8. 9. 2017 HC Sparta

Budeme se ještě zlepšovat, říká útočník Říčka

Extraligová premiéra ve sparťanském dresu se mu povedla. Útočník ROBERT ŘÍČKA nastoupil v duelu prvního kola Tipsport extraligy ve druhé formaci s Lukášem Klimkem a Miroslavem Formanem a k výhře 3:2 na pardubickém ledě přispěl gólem. Dlužno říci, že hodně zajímavým. „Rozhodl úsek druhé třetiny, v němž jsme vstřelili dvě branky, protože před tím i potom to byl hodně vyrovnaný zápas,“ tvrdí Říčka.

Osmitisícová vřava na pardubickém stadionu byla, až na několik desítek sparťanů, z kraje zápasu u vytržení. Domácí Dynamo s výrazně obměněným kádrem a řadou nových hráčů vletělo na Spartu, jak se sluší a patří na úvodní extraligové kolo. Finský gólman Sami Aittokallio ale všechny šance soupeře buďto pochytal, nebo ještě před tím zastavili kotouč jeho parťáci z obrany. „Sami chytal výborně a v mnoha momentech nás hodně podržel. Jedním z nich byl i začátek zápasu, kde měli domácí na úvod velký tlak. Ale zvládli jsme to hlavně díky Samimu,“ vypráví Říčka.

44
Svůj čtyřiačtyřicátý gól kariéry v nejvyšší soutěži vstřelil v pátek večer na pardubickém ledě útočník Robert Říčka. Pro letní posilu ze Zlína to byl v premiérovém duelu první extraligový úspěch ve sparťanském dresu.

A když tlak poněkud opadnul, začaly vyrůstat i sparťanské šance. Jednu takovou využil střelou z prostoru mezi kruhy pod horní tyč nehlídaný Petr Kumstát po Kudrnově akci. Ve druhé třetině pak naskočily na ukazateli skóre u hostů ještě dva zásahy. Tím prvním byl gólový úspěch sparťanského čísla 62. „Hodně netradiční branka. Snažil jsem se od střídačky vystřelit na gólmana a vlastně mi šlo hlavně o to, trefit branku a neztratit v útočném pásmu puk,“ popisuje Říčka. „Brankářovi ale zrovna v tu chvíli projel přímo před očima jeho spoluhráč a on máchnul lapačkou do prázdna. Ani jsem v první chvíli nevěřil, že je to gól, ale povedlo se to dobře umístit.“

Věřit mohl okamžitě, protože se k němu sjeli spoluhráči a všichni měli z netradiční trefy pořádný úsměv na rtech. A to ani ne čtyři minuty poté následoval gól v oslabení, jenž vstřelil Jiří Černoch pohotovou střelou po perfektní přihrávce Dominika Uhera. „Klukům se podařilo dostat kotouč z pásma o mantinel a byl z toho rychlý protiútok dva na jednoho. Sehráli to výborně a nakonec byl tenhle gól vlastně vítězný,“ dodává bývalý zlínský útočník. V tu chvíli svítilo na ukazateli skóre 0:3 a sparťané měli našlápnuto k pohodové bodové sklizni.

„Možná to v tu chvíli vypadalo jednoznačně, ale vůbec to tak nebylo. Ve třetí třetině jsme byli trochu pasivní a soupeř nás několikrát zatlačil, ale opět musím vyzdvihnout výborný výkon gólmana. Hlavně díky němu máme tři body,“ povídá Říčka. „Zbytečně jsme dostali gól na 3:1 a soupeři narostla křídla. Navíc jsme v jednu chvíli hráli ke konci jen na čtyři obránce, takže celkově byl závěr komplikovaný. Nakonec daly Pardubice ještě druhý gól, ale zbytek už jsme ubránili a máme výhru.“ 

Tři body z těžkého utkání na pardubickém ledě samozřejmě Pražany hodně potěšily. Speciální nádech měl duel pro nové sparťanské hráče, tedy i pro Roberta Říčku. „Užil jsem si to. Musím přiznat, že na první zápas za Spartu v extralize jsem se už moc těšil. Pauza byla dlouhá a cítil jsem velké natěšení a očekávání. Teď můžu být spokojený, že se premiéra povedla a pomohl jsem týmu i gólem,“ usmívá se osmadvacetiletý rodák z Havířova.

Úspěšný vstup do sezony budou sparťané potvrzovat v domácí premiéře v neděli. Pět minut po třetí hodině odpolední zkříží hokejky s nováčkem z Jihlavy. Dukla v pátečním úvodním kole uspěla doma proti Mladé Boleslavi. „Budeme se soustředit pořád hlavně na sebe. Máme dobré mužstvo, ale stále ještě všichni cítíme, že si to sedá, takže pro nás je klíčové dodržovat systém a být trpěliví,“ má jasno Říčka. „Souhra ještě není tak dokonalá, jak by mohla být. Nicméně věřím tomu, že se budeme ještě zlepšovat, a doufám, že to bude vidět hned v neděli, kdy nastoupíme poprvé před našimi fanoušky.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek