se opět začala plnit O2 arena. Atmosféra ve vyprodané hale je neuvěřitelná. Stejně tak jsme podle mě skvěle zvládli opačný extrém. V době pandemie a restrikcí jsme pomáhali potřebným a rychle reagovali na neustále se měnící situaci. Podařilo se nám vylepšit zázemí v holešovické Sportovní hale. Hráči A-týmu mají nádhernou kabinu a prvotřídní podmínky pro regeneraci. Vytvořili jsme novou posilovnu i zázemí s vířivkami a saunami pro sparťanskou mládež. Neustále se snažíme zatraktivnit zábavu na domácích zápasech. Radost nám dělá i náš fanshop, který jsme před dvěma lety vzali zpět pod sparťanská křídla. Zájem fanoušků nám ukazuje, že jdeme správným směrem.

Máte po sezoně vůbec čas na odpočinek?
Bohužel moc ne. I díky tomu, že jsme hráli finále extraligy, máme méně času na přípravu na další sezonu. Denně řešíme další posily, řešíme nové smlouvy s partnery. Blíží se Letní hokejová škola i Sparťanská pětka, takže okurková sezona u nás nehrozí. Mě nyní čeká cesta do Finska na mistrovství světa a poté na los Champions Hockey League. Mezitím odstartuje týmu příprava, v srpnu vyrazíme na přípravný Dunajský pohár v Bratislava a začíná sezona. Prostě se nezastavíme.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek