9. 2. 2019 Marek Táborský

DJ Machy: Co hraje ve sparťanské kabině

Když se vyhraje, duní šatna hokejistů s podobnou intenzitou jak v hudebním klubu. Hudbu v té sparťanské má pod palcem brankář Matěj Machovský, kterému po zápasech vypomáhá mladý útočník Tomáš Pšenička. Výběr písní má jeden hlavní aspekt – musí hráče nabudit, ať už před tréninkem, nebo ostrým zápasem.

Sparťanská šatna je vaším druhým domovem teprve od léta, přesto vám patří důležitá funkce „DJ“. Jak jste se k ní dostal
Po mém příchodu jsem to příliš neřešil, pak jsem se ale do výběru sám pustil. Byl jsem na tuto roli zvyklý už z Plzně.

Podle čeho se písně vybírají?
Sám nejprve poskládám výběr podle mého gusta, nechám ho párkrát přehrát a pak čekám na připomínky, zpětnou vazbu. Samozřejmě ho často aktualizujeme, přidávám písničky na přání dalších kluků. Snažím se všem vyhovět. Hlavně starších kluků jsem se poptal, jaká jsou jejich přání.

Před zápasem už se ale nic nemění, ne?
Pro ten už mám připravený playlist, který jsem vytvářel jednou při dlouhé cestě na zápas. Namixoval jsem hudbu, kterou jsem pouštěl i dříve v jiných kabinách. Zatím si naštěstí nikdo nestěžoval.

Na muziku v kabině ale nejste sám…
Pomáhá mi Pšenda (Tomáš Pšenička), který pouští muziku po zápase, když se vyhraje. Máme jednu vítěznou písničku, po ní ještě dvě, tři tradiční, a pak už je to na něm.

PLAYLIST SPARŤANSKÉ KABINY NA SPOTIFY

Kdo nejčastěji přichází s přáním o vlastní písničku?
Těžko vybrat jednoho. Každý má svůj vkus. Pisky (Jan Piskáček) má raději rock, Formič (Miroslav Forman) si nedávno poprosil o Eminema a Pechíňo (Lukáš Pech) chce zase hrát taneční hudbu z 90. let. Je to hodně namixované, ale snažím se výběr držet trochu modernější. Když se ale vyloženě někomu něco nelíbí, ze seznamu se vyřadí.

Kde berete inspiraci?
Nikde, pouštím klukům to, co poslouchám sám. 

Liší se skladba písní během tréninků a před zápasy?
Před tréninky většinou jen píchneme mobil do reproduktoru a necháme hrát písničky, které namixuje telefon. Jsem trochu staromilec, kluci poslouchají hudbu přes Spotify, já je mám ještě postahované v telefonu. Ale chystám se to změnit.

Neohrají se během sezony zvolené songy?
Jasně, i těch pět stovek, které mám v telefonu.

Bez které skladby naopak nevyjedete na led?
Musí zaznít Verona – Nejsi sám. Ta zazní vždy deset minut před rozbruslením, abychom nezapomněli včas odejít na led. Někteří kluci se totiž oblékají dost pozdě, tohle je pro ně signál, že je nejvyšší čas.

Mluvíte i do muziky, která se hraje při rozbruslení?
Tu jsem také vybíral. Chtěl jsem to letos obměnit trochu živější muzikou, kluci ve Spartě to nechali na mě. Defacto je jedno, o kterou písničku jde, musí mít jen dobrý rytmus, při kterém se nám lépe připravuje.

Kdo má v kabině nejhorší vkus?
To nedovedu říct. Hodně se nám do toho vrtá Pechíňo. Zapne YouTube a začne nám pouštět jeho písničky, Helenku Vondráčkovou a podobné. Jako zpestření je to ale fajn.

A kdo nejvíc brblá?
Zatím jsem si nikoho nevšiml. Snažím se kluky hodně sledovat, jak si třeba podupávají do rytmu. To je signál, že se jim to líbí.

To opravdu stíháte sledovat?
Jo, všímám si hodně věcí. Zajímám se o to, jestli se má hudba líbí, rozhodně nechci pouštět něco, co se ostatním nelíbí.

Stará se často brankář o hudbu v kabině?
Málokdy. Většinou sedí v rohu a jsou v jiné dimenzi, přemýšlí nad všemi možnými odrazy puků. Já ale v tomhle ohledu nejsem jako ostatní gólmani…

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek