5. 8. 2019 Martina Nová

Brněnský rodák Dvořáček: Srdce mám sparťanský

Své první hokejové krůčky udělal v Kometě, v osmé třídě se ale dostal na Spartu, kterou považuje za svůj domov. Nahlédl do mládežnických reprezentací a bojoval o smlouvu ve finském Tampere. Poslední dvě sezony strávil v prvoligovém Prostějově, kde patřil k hlavním ofenzivním oporám. DAVID DVOŘÁČEK je jednou z letních útočných posil a je plně připraven zasáhnout do blížících se zápasů.

Máte za sebou už druhý týden na ledě, jak se zatím po fyzické stránce cítíš?
Ty začátky jsou vždycky těžké, je to takové nutné zlo, které musíme v přípravě podstoupit. Ale trénink od tréninku se cítím lépe a pomalu se do toho dostávám.

Limitovalo tě během tréninků nějaké zranění nebo zdravotní komplikace?
Akorát minulý týden jsem měl malý problém s přitahovačem, ale chyběl jsem jen jeden trénink. Momentálně jsem však plně připravený a snažím se co nejvíce makat, abych byl na sezonu pořádně ve formě.

40
David Dvořáček v dresu Prostějova v sezoně 2018/2019 zaznamenal 40 kanadských bodů, v základní části 34 (20+14) a v play-off přidal dalších 6 bodů (3+3).

Už 6. srpna vás čeká první přípravný zápas, o dva dny později další. Tušíš, jestli budeš v herní sestavě? Naznačili už trenéři něco, kdo kterého zápasu nastoupí?
Zatím nic nevíme. Do každého tréninku jsme nastoupili v jiných formacích, točily se lajny. Je ale běžné, že se účast v přípravném utkání dozvíme až den před zápasem.

Co se týče soupeřů pro přípravu, čekají vás nelehké výzvy, finské KooKoo, z KHL Soči, Švédové, Švýcaři... To je nelehký soupis.

Je to tak. Pro nás je jen dobře, že můžeme nastoupit proti takovým soupeřům, může nás to posunout hodně dopředu. Moc se na to těšíme a myslím si, že přípravu na extraligu budeme mít kvalitní.

Derby se Slavií jsem si vždy užíval, bude to náročné

Jsi brněnský rodák, první hokejové krůčky jsi dělal v Kometě, poté jsi ale v mládeži přestoupil do Sparty. Neslyšel jsi od ostatních kluků v kabině nějaké narážky na rivalitu Sparta vs. Brno?
Samozřejmě, nějaké narážky občas přijdou, já se ale jednoznačně považuju za sparťana. Za Kometu jsem hrál asi do čtvrté třídy, potom jsem odešel. Na Spartu jsem pak přišel v osmé třídě, takže srdce už mám sparťanský a zkrátka jsem sparťan.

S ohledem na blížící se derby pražských „S“ tedy pociťuješ tu prestiž a rivalitu tohoto zápasu se vším všudy…
Když jsem tu naposledy na Spartě hrál, zažil jsem, když Slavia z extraligy spadla. Pamatuju si ještě derby v soutěži. Moc jsem si je užíval a těšil se, že si v derby můžu zahrát. Na tento zápas se tedy moc těším i tentokrát.

Pokud by ses tedy nevešel do sestavy, tak se přijdeš alespoň podívat?
Tak to každopádně. (úsměv)

Od sestupu Slavie se stala derby v přípravě tradicí a Sparta zatím neprohrála…
To jsem ani nevěděl, ale věřím, že k tomu všichni nastoupíme s plným odhodláním, na sto procent. Rozhodně budeme chtít vyhrát, protože budeme chtít lidem připomenout, jaké to bylo dřív. Bude to náročný zápas a moc se na to těšíme.

V Prostějově byla skvělá parta, zatím nejlepší dva roky

V juniorských letech jsi strávil dva roky ve Finsku, hrál jsi v Tampere a povedlo se ti nakouknout i do A-týmu. Co ti tahle zkušenost přinesla do herního i osobního života?
Naučilo mě to hrozně moc. Hlavně jsem se naučil starat sám o sebe, taky jsem si osvojil správný přístup k trénování, začal jsem na sobě pořádně pracovat. Moc jsem si to tam užil, Finsko je nádherná země, byla to obrovská zkušenost do života. Bohužel jsem se zranil a z toho důvodu mi neprodloužili smlouvu. Potom jsem se tedy vrátil do Česka.

Naučil ses za tu dobu finsky?
Trochu ano, něco člověk pochytí. Ještě si něco málo pamatuju. V mluvení jsem se ale snažil zdokonalit zejména v angličtině. Kdybych tam pokračoval dál, tak jsem měl v plánu se finštinu naučit, ale k tomu bohužel nedošlo.

Poslední dvě sezony jsi strávil v Prostějově, kde se navíc vytvořila taková sparťanská enkláva. Jak se ti tam líbilo?
Byla tam výborná parta kluků, moc jsem si to tam užíval. Navíc to byly také moje nejúspěšnější sezony v dosavadní kariéře, bylo to skvělé.

Za svou dosavadní kariéru jsi hrál za poměrně dost týmů, vyzkoušel sis Litoměřice, Havířov, Kladno, naposledy Prostějov… Kde se ti doposud nejvíce líbilo?
Popravdě, za ty poslední roky, co jsem neustále pendloval v první lize, se mi opravdu nejvíc líbilo v Prostějově. Sedli jsme si jako parta, táhli jsme za jeden provaz. Škoda jen, že jsme z toho nevytěžili víc. Ale zatím to byly asi nejlepší dva roky.

Hrát pod jmény jako Ton a Hlinka je skvělé

Sparta prošla velkými změnami ve vedení, na těch nejvyšších postech nyní nalezneme jména jako Petr Ton nebo Jaroslav Hlinka. Vnímáš tu energii, kterou tyto legendy do klubu přinesly?
Určitě ano, ale na druhou stranu významná jména na Spartě byla vždycky a do budoucna i budou. Samozřejmě Jarda Hlinka s Petrem Tonem jsou ikony a legendy Sparty a je opravdu skvělé hrát pod takovým vedením.

Mužstvo během přestávky velmi posílilo, zejména v útoku. Cítíš větší chuť se zlepšovat vedle hráčů, jako je Řepík nebo Kvapil, a nutí tě to se jim vyrovnat?
Určitě máme v týmu zdravou konkurenci. Jsou tu špičkoví hráči, troufám si říct, že máme jedny z nejlepších v extralize. Je skvělé se na ně na tréninku dívat, člověk se od nich může hodně přiučit.

Stihl sis během letní pauzy i pořádně odpočinout? Odpočíváš raději pasivně, nebo aktivně?

Letos jsem se snažil vše skloubit, byl jsem s přítelkyní v Turecku. Snažil jsem se tam chodit cvičit a udržovat se v kondici. Užil jsem si to moc, podařilo se mi i vypnout od hokeje, takže jsem si pořádně odpočinul a nabral síly.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek