21. 9. 2022 Petr Pavlík

Druhé utkání venku, míříme do Olomouce

Uběhlo jen několik dní a sparťané se vrací do zápasového kolotoče, když ve čtvrtek 22. září od 18:00 hodin hrají v Olomouci. Náš tým v posledním utkání zvítězil nad Litvínovem a bude chtít navázat na své vítězství i na ledě soupeře. Počínání našich hokejistů můžete sledovat v přímém přenosu na stanici O2 TV Sport.

Neprůstřelný Kovář, tři góly a první výhra v sezoně

Sparťané mají za sebou úspěšnou domácí premiéru před svými fanoušky, když v úvodním utkání na svém ledě porazili Vervu Litvínov 3:0. Náš tým sice nebyl dvě třetiny herně aktivnějším týmem, ale díky spolehlivým zákrokům Jakuba Kováře a určité míře trpělivosti nakonec dokráčel k výhře. Ta se nerodila vůbec lehce, jelikož prvním střelcem na straně Sparty se stal až v 51. minutě obránce Adam Polášek. A pro Pražany bylo posléze ještě lépe, když se prosadil Daniel Přibyl a krásnou trefou oslavenec 21. narozenin David Vitouch.

Jakub Kovář měl v průběhu utkání spoustu práce, zejména ve druhé třetině. „Je úplně jedno, jaký je to zápas, výhra je vždycky super. Já jsem samozřejmě jedině rád, že jsem se dočkal své první výhry takhle brzo. Výhra takřka hned na začátku sezony je skvělá. Spadl nám kámen ze srdce. Chtěli jsme vyhrát i kvůli fanouškům, kteří přišli v hojném počtu a byli skvělí,“ kvitoval zkušený brankář. Na to, zda Kovář nastoupí i v příštím duelu na ledě Olomouce, se sparťanští fanoušci musí nechat překvapit.


Hubené náskoky stačily Olomouci k výhrám

Kdo by to byl řekl, že právě Olomouc bude mít po úvodních dvou zápasech plný počet bodů. Hanáci prožili úspěšný vstup do nového ročníku venkovním duelem v Plzni, kde zvítězili těsně 2:1. Rozhodující trefu obstaral ve třetí třetině střelec Jan Káňa, který se v aktuálním extraligovém ročníku musí obejít podobně jako ostatní spoluhráči bez Davida Krejčího, jenž zamířil zpět do zámoří. Olomoučtí hráči si přenesli svou vítěznou pohodu i do domácího prostředí, kde přivítali Mladou Boleslav. Té nastříleli dva góly a po skromné podívané brali další výhru 2:1.

Podobně jako v jiných extraligových klubech i Olomouc hlásí několik zajímavých změn v kádru. Klub opustili, například bývalý vítkovický útočník Petr Kolouch, talentovaný Slovák Matúš Hlaváč nebo právě zmíněný David Krejčí. Ten vyslyšel vábení Bostonu a v NHL přidá minimálně ještě jednu sezonu po boku svého dvorního parťáka Davida Pastrňáka. Olomouc naopak přišel posílit Jakub Orsava z Mountfieldu, Lukáš Anděl z Pardubic nebo navrátilec do olomouckého dresu Pavel Musil.

LETNÍ PŘESTUPY V KÁDRU OLOMOUCE:

PŘÍCHODY ODCHODY
Jakub ORSAVA (Ú, Mountfield HK) Vojtěch TOMEČEK (Ú, HC Motor České Budějovice)
Lukáš ANDĚL (Ú, HC Dynamo Pardubice) Vilém BURIAN (Ú, Jestřábi Prostějov)
Lukáš MAREŠ (O, HC Dukla Jihlava) Matúš HLAVÁČ (O, HK Dukla Trenčín)
Pavel MUSIL (Ú, HC Škoda Plzeň) David KREJČÍ (Ú, Boston Bruins - NHL)
Matouš MENŠÍK (F, HC Dukla Jihlava) Petr KOLOUCH (Ú, Graf99ers)
Peter LICHANEC (Ú, HC Dukla Jihlava) Lukáš ANDĚL (Ú, HC Dukla Jihlava - střídavé starty)

Lukáš MAREŠ (O, HC Dukla Jihlava - střídavé starty)

Matěj TOMAJKO (F, Hokej Vyškov - střídavé starty)

V tento den před lety...

Přesně v den, kdy naši hokejisté změří síly s Olomoucí, slaví své 59. narozeniny bývalý vynikající útočník Jiří Doležal, který vyhrál v roce 1990 se Spartou mistrovský titul. Rodák z Velkých Popovic se po skončení aktivní hráčské kariéry vrhl na trénování a od roku 2021 koučuje dorost pražské Kobry. Za svou kariéru nasbíral nespočet zkušeností včetně šesti účastí za Československo a Českou republiku na mistrovství světa a dvakrát startoval na ZOH, konkrétně v roce 1988 a 1994. Navíc drží ve sbírce celkem čtyři bronzové medaile z MS.

Dvakrát nájezdy i přesvědčivá vítězství

Sparťané se v uplynulém ročníku utkali s Olomoucí čtyřikrát v základní části a dvakrát se radovali z výhry. V úvodních dvou zápasech Mora zvítězila dvakrát po samostatných nájezdech a uštědřila našim hokejistům dvě shodné porážky 3:4. Pražané zabrali až od třetího vzájemného klání, ve kterém porazili svého soupeře na jeho ledě 6:1 a v zatím posledním měření sil uspěli přesvědčivě 6:3. Dva góly zaznamenal i útočník Erik Thorell, který zůstal v našem týmu i pro aktuální sezonu.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek