17. 10. 2015 Tereza Velikovská

Eminger: Kärpät? To bude tuhá defenziva

Do nové sezony vstupoval s novým číslem a doufal, že mu jedenáctka na dresu přinese štěstí. Ještě před startem extraligových bojů měl ale obránce VLADIMÍR EMINGER pořádnou smůlu při zápase Champions Hockey League na ledě švýcarské Ženevy, kde mu při blokování střely praskla kost v kotníku. Nyní už je ale zpět v sestavě a vychutnat si mohl i postupovou radost v Curychu. Nyní sparťany čeká finský Kärpät Oulu, ve kterém Eminger strávil tři a půl sezony, a o soupeři toho tedy ví opravdu hodně.

Když jste před sezonou měnil číslo na dresu, doufal jste, že vám přinese štěstí. Hned na konci srpna jste měl ale pořádný pech a přišel o úvod sezony…
No, na začátku to moc nezafungovalo, ale teď se cítím na ledě dobře, tak třeba to bude právě tou jedenáctkou. (smích)

Co přesně se při utkání v Ženevě přihodilo?
Soupeř hrál přesilovku a přišla přihrávka na volej na praváka. Já blokoval jeho střelu a dostal jsem jeho ránu přímo do nohy. Stalo se to ve druhé třetině, tu třetí jsem ještě nějak dohrál, ale do prodloužení jsem už nenastoupil. To prostě nešlo, cítil jsem, že je to špatné.

A co ukázalo vyšetření v Praze?
Že mi při té střele pukla kost v kotníku, udělala se v ní prasklina. Doktor řekl, že je to na dva až tři týdny v sádře, ale já jsem řekl, že postačí ortéza a berle. Tři týdny jsem byl tedy mimo a další dva nebo tři jsem honil kondičku, protože předtím jsem na to nemohl ani šlápnout. Takže poté, co jsem se vrátil, to bylo špatné.

V úvodu sezony se to navíc nešťastně sešlo tak, že zraněných obránců bylo několik. Asi to pro vás na tribuně bylo docela trápení, sledovat spoluhráče, kteří sotva dali dohromady šest zdravých beků, že?
Rozhodně to nic příjemného nebylo, když jsme seděli v hledišti a na ledě pomalu neměl kdo hrát. Respektive šest obránců bylo, ale jen tak tak.

Dlouho očekávaná chvíle návratu přišla nakonec v zápase proti Liberci, kde jste nasbíral prvních několik střídání v tomto extraligovém ročníku…
Naskočil jsem do třetí třetiny a trošku jsem se ještě rozehrával. A od začátku jsem nastoupil v utkání v Brně, kde to bylo utkání nahoru dolů. Bylo to krušné, ale pomohlo mi, že jsem měl ty tři týdny kondičního tréninku.

Je pravda, že na úvod jste si vybral pořádně těžké soupeře, po Kometě i Plzeň a Třinec. To byl docela ostrý start, ne?
Je to škoda, že teď dostáváme tolik gólů a v obranné činnosti se nám nedaří ideálně. S trenéry to řešíme, nemůžeme dostávat čtyři góly téměř každý zápas. My třeba vyhráváme 4:1, jdeme do třetí třetiny a dostaneme hloupý gól. Začneme se klepat, dostaneme další a už se to s námi veze.

Praha je oproti Oulu velká změna, pochvaluje si Eminger

V následujícím zápase s Třincem už to bylo naopak. Dotahovali jste vy a nakonec brali všechny tři body. Povzbudilo vás to?
Já doufám, že tohle nás zvedne. Že jsme se ze stavu 1:3 vrátili do zápasu a nakonec ho dotáhli do vítězného konce.

Po svém návratu jste už stihl i odvetu prvního kola play off Champions Hockey League, ve které jste slavili postup. Jak jste viděl zápas v Curychu?
Věděli jsme, že nám teče do bot, takže jsme se semkli jako tým. Prvních sedm minut jsme se pomalu nedostali z našeho pásma, ale přežili jsme jejich tlak a pak už jsme si to uhráli.

V osmifinále vás čeká finský Kärpät Oulu, ze kterého jste v minulé sezoně do Sparty přišel. Co od soupeře, kterého vy osobně dobře znáte, čekat?
V minulé sezoně jsme měli hodně dobrý tým. Vždyť rok předtím jsme vyhráli titul a i v ročníku 2014/2015 nakonec spoluhráči obhájili první místo. Podle mě je to dost defenzivní tým, v Lize mistrů dostali zatím jen jeden jediný gól. Ve finské lize se jim ale tak nevede. Je to zároveň hodně mladý tým, dávají tam góly třeba sedmnáctiletí hráči. Je tam i Čech Ivan Huml, který je skvělý v ofenzivě, ale celkově mají tým postavený hlavně na defenzivu. Budou stát na červené čáře a čekat na nás. Bude to chtít dlouhé přihrávky a protečování, musíme na ně vletět.

V minulé sezoně jste se v Kärpätu potkal i se svým nynějším spoluhráčem Ryanem Glennem. Spojil se s vámi před svým příchodem, aby o Spartě něco zjistil?
Ptali se mě hlavně trenéři na Ryana. A pak mi volal i on sám a ptal se, jaké to tady je. Myslím, že to pro něj je velká změna oproti Oulu, Praha je mnohem větší a je tu mnohem víc možností. Na severu to navíc není nic moc příjemného, když se jde ráno na trénink. Pak se jde v půl druhé odpoledne z oběda a venku už je tma a zima. Ale někdy to bylo docela vtipné.

Povídejte…
Na kole jsem tam jezdil na tréninky v mínus třiceti stupních. (smích) Oni jsou tam na to ale zvyklí, mají zimní gumy na kola, vyměňují je jako na autech. A mají tam parkoviště speciálně na kola i u haly.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek