14. 11. 2017 Petr Pavlík

Dokázali jsme to. Domů se vracíme s bronzem!

Reprezentační sedmnáctka pod vedením brněnského trenéra Petra Hakena absolvovala v Kanadě prestižní turnaj World U17 Hockey Challenge, který se konal od 5. do 12. listopadu 2017. Čeští mladíci si v konkurenci špičkových mužstev vedli na výbornou a svoje tažení nakonec dotáhli až k zisku bronzových medailí. Velkou zásluhou se na tom také podílelo sparťanské duo ONDŘEJ PŠENIČKA – DAVID VITOUCH, které si tak domů veze další cenný kousek. "Byl to úžasný moment. Všichni jsme z toho měli neskutečnou radost," hýřil štěstím Vitouch.

ZÁPASY V ZÁKLADNÍ SKUPINĚ A

Česko - USA 2:5
Kanada Black - Česko 5:0
Kanada White - Česko 7:2

ZÁPASY V PLAY OFF

Čtvrtfinále: Rusko - Česko 3:4
Semifinále: Kanada Red - Česko 3:2
O 3. místo: Kanada White - Česko 1:2


Z celého turnaje jsme měli obrovskou radost, shodují se sparťané

Nominace českého výběru na turnaj proběhla několik dnů před zahájením této akce. Do týmu trenéra Petra Hakena přišlo hned několik zkušených borců včetně dvou sparťanských nadějí. "Byl jsem velmi šťastný. Od začátku sezony jsem se snažil podat na každé akci maximální výkon, abych se sem dostal. S kluky se známe už hodně dlouho, takže myslím, že jsme vytvořili velmi dobrou partu," říká Ondřej Pšenička. A souhlasí i David Vitouch: "Je to tak. I já jsem byl hrozně moc rád a turnaje jsem se nemohl dočkat! Se všemi kluky jsme se znali už z předešlých akcí. Myslím si, že jsme měli skvělý tým." Ihned po příjezdu do dějiště turnaje se hráči potili pod taktovkou hlavního kouče, který uděloval základní pokyny. "Trenéři nás naváděli hlavně na dodržování systému hry, který jsme měli vždycky pevně stanovený," zdůrazňuje Pšenička.

Základem úspěchu byla samozřejmě také patřičná regenerace a odpočinek. "Budíček jsme měli okolo osmé hodiny ráno, poté jsme měli čas dojít si na snídani a pak jsme odjeli na trénink. Před ním byla vždycky porada. Po tréninku jsme šli na oběd, po něm následovala pauza na hotelu a pak už předzápasová porada. Po ní jsme odjeli zpět na stadion, kde jsme byli většinou dvě hodiny před zápasem. Po odehraném utkání byla večeře a odjezd na hotel. Večerku jsme měli ve 22:00 hodin," prozrazuje harmonogram celého dne Pšenička, jeden z nejvyšších hráčů na české soupisce.

Už před odjezdem do země javorových listů měli všichni hráči bedlivě na paměti, že se budou muset vyrovnat s nepříjemným časovým posunem. "Nevím jak David, ale já osobně jsem s tím měl docela problém. Abych řekl pravdu, první tři dny jsem byl mimo," říká s velkým úsměvem na tváři Ondřej Pšenička, kterého ihned doplnil jeho spoluhráč. "Ze začátku jsem byl docela unavený, ale za nějaké dva tři dny to bylo úplně v pohodě," konstatoval David Vitouch. Ve skupině A dostali Češi kromě dvou celků z Kanady také USA. Kdo byl podle samotných hráčů nejtěžší oříšek na turnaji? "Asi Amerika, i když jsme s nimi uhráli nejlepší výsledek ve skupině, ale jinak tu byl každý tým velmi dobrý," pochvaloval si kvalitu turnaje Pšenička.

Svěřenci trenéra Petra Hakena a Richarda Žemličky nezačali úplně optimálně. V prvním zápase na turnaji narazili na výběr Spojených států amerických. S tímto soupeřem Češi prohrávali už pětigólovým rozdílem, který už dohnat nedokázali. V závěru utkání pouze zkorigovali na 2:5 Adam Najman a Marcel Barinka. Druhé vystoupení českého týmu opět nedopadlo podle představ, jelikož tým Kanada Black předvedl svoji efektivitu v zakončení, a uštědřil tak Čechům prohru 0:5. Český zmar v základní skupině vyvrcholil třetím utkáním, ve kterém hráči s lvíčkem na prsou vysoko prohráli 2:7 proti celku Kanada White.

Základní skupina se tedy českého týmu nevydařila, ve vyřazovacích bojích to už ale bylo úplně o něčem jiném. Ve čtvrtfinále se Češi střetli s favorizovanými Rusy, které přetlačili 4:3. "Byl to klíčový moment, jestli budeme úspěšní na tomto turnaji. Dali jsme do toho všechno a byl to nepopsatelný moment, protože nám nikdo nevěřil a my to dokázali," vzpomíná Ondřej Pšenička, který sám svému týmu pomohl gólem k velkolepé výhře. "Napadal jsem v útočném pásmu a podařilo se mi vypíchnout soupeři kotouč, který získal Bari ( pozn. autora Marcel Barinka) a vystřelil. Gólman střelu vyrazil přímo ke mně a já jsem to tam už jen doklepl," popisuje s úsměvem svoji trefu.

Po zvládnutém čtvrtfinále Češi si brousili své hokejky na tým Kanada Red, proti němuž statečně bojovali, ale nakonec těsně padli poměrem 2:3. "Myslím si, že po první třetině to mělo být 3:1 pro nás a ne 1:1. Od začátku jsme hráli velmi dobře a měli jsme hodně šancí, které jsme neproměnili a ve druhé třetině jsme je dostali do hry. Můžeme si za to ale sami, škoda," mrzí Pšeničku prohraný boj o celkové zlato. V utkání o bronz si však čeští mladíci vše vynahradili, když skolili Kanadu White 2:1! "Byly to úžasné pocity. Měli jsme neskutečnou radost! Placka se mi moc líbí. Myslím, že je to velký úspěch. Je to asi třetí medaile, kterou Češi na tomto turnaji získali," bádá v paměti Vitouch. "Přesně. Bylo to neskutečné, nedalo se to popsat. Medaile je moc nádherná, asi nejhezčí, kterou zatím mám," sdílí svoje pocity Pšenička.

Oba reprezentační útočníky Sparty nyní čeká přesun zpět do své rodné země. Na turnaj v hokejově známé destinaci ale budou oba dva vzpomínat jen v dobrém. "Určitě jsme tady posbírali mnoho zkušeností a víme, na čem máme zapracovat a zlepšovat se," shrnuje na závěr Pšenička.


Konečné pořadí týmů

1. USA U17
2. Kananda Red U17
3. Česko U17
4. Kanada White U17
5. Rusko U17
6. Finsko U17
7. Kanada Black U17
8. Švédsko U17

FOTO: Archiv Ondřeje Pšeničky a Davida Vitoucha

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila