19. 4. 2019 Daniel Ryl

Cizinci ve Spartě: vláda Kanady i jeden titul

V dresu Sparty mohli fanoušci v její 115leté historii pokaždé sledovat převážně výborné hráče z domácí líhně, ale zpestřením byla i řada zajímavých jmen z ciziny. Kromě toho, že ji s výjimkou slovenského trenéra poprvé v historii vede cizinec, německý trenér Uwe Krupp má k dispozici i řadu krajánků ze zámoří, či Evropy. Která země má ale ve sparťanské historii nejvýraznější zastoupení, nebo který krajánek v ní dokázal získat titul?

V posledních letech se fanoušci Sparty učili řadu nových jmen z různých koutů světa. Pokud počítáme i slovenského útočníka Andreje Kudrnu a amerického rodáka s českými kořeny Kevina Klímu, v kádru z uplynulé sezony se objevilo celkem sedm cizinců. Zmíněnou dvojici doplňovali tři Kanaďané - obránci Jeremie Blain a Steven Delisle i útočník Zach Sill, lotyšský střelec Roberts Bukarts a švédský zadák Erik de la Rose.

7
V kádru Sparty v uplynulé sezoně hrálo sedm cizinců: tři Kanaďané, Američan, Švéd, Lotyš a Slovák.

Když ale v celkovém součtu vynecháme hráče ze Slovenska, kterých se ve Spartě představilo celkem 39, napočítáme celkem dvanáct dalších národností. Tou nejzastoupenější enklávou jsou Kanaďané, kterých za Spartu nastoupilo už čtrnáct. Do čela se však dostali až v posledních letech, kdy jich ve sparťanských kronikách výrazně přibylo.

Nejvýraznější stopu zanechal v sezoně 2015/2016 útočník Curtis Hamilton, který naskočil do 60 zápasů a celkem 33 body pomohl Spartě do finále. Po tříleté anabázi ve Finsku se pak přesunul do Rakouska, kde nastupuje za Graz. První Kanaďané však oblékli sparťanský dres už před druhou světovou válkou, když za ni v sezoně 1936/1937 odehráli epizodní angažmá útočník Murray Teeple a Arthur McLean.

Švýcaři pomáhali Spartě ve Spengleru, titul slavil Slovinec

A kdo je na vrcholu seznamu dál? Ve Spengler Cupu si Sparta ozkoušela práci sedmi Švýcarů, mezi kterými nechyběli brankář David Aebischer, veterán Reto Pavoni, či útočník Patrik Bärtschi. Celkem sedm krajánků mají také USA, ze kterých zaujal zejména obránce Troy Milam, jenž v letech 2011 až 2013 odehrál 107 zápasů s 39 body na kontě. Velkou porci 88 zápasů odehrál ve Spartě také útočník Alex Foster. Ani jeden ze zmíněných borců však nezanechal takovou stopu, jako se to podařilo jednomu z pěti Rusů.

Útočník Andrej Potajčuk (na malé fotce) ve Spartě strávil jen tři sezony v letech 1994 až 1997, ale ve 142 zápasech nastřádal 112 bodů, čímž se výrazně zapsal do mysli sparťanský fanoušků. Dvakrát byl dokonce po právu zvolen nejlepším cizincem soutěže. A kdo další už ve Spartě působil? Po třech zástupcích mají Němci, Lotyši, Norové i Slovinci, z nichž zejména útočník Robert Sabolič (na velké fotce) patřil v letech 2014 až 2016 mezi obávané střelce Tipsport extraligy.

Možná kde koho překvapí, že najdete ve výběru pouze dva Finy, obránce Ariho Vallina s brankáře Sami Aittokalliem, či francouzské bratry Sachu a Yoricka Treillovy, když každý z nich strávil ve Spartě tři sezony. Italský pas má pro změnu útočník Brian Ihnačák a obránce Erik de la Rose se stal teprve prvním Švédem, jenž dres Sparty oblékl!

Co je ale poněkud překvapivé, že i přes vysoký počet krajánků se na jednom z osmi titulů podílel pouze jediný - obránce Miha Rebolj. Slovinský zadák slavil titul v sezoně 1999/2000 a stal se prvním cizincem s výjimkou Slováků, kterému se něco takového v dresu Sparty podařilo. A co se postů týče, na brankáře z ciziny vsadila Sparta celkem šestkrát, většinu cizinců pak tvořili útočníci.


Cizinci ve Spartě (bez Slováků):

  ZÁPASY
Andrej Potajčuk (Ú, Rusko)
142
Robert Sabolič (Ú, Slovinsko)
124
Troy Milam (O, USA)
107
  KANADSKÉ BODY
Andrej Potajčuk (Ú, Rusko)
112
Robert Sabolič (Ú, Slovinsko)
73
Troy Milam (O, USA)
39

  GÓLY
Andrej Potajčuk (Ú, Rusko)
50
Robert Sabolič (Ú, Slovinsko)
42
Yorick Treille (Ú, Francie)
18
  ASISTENCE
Andrej Potajčuk (Ú, Rusko)
62
Robert Sabolič (Ú, Slovinsko)
31
Troy Milam (O, USA)
27
  NÁRODNOSTI
Kanada
14
Švýcarsko, USA
7
Rusko
5
  POČET SEZON
Herbert Ulrich (Německo, 1940 - 1943)
3
bratři Treillové (Francie, 2010 - 2013)
3
Andrej Potajčuk (Rusko, 1994 - 1997)
3
AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek