30. 11. 2016 Daniel Ryl

Barinka: Chceme mít první čtyřku na dostřel

Zkušený obránce MICHAL BARINKA není v týmu Sparty od sbírání kanadských bodů a útočení na nejvyšší příčky extraligové produktivity, ale hlavně od toho, aby přitvrdil, kdy je potřeba a jako nejzkušenější muž sparťanské defenzivy pomohl svým mladším parťákům. Jinak tomu nebylo ani v utkání s Kometou Brno, proti které dvaatřicetiletý obránce nebodoval, ale duel zakončil se dvěma kladnými body v bilanci pravdy.

Obránce se zkušenostmi z NHL se na ledě objevil ve druhé obranné dvojici po boku Jana Švrčka a zejména ve druhé a třetí třetině musel se svými spoluhráči o těsné vítězství 3:2 pořádně zabojovat. „Bylo to hodně ubojované vítězství. První třetinu jsme byli lepší, ve druhé třetině se jim podařilo srovnat hru a my jsme jim naším oslabením nabídli šance. Ve třetí třetině už to bylo potřeba ubojovat a my jsme si dokázali, že takové zápasy umíme zvládnout,“ těšilo po utkání Barinku.

Ani on však nebyl spokojený, protože sparťané zbytečně vrátili soupeře do zápasu, když ztratili vedení 2:0. „Dostali jsme zbytečné góly. Už po několikáté jsme soupeře dostali do hry místo toho, abychom si to pohlídali a neudělali z toho drama.“ Achillovou patou Sparty je střelba od modré, což se projevilo při vyrovnávací brance Komety.

Richard Nedomlel nastřelil od modré čáry prvního brněnského hráče a Vojtěch Němec svůj samostatný únik proměnil. „Čím to je? Kluci chtějí dát gól,“ řekl s úsměvem Barinka, ačkoliv sparťanský nedostatek neskrýval. „Chybí nám tam pohyb navíc, na tréninku to pilujeme, ale pořád se nám to nedaří odbourat,“ mrzí zkušeného zadáka.

Tentokrát se to na výsledku neprojevilo a Sparta mohla po trefě Dominika Uhera slavit zaslouženou výhru, kterých má už pět za sebou. „Taková šňůra je strašně důležitá, protože je potřeba být těm nejlepším třem týmům blízko,“ řekl Barinka, jehož tým teď čekají další dva zápasy na domácí půdě a zejména na přelomu ledna a února si zahraje sedmkrát za sebou na domácí půdě.

„Jasně, že to budou hodně důležité zápasy, ale body jsou potřeba už teď. Každý chce začínat play off doma, takže zápasy kolem Vánoc a v lednu budou velmi důležité. Většinu zápasů jsme odehráli venku, takže teď budeme hrát doma, což může být s podporou fanoušků výhoda,“ připustil sparťanský obránce, jenž proti Brnu strávil na ledě celkem 21 minut a jednu vteřinu.

I díky odchodu Michala Čajkovského se čas na ledě rozloží mezi zbývající obránce. „Záleží na každém z nás. I ti, kteří nebudou zrovna hrát, musí být stoprocentně připravení. Jednou bude hrát tři minuty, podruhé zase pětadvacet.“ Defenziva Sparty se navíc může v posledních zápasech spolehnout na jisté brankáře. Ať už Jakub Škarek nebo Tomáš Pöpperle mají na vítězné vlně velký podíl a v záloze navíc čeká Filip Novotný.

„Pokud kluci chytají tak, jak chytají, hraje se to jednoduše. Všichni se nám snaží pomáhat s rozehrávkou, nepadají z nich puky. Nezáleží na tom, kdo z nich je v brance, protože jsou všichni spolehliví, když už jdou do branky,“ dodal světový šampion z roku 2010. 

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek