14. 9. 2018 Petr Pavlík

Čaroděj Machovský: Snažíme se hrát týmově!

Sparťané v úvodním zápase nového ročníku porazili Hradec 4:0, a získali tak první tři cenné body do tabulky Tipsport extraligy. Domácí vítězství nad východočeským sokem režírovala nová sparťanská jednička v brankovišti MATĚJ MACHOVSKÝ, která si v utkání připsala přes 40 úspěšných zákroků! "Hradec dneska střílel de facto z každé pozice. Z tohoto pohledu to bylo pro mě jednodušší, jelikož jsem se pak rychle dostal do tempa," komentoval navrátilec ze zámoří.

Hned v úvodním utkání nové sezony se vám podařilo zvítězit. Jak jste prožíval návrat zpět do tuzemské nejvyšší soutěže?
Myslím, že se nám to dneska povedlo. Musím pochválit kluky za to, kolik střel dokázali zablokovat. Hradec měl v několika pasážích dobré šance, ale obránci stáli tam, kde měli, a práci mi tak trochu usnadnili. Soupeř sice vyslal hodně střel, ale kluci předvedli dobrou práci před brankou, smekám před nimi. Klobouk dolů.

Před sezonou jste vyhlásil, že chcete oprášit povedené výkony v české extralize a zapomenout na předchozí anabázi v zámoří. Jak těžké to pro vás bylo na psychiku?
Jednak velké vítězství pro mě, ale také velké vítězství pro celý náš tým. Řekli jsme si, že chceme do sezony vstoupit pravou nohou. Musíme jít postupně zápas od zápasu a snažit se získat co nejvíc bodů hned na začátku ligy. Chceme se držet nahoře.

Cítil jste před startem nového ročníku nějakou nervozitu nebo tlak?
Myslím si, že tu velkou pozornost na sebe strhává hlavně Uwe. Je to dobře, protože si s ní umí dobře poradit. Snažili jsme se mu pomoct svými výkony na ledě a podařilo se nám to. Já jako brankář s ním prohodím pár slov, řekne, co přesně od gólmana chce. Mluví s námi, hrál v NHL v obraně hodně dlouho. Od toho se to pak celé odvíjí dál. Tak, jak nám vycházela herní příprava, dopadl i náš první ligový zápas. Jsme spokojeni.

V průběhu celého zápasu jste na ledě působil velmi sebejistým dojmem. Cítil jste, že už dneska můžete nastartovat tu správnou formu, kterou brankář potřebuje?
Těžko říct. Forma se buduje skrz celý zápas. Výhodou je, když soupeř vyšle za zápas hodně střel, a tím pádem se do toho rychleji dostanete. Hradec dneska střílel de facto z každé pozice. Z tohoto pohledu to bylo pro mě jednodušší, jelikož jsem se pak rychle dostal do tempa. Zase na druhou stranu oni neměli až takové tutovky, ale jak už jsem říkal, o to se postarali kluci přede mnou.

První zápas, výhra, navíc s čistým koncem v zádech. Jak se vám líbila hra Sparty z vašeho pohledu brankáře?
První utkání je vždycky tady v O2 areně hodně vyhecované. Nechci úplně říkat, že se chce každý úplně předvést, ale velkou roli hraje nervozita na obou stranách. Myslím, že jsme to zvládli výborně a tím, že se nám povedlo vstřelit dva tři góly po sobě, jsme se dokázali udržet ve hře a mít utkání pevně v rukou. V závěru jsme si to už pohlídali a dotáhli do vítězného konce.

První zápas v nové sezoně a hned s ním také přišla vaše první vychytaná nula. Kdy jste začal věřit, že se vám v utkání podaří udržet čisté konto?
Ta nula je pro brankáře taková třešnička na dortu. Není to ovšem výsledek pouze mého výkonu, ale především zásluha celého týmu. Kdyby kluci nehráli do obrany a nedali góly vpředu, nula by možná nebyla. Je fajn, že jsme to si takhle osladili. Hrajeme týmově.

Sparta se bude po minulé sezoně chtít vrátit zpět mezi špičku extraligy. Jak to vnímáte vy, když jste navíc jedním z nových hráčů v týmu?
Dávat si nějaká velká očekávání, na to je ještě moc brzo. Musíme se snažit neustále zlepšovat ve svých výkonech a hrát hokej, který se bude divákům líbit. Hlavní bude, abychom se soustředili především sami na sebe a nekoukali na to, co se děje kolem nás. Myslím si, že pak můžete být úspěšní.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila