27. 2. 2018 Matěj Mayer

Další důležitý duel! Sparta se chystá na Zlín

Poslední tři utkání zbývají do konce základní části Tipsport extraligy a řada mužstev ještě má o co hrát. Právě pro Spartu jsou aktuální duely klíčové a rozhodnou o postavení týmu v konečné tabulce. Středeční domácí utkání proti Zlínu začíná v O2 areně v 18.30 hodin!

Berani jsou šestí, ale o přímou účast v play off musí zabojovat

Zlín má na svém kontě o šest bodů více než Sparta (71), ale jeho starosti jsou úplně jiné. Berani již mají jistou minimálně účast v předkole play off, ale rádi by uhájili šestou pozici, která zajišťuje vyřazovací boje přímo. Po výhře v O2 areně na ně dotírá sedmá Olomouc a také osmé Pardubice – oba mančafty mají shodně 70 bodů, a ztrácí tedy jediný. Šestou pozici by rádi urvali také Liberečtí, kteří jsou v těsném závěsu se 69 body. Další týmy počínaje desátou Spartou už mají pouze velice teoretickou naději na postup ze šestého místa.

Klub z východu Moravy bude i na Spartě spoléhat především na Lotyše Robertse Bukartse, který měl před olympijskou pauzou famózní formu. Za posledních šest extraligových utkání nasbíral dvanáct bodů a všichni soupeři se před ním budou muset mít na pozoru. Oporou Zlína je tradičně nejvytěžovanější gólman extraligy Libor Kašík, který si drží vynikající čísla (2,46 a 92,3 %). Berani jsou přitom týmem, který nechává soupeře pálit vůbec nejčastěji ze všech týmu Tipsport extraligy – průměrně 32,37 střel na zápas. Kvalitně však hraje Zlín v oslabeních, kterých přežil bez úhony 85,17 % (4. v extralize).


Udrží Sparta desátou pozici? Situaci má stále ve svých rukou

Do konce základní části Tipsport extraligy zbývají většině týmu tři zápasy a hrají tedy o devět bodů. Spartu na desátém místě ohrožuje jedenáctý Chomutov a dvanáctá Mladá Boleslav, se kterými sehrají Pražané pravděpodobně klíčové duely v posledních dvou kolech. Všechny tři týmy čekají dva duely v domácím prostředí a jeden venku. Nejlepší výchozí pozici má Sparta, která má dvoubodový náskok na Piráty z Chomutova a tříbodový na Mladou Boleslav.

Chomutovští přivítají ve středu na svém ledě silný Třinec, který už ale nemá o co hrát. V pátek zajíždí svěřenci Vladimíra Růžičky do Zlína a v neděli se jejich SD arenu pokusí dobýt Sparta. Mladá Boleslav bude hrát ve středu s Olomoucí, jež bojuje o šestou příčku. V pátek se představí v O2 areně proti Spartě a v posledním kole ji čeká v domácím prostředí Třinec.


SPARTA VS. ZLÍN ŘEČÍ ČÍSEL:


Sparta má se Zlínem negativní bilanci, naposledy ale vyhrála

Týmy se v aktuálním ročníku potkají počtvrté. První střetnutí se hrálo v rámci 11. kola na ledě Zlína. Domácí šli rychle do vedení, ale v závěru první části vyrovnal Juraj Mikuš. Sparťanům se podařilo v závěru druhé třetiny dokonce zápas otočit, když se trefil jiný Slovák Andrej Kudrna, jenže Berani bleskově odpověděli a ve třetím dějství přidali dva další zásahy. Sparta podlehla 2:4.

Ve druhém utkání na Spartě se domácí dlouho nemohli prosadit. Zlínští se mezitím trefili dvakrát za sebou zásluhou Zdeňka Okála a vedli až do 52. minuty, kdy ranou od modré čáry snížil Zbyněk Michálek. Berani ale zareagovali dalším gólem a vítězství 3:1 už si pohlídali. Sparta přitom soupeře přestřílela poměrem 35:27.

Až ve třetím vzájemném duelu nastal čas pro Pražany. Skóre otevřel ve 24. minutě Zbyněk Michálek a o chvíli později navýšil na 2:0 pro Spartu Miroslav Forman. Zlínští ovšem ihned snížili a na začátku třetí třetiny dokonce vyrovnali na 2:2. Sparťané si to však líbit nenechali a góly Zbyňka Michálka a Lukáše Pecha vrátili hostům vedení zpět. Sparta si tak odvezla ze zlínského ledu tři body za vítězství 4:2.


Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Aittokallio – Michálek, Kulda, Kalina, Mikuš, Pavelka, Voráček, Piskáček – Řepík, Pech, Buchtele – Jarůšek, Vrána, Klimek – Forman, Černoch, Kudrna – Uher, Pšenička, Reichenberg.

Aukro Berani Zlín: Kašík – Ferenc, Freibergs, Nosek, Valenta, Žižka, Řezníček, Matějíček – Okál, Šťastný, Roberts Bukarts – Šlahař, Fořt, Honejsek – Ondráček, Popelka, Fryšara – Gago, Sedláček, Kratochvil.


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek