28. 10. 2018 Daniel Ryl

Buchtele: Z kabiny je cítit psychická síla

Den po úspěšném obratu na ledě Liberce předvedli hokejisté Sparty podobný zvrat také v nedělním utkání na ledě Hradce Králové, kde prohrávali po dvou třetinách o dva góly. Pražané si nakonec odvezli vítězství 3:2, za kterým je nastartoval gól JANA BUCHTELEHO z úvodu třetí třetiny. "Když takhle pár zápasů otočíme, jde cítit i z kabiny, že tomu věříme do poslední minuty a jdeme si za tím," těšilo autora prvního gólu Sparty, který pomohl udržet sparťany na čele extraligové tabulky.

V Liberci i v Hradci Králové jste zvítězili po parádních obratech. Panuje o to větší spokojenost?
Byli bychom samozřejmě radši, kdyby ten zápas měl jednoznačnější průběh, nebo jsme šli do vedení my, ale je dobré, že jsme v tomhle silní a zatím nám to vychází. (usmívá se)

V Hradci Králové nastartovala obrat vaše trefa z úvodu třetí třetiny. Byla zlomová?
Už ve druhé třetině jsme měli pár dobrých akcí, které nevedly ke gólu. Říkali jsme si, že musíme vytrvat a hlavně jsme měli hodně vyloučených. Věděli jsme, že při hře pět na pět jsme prostě lepším týmem, a to se potvrdilo ve třetí třetině. Rychlý gól nám samozřejmě pomohl a mohli jsme je zatlačit, protože to bylo pouze o jednu branku.

Lze říci, že rozhodl také domácí útočník Petr Koukal, který se nechal v závěru zápasu vyloučit do konce utkání za sekání a jeho vyloučení jste potrestali vítězným gólem?
Dá se to tak říct. Já jsem tu situaci přesně neviděl, ale přesilovka nám pomohla. Nebudu říkat, že ne. I kdyby ale nebyla, myslím si, že bychom utkání dotáhli do vítězného konce.

Který z víkendových obratů byl těžší?
Těžší, nebo lehčí. (zamyslí se) Žádný obrat není jednoduchý. V Liberci to bylo o tři branky, dostali jsme dva góly v oslabení, ale taky jsme věděli, že když budeme hrát v pěti, tak ty šance mít budeme a zvládneme to. To samé bylo i proti Hradci. Všichni bychom byli radši, kdyby ta utkání měla hladší průběh. Takový je ale hokej, nějaké chyby se stanou a je jedině dobře, že zápasy zvládáme obrátit. Machy k tomu výrazně přispívá, drží nás. Neříkám, že neměli žádné šance, ale když už měli, tak to výborně pochytal. Tím nám hodně pomáhá.

3
Jan Buchtele si na ledě Hradce Králové připsal tři střely, z toho jedna skončila v síti.

V čem je vaše hlavní síla? V psychice, nebo hraje roli kondice?
Asi všechno dohromady. Když takhle pár zápasů otočíme, jde cítit i z kabiny, že tomu věříme do poslední minuty a jdeme si za tím. 

Už podruhé v sezoně jste hráli v sobotu i v neděli. Vnímáte, že je tento režim v základní části trošku zvláštní?
Určitě je to něco jiného. Na druhou stranu, takový je rytmus v play off. My máme dobře nastavený režim mimo led a zatím nám to vychází. Řekl bych, že jsme z léta dobře připraveni a ve druhých zápasech není ani moc vidět, že by nám docházely síly. Zvládáme je vyhrávat a zároveň soupeře zatlačit, takže to funguje.

Jak náročný program ovlivňuje regeneraci? Z Liberce jste se třeba nevraceli, ale přesouvali jste se rovnou do Hradce Králové.
Vedení se nám snaží vycházet vstříc a vytvořit podmínky, abychom udrželi energii. Každému po zápase vyhovuje něco jiného, takže každý má svůj pozápasový režim a jede si ho.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek