26. 10. 2020 Daniel Ryl

Bratři ve Spartě: Nedvědovi, Francouzi i naděje

Nikdo není víc, než tým! Obzvlášť v našem klubu, kde mužstvo i v těžké situaci táhne za jeden provaz. Nic se však nevyrovná bratrskému souznění, které má v novodobé sparťanské historii hluboké kořeny. Vzpomínáte si na slavné i nadějné bratrské dvojice v dresu Sparty?

Tomáš Jandus – Martin Jandus

Dvě minuty. O tolik je Martin Jandus starší, než jeho bratr Tomáš. Bez helmy je téměř nerozeznáte, na ledě ano. Obránce Martin hraje s hokejkou doleva, zatímco Tomáš je pravák a nastupuje v útoku. Starší z bratrů už je stabilním členem naší defenzivy, přičemž jeho dvojče už tři sezony nastupuje v Chance lize.

Bratři Jandusové za sebou mají také společnou extraligovou premiéru. V listopadu 2018 nastoupili na ledě Zlína, kde sparťané zvítězili 4:0 a Martin přispěl k vítězství jedním plusovým bodem. Oba dva se v soutěžním utkání představili také v rámci Generali Česká Cupu v domácím duelu proti Kladnu.

Tomáš Pšenička – Ondřej Pšenička

O dva roky starší útočník Tomáš Pšenička má na svém kontě už 51 zápasů ve sparťanském dresu, zatímco jeho mladší bratr na svou sparťanskou premiéru čeká. Oba dva útočníci aktuálně sbírají zkušenosti v Chance lize. Ondřej čeká na seniorský debut v barvách Litoměřic, kam zamířil po návratu z americké USHL, zatímco Tomáš hostuje ze Sparty v Ústí nad Labem.

Martin Procházka – Ondřej Procházka

V extraligovém utkání se ve sparťanském dresu potkali také ofenzivní bratři Procházkové. V listopadu 2016 společně nastoupili na ledě Karlových Varů, kde si mladší Ondřej připsal jednu asistenci, čímž přispěl k vítězství 4:3 po samostatných nájezdech.

Oba dva nakonec zaznamenali čtyři společné starty, ale více zkušeností nasbíral starší Martin. V prosinci 2016 však odešel na hostování do Liberce, čímž jeho sparťanské angažmá skončilo. Přes Bílé Tygry, Plzeň, Mladou Boleslav a Pardubice se usadil v Chance lize, kde nastupuje za Litoměřice. Bratr Ondřej hájí pro změnu barvy konkurenčního Havířova.

Adam Chlapík – Filip Chlapík

Bratři Chlapíkové se ve sparťanském dresu potkali v sezoně 2013/2014, kdy společně nastupovali v juniorce. Po konci sezony oba dva mladíci naskočili do přípravy se Spartou, ale nakonec se společného extraligového debutu nedočkali. Mladší Filip se vydal do Kanady, zatímco o tři roky starší Adam odehrál v našem klubu celkem devatenáct zápasů, jenže pak už přidal jen epizodní kapitolu v Litvínově a nižších soutěžích.

Od roku 2019 už v žádném klubu nehraje, naopak jeho bratr Filip se probojoval až do NHL. Na podzim 2020 se však kvůli řádění koronaviru a posunutém startu zámořské soutěže vydal zpět do Sparty.

Tomáš Rachůnek – Ivan Rachůnek

Rodinný klan Rachůnků je spojený se Zlínem, ale v létě 2011 se oba dva útočníci přesunuli do Sparty. V našem klubu strávili tři sezony, po kterých se jejich cesty rozdělily. Zkušenější Ivan putoval po Evropě a kariéru zakončil v roce 2018 v Přerově, zatímco Tomáš stále patří mezi nejlepší hráče extraligy, kde hraje za Liberec.

Ve hře byl také příchod třetího a nejstaršího z bratrů Karla Rachůnka, který se netajil tím, že by si s bratry rád zahrál v jednom dresu. Sparta zkušeného zadáka lanařila, ale nakonec se rozhodl ještě setrvat v KHL, což se mu stalo osudným. V září 2011 tragicky zemřel při leteckém neštěstí hokejistů Jaroslavle i s exsparťanem Janem Markem a bývalým reprezentantem Josefem Vašíčkem.

Yorick Treille – Sacha Treille

V rámci velkých změn v týmu v létě 2010 se udál také příchod francouzských bratrů Treillových. Ti vytvořili údernou lajnu s útočníkem Alexem Fosterem, která fanoušky bavila svou přímočarostí a důrazem. Foster však strávil v Praze jedinou sezonu, zatímco bratři Treillovi odešli v roce 2013. Starší Yorick se přes Salzburg vrátil do Francie, stejně jako jeho bratr, jenž to vzal přes Německo. Oba dva se před čtyřmi lety dočkali titulu v Grenoblu, kde Sacha působí dodnes. Zkušenější Yorick ukončil kariéru vloni.

Jaroslav Nedvěd – Petr Nedvěd

I Sparta měla své bratry Nedvědy! Nehráli na kytaru, ale jejich hra diváky bavila. Starší Jaroslav debutoval za Spartu už v roce 1990, nakonec strávil svou kariéru v Evropě a vyzkoušel si také angažmá v Jižní Koreji. Důrazný obr byl součástí dvou mistrovských týmů na přelomu tisíciletí, díky kterým se stal legendou klubu.

4
Jaroslav Nedvěd je sparťanskou legendou. V klubu získal na přelomu tisíciletí dva mistrovské tituly.

V sezonách 1997/1998 a 2007/2008 se navíc potkal ve sparťanském dresu s bratrem Petrem, který převážnou část kariéry strávil v zámoří. Zkušenější Jaroslav po konci ve Spartě slavil titul ve Slovinsku, hrál za Plzeň s Kladnem a ještě v ročníku 2019/2020 nastupoval v krajské soutěži za Mníšek pod Brdy! V předešlých letech byl v našem klubu asistentem trenéra.

Mladší bratr Petr završil svou úspěšnou kariéru v barvách Liberce, kde po svém odchodu ze Sparty strávil sedm úspěšných sezon. V sezoně 2017/2018 ještě nastoupil v Chance lize za Benátky proti Kladnu, kde se utkal s velkým kamarádem Jaromírem Jágrem. Následně už kariéru ukončil, věnuje se podnikání a své malé dcerce s manželkou Nicole.

František Kučera – Vojtěch Kučera

Obránce František Kučera naskočil do prvního utkání v dresu Sparty v ročníku 1985/1986, ale málokdo ví, že jméno Kučera se na holešovickém ledě prohánělo už o dva roky dříve! Celkem devatenáct startů si v našem dresu připsal jeho bratr Vojtěch, který následně odešel do Jihlavy. K návratu už nedošlo, protože poslední angažmá kariéry strávil starší z bratrů v letech 1991 až 1993 v kanadské univerzitní lize.

Kariéra Františka Kučery je však zcela jiná. Držitel dvou mistrovských titulů se Spartou působil v NHL, vyhrál olympijské hry a dvakrát mistrovství světa. V ročníku 2004/2005 aktivní kariéru ukončil a ve sparťanské mládeži sledoval růst syna Franka. František i Vojtěch aktuálně úspěšně podnikají v Letňanech, kde provozují tréninkovou arénu a restauraci.

Jaroslav Hlinka – Miro Hlinka

Víme, o bratry se nejedná, ale byl by hřích úspěšné rodinné duo nezmínit! Miro Hlinka přišel do Sparty v sezoně 1994/1995 a byl u toho, když se zrodila slavná kariéra jeho bratrance Jaroslava. Oba dva skvělí útočníci nastupovali v našem klubu do roku 1999, kdy se Miro vydal do Finska.

1+1
Jaroslav i Miro Hlinkovi jsou mistry světa. Jaroslav získal zlato v roce 2001 v Německu, Miro slavil o rok později ve Švédsku.

Mezitím se jeho bratranec stal sparťanskou legendou, když s naším klubem vyhrál čtyři tituly a vyšvihl se do čela historického bodování. Kromě toho si zahrál v NHL, což se Mirovi nepodařilo. I tak měl slovenský cestovatel solidní kariéru, ve které získal kompletní sbírku medailí z mistrovství světa a jeden titul s Pardubicemi. V roce 2014 ukončil aktivní kariéru, zatímco Jaroslav ještě v loňské sezoně odehrál jedno utkání za Mníšek pod Brdy.

Od předešlé sezony se Jaroslav Hlinka přesunul do kanceláře, kde v pozici sportovního manažera spolupracuje s dlouholetým parťákem Petrem Tonem. U toho už ale bohužel Miroslav Hlinka není, protože 14. září 2014 zasáhla sportovní svět tragická zpráva o jeho sebevraždě.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek