24. 5. 2021 Daniel Ryl

David Kaše: Lákají mě ambice i Liga mistrů

Velkou posilou Sparty se stal útočník David Kaše, který se do Česka vrací po zámořské misi v organizaci Philadelphie. „Zájem Sparty byl obrovský. Chtěl jsem jít někam, kde mohu bojovat o úspěchy, navíc nás čekají Spengler Cup a Liga mistrů, na které se moc těším,“ hlásí před startem sezony novopečená posila.

Jak se zrodil tvůj návrat do Evropy a dohoda se Spartou?
Byli jsme v kontaktu už delší dobu, cítil jsem ze Sparty obrovský zájem. V průběhu sezony jsem se ještě vracel do zámoří, kde jsem chtěl zabojovat o novou smlouvu. Nakonec jsem nedostal od Philadelphie takový prostor a cítil jsem, že pro mě ve Flyers aktuálně není místo. Ve hře bylo prodloužení o rok, ale po debatě s agentem jsem se rozhodl pro Spartu.

Byly ve hře i jiné možnosti?
Přemýšlel jsem o zahraničí, odkud nějaké nabídky přišly, ale i kvůli výraznému zájmu jsem chtěl do Sparty. Skvělou práci odvedl Jarda Hlinka, který mi často volal a zajímal se, jaká je situace.

Byl právě výrazný zájem od Jaroslava Hlinky a Petra Tona klíčový?
Musím říct, že zájem byl opravdu obrovský. (usmívá se) Hrálo to velkou roli, ale samozřejmě i to, že Sparta má nejvyšší ambice, což je pro mě lákavé. Chtěl jsem jít někam, kde mohu bojovat o úspěchy, navíc nás čekají Spengler Cup a Liga mistrů, na které se moc těším!

Měl bys obsadit pozici centra, kterého vedení hledalo, je to tak?
S Jardou Hlinkou jsme se o mojí pozici bavili. V posledních letech jsem hrál více křídlo, ale celou mládež jsem odehrál na centru a cítím se na něm nejlépe. Dohodli jsme se, že přicházím jako centr, takže věřím, že tomu tak bude.

Do extraligy ses na podzim vrátil po čtyřech letech. Vnímáš, že se její kvalita zvýšila?
Když jsem z ní odcházel, měl jsem jinou roli. V Chomutově jsem hrával sporadicky a sbíral starty jen po pár minutách, zatímco v Karlových Varech už jsem měl více prostoru a zodpovědnosti. Extraliga je velmi kvalitní soutěž a nesouhlasím s názorem, že její kvalita upadá. Nemyslím si, že bychom za Švédy nebo Finy nějak zaostávali, což ukazují i výsledky českých týmů v Lize mistrů.

Jak se na naši skupinu v Champions Hockey League těšíš?
Těším se hodně, protože nás čekají zajímavé zápasy. Máme těžkou skupinu. Växjö i Turku patří k nejlepším týmům ve Švédsku a Finsku, ale Bremerhaven je také kvalitní. Celou Ligu mistrů beru prestižně a jsem rád, že ji tak bere i celý klub.

Kdy se plánuješ připojit k týmu?
Do Česka jsem přiletěl teprve v pátek, takže mě čeká ještě potřebné zařizování. Chci si hlavně odpočinout od hokeje, jelikož sezona byla náročná i po psychické stránce. Poletím s přítelkyni a s rodinou na dovolenou. Až si vyčistím hlavu, chci se samozřejmě co nejdříve vrátit do přípravy a poté se připojím k ostatním klukům.

Tvůj bratr Ondřej si bohužel přivodil další zranění a sezona v NHL pro něj předčasně skončila. Nenaťukl jsi ho, že byste se sešli ve sparťanském dresu?
Vůbec jsme se o tom nebavili. Brácha se potřebuje dát zdravotně dohromady, protože jakmile bude zdravý, myslím si, že patří do prvních dvou útoků v NHL. Věřím, že bude pokračovat v NHL.

Vzpomínáš na tvůj první gól v NHL, který jsi dal právě proti Anaheimu s bráchou v sestavě?
Vzpomínám na ten zápas pořád. (usmívá se) Byl to skvělý zážitek. Hráli jsme proti bráchovi, na tribuně byli rodiče, takže ideální. Puk jsem si schoval a doma poputuje do výstavky hned vedle bráchova puku za jeho první gól.

PRVNÍ GÓL DAVIDA KAŠEHO V NHL


PROFIL A STATISTIKY DAVIDA KAŠEHO:

Odchovanec Kadaně nakoukl do velkého hokeje v dresu Chomutova, kde vyrůstal po boku staršího bratra Ondřeje. Mládežnický reprezentant startoval také na světových šampionátech do 18 i 20 let, navíc v ročníku 2013/2014 pomohl osmnáctce k zisku stříbrných medailí. O rok později byl dokonce kapitánem celého týmu. I díky svým výkonům zaujal zástupce Philadelphie, kteří si ho v roce 2015 vybrali jako 128. hráče draftu.

V té době už byl David Kaše stabilní součástí extraligových Pirátů, od kterých zamířil sbírat cenné zkušenosti do švédské Mory. Elitní severská soutěž mladému útočníkovi prospěla a pomohla mu do AHL, kde nastupoval za Lehigh Valley Phantoms. V sezoně 2019/2020 si mladého útočníka vytáhli Flyers, v jejichž dresu odehrál šest zápasů. Během nich dokázal vstřelit první gól v NHL, což si nemohl načasovat lépe. David skóroval ve čtvrtém utkání proti Anaheimu, jehož dres oblékal bratr Ondřej a utkání sledovali rodiče Kašovi.

David Kaše nasbíral v NHL celkem sedm startů, jinak nastupoval převážně v AHL, odkud si na podzim roku 2020 odskočil do extraligových Karlových Varů. V dresu Energie odehrál David Kaše celkem 27 zápasů s bilancí šesti tref a devatenácti asistencí, následně zamířil zpět do zámoří. V létě 2021 však mladému útočníkovi skončila nováčkovská smlouva, a jelikož nedošlo k jejímu prodloužení, dohodl se se Spartou.

Statistiky

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek