18. 1. 2017 Tomáš Zetek

Bříza: Chtěli jsme finále v Praze. Nevyšlo to

Obrovský úspěch pro Spartu i celý český hokej. Cestou do finále Champions Hockey League, které se bude hrát 7. února ve švédském Göteborgu, odklidili sparťani z cesty finský Kärpät Oulu, švédské HV71, švýcarský Bern a naposledy silného soka z Växjö. „Ukázali jsme všem správný přístup,“ říká PETR BŘÍZA.

V premiérové sezoně znovuobnovené Ligy mistrů v ročníku 2014/2015 postoupila Sparta jako jediný ze šesti českých celků ze základní skupiny, kde vyřadila silné celky ze Švédska, Finska a Německa. V play off pak vypadla až brankou v posledních vteřinách závěrečného duelu na ledě Linköpingu. Rok na to po postupu ze skupiny vyřadil pražský celek švýcarského favorita z Curychu a stopku mu vystavil opět gólem v závěru odvety finský mistr Kärpät Oulu.

V aktuální sezoně se podařilo sparťanům odklidit všechny soupeře na cestě do finále. Jednalo se o mužstva, která hrají prim v prestižních evropských ligách. „Už v minulých letech se nám těsně nepodařilo projít do dalších kol v play off, ovšem letos to vyšlo. Klíčové momenty důležitých zápasů jsme zvládli a jsem velmi šťastný, že si Sparta zahraje finále Champions Hockey League,“ říká Petr Bříza, předseda představenstva klubu.

„Úspěch je vždy sladký, nicméně důležité je zejména, že všechny zápasy Ligy mistrů v Praze nabídly kvalitní klubový hokej vysoké evropské úrovně. Věřím, že tahle utkání otevřela lidem oči, že nejsme pořád jak blázni zavření jen mezi našimi českými kopečky,“ pokračuje Bříza. „Taková událost, jakou byl v O2 areně úterní hokejový večer, by mohla být zlomem k lepšímu v Lize mistrů. Když hrál Lev KHL, tak v podstatě také až vrchol play off ukázal obdobný zlom v zájmu veřejnosti.“

Dosažené výsledky Sparty v této sezoně CHL v čele s postupem do finále jsou obrovským úspěchem nejen na úrovni klubu, ale celého českého hokeje. „Děkuji hráčům za tři roky práce, kterou odvedli v každém zápase Ligy mistrů. Když jsme se do téhle soutěže zapojili, neremcali jsme a vzali tuto myšlenku vizionářsky z hlediska propagace a produkce zápasů. Vizionáři byli svým způsobem od začátku i hráči, protože se chtějí rovnat s nejlepšími v Evropě, což je správný přístup. Cokoliv člověk dělá, měl by se snažit být nejlepší.“

7. 2.
Datum, kdy se bude hrát finále tohoto ročníku Champions Hockey League ve švédském Göteborgu mezi domácí Frölundou a pražskou Spartou.

Už na odvetný duel čtvrtfinále proti Bernu se návštěvnost v O2 areně přehoupla přes šest tisíc. Postup do semifinále, nadějný výsledek z prvního klání ve Växjö a velká propagace utkání přivábily v úterý do ochozů sparťanského domácího chrámu přes dvanáct tisícovek diváků. Mezi nimi samozřejmě byla i hrstka věrných, kteří na vlastní oči viděli téměř všechny sparťanské duely v Lize mistrů během jejího tříletého trvání.

„Strašně moc děkuju několika desítkám těch správných hokejových bláznů a nadšenců, co s námi jezdí tři roky po celé Evropě. Klobouk dolu před nimi, celé hodiny sedí v autobuse, který míří třeba až někam do středu Švédska, mají tradici v koupání v tamních jezerech, užívají si tyhle zápasy s námi a hlavně na všech duelech jsou slyšet a vytváří týmu velkou podporu. Oni jsou Sparta stejně jako mužstvo,“ vypráví Bříza. „Poděkování patří i našim lidem, kteří se starají o propagaci, produkci zápasů a další činnosti. Všichni společně si užíváme možnost hrát finále Ligy mistrů.“

Sparťanští fanoušci si mohli užít boj o European Trophy, jak se nazývá pohár pro vítěze Ligy mistrů, ještě více, pokud by se rozhodující duel hrál v Praze. Reglement CHL však hovoří jasně: Finále se hraje na ledě týmu, který v dané sezoně získá v součtu více bodů. A to je v tomto případě Frölunda. „Vzhledem k tomu, že Švédové mají na tento zápas k dispozici jen záložní arénu, řešili jsme možnost výměny pořadatelství,“ přiznává sparťanský šéf.

Strašně moc děkuju několika desítkám těch správných hokejových bláznů a nadšenců, co s námi jezdí tři roky po celé Evropě.
Petr Bříza

„Strávil jsem čtyři dny vysvětlováním a přesvědčováním nejrůznějších lidí, že pro renomé Ligy mistrů by bylo nejlepší hrát v O2 areně před vyprodaným hledištěm. Nabídli jsme soupeři i vysokou finanční kompenzaci, kdy jsme byli ochotni se prakticky zříci v jejich prospěch zisku z ticketingu a zajistili bychom jim kompletní servis. Bohužel Frölunda nabídku odmítla, takže nezbývá nic jiného než si dojet pro pohár do Švédska,“ říká odhodlaně Petr Bříza s tím, že pro nejvěrnější fanoušky připravuje Sparta zájezd na finálové klání.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila