13. 9. 2018 Daniel Ryl

Extraliga začíná, Sparta hostí Mountfield HK!

Čekání je po několika měsících u konce, nová sezona Tipsport extraligy startuje! Sparta už v pátek 14. září vstoupí do dalšího ročníku české nejvyšší soutěže domácím utkáním proti Mountfieldu HK, který prožil výraznou obměnu kádru a klubových cílů. Utkání na ledě Pražanů začíná tradičně v 18.30 hodin a jeho průběh můžete sledovat také v přímém přenosu O2 TV Sport, pro které to bude premiérové vysílání z české extraligy.

Nová éra pod Kruppem: Budeme hrát kontaktně, ujišťuje

Fanoušci Sparty už se dočkali. Před letní přípravou se událo několik změn v týmu, a především změna na postu hlavního trenéra. Vládou nad prvním týmem se ujal německý trenér Uwe Krupp, který má za sebou úspěchy jako hráč i jako trenér. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu se s týmem rychle sžil a v pátek povede Spartu do prvního extraligového utkání proti Mountfieldu HK.

„Hradec hraje velmi dobře, měl povedenou přípravu. Hráli jsme s nimi jedno utkání a měl jsem z toho dobrý pocit, bohužel jsme v tom utkání ztratili několik hráčů. Očekávám rychlé tempo, Hradec rád forčekuje a bude na nás tlačit, řekl v rozhovoru pro klubový web bývalý obránce, který po svých svěřencích vyžaduje taktickou disciplínu a hru do těla.

Ta mu rozhodně není cizí a hodlá ji praktikovat i se Spartou. „Myslím, že základ dobrého hokeje je hra do těla, je to jeho součástí. Ale není to nic, co by mělo být naším zvláštním cílem. Každý dobrý tým hraje kontaktně, budeme tak hrát, ale není to jediný náš herní element, musíme plnit i jiné věci.

Ty se Spartě podařilo uplatnit i v přípravě. Obměněnému týmu to šlapalo v útoku i v defenzivě, velmi dobře se předvedla nová brankářská dvojice Matěj Machovský - David Honzík a sparťané ovládli Mountfield Cup i poslední turnaj v rakouském Grazu. Z turnaje v německém Ga-Pa si pro změnu přivezli třetí místo.


Východočeši mění styl: sázka na mládí, titul do pěti let

V posledních sezonách se Mountfield HK spoléhal na zkušené borce, doplněné několika šikovnými mladíky, díky čemuž patřil mezi největší favority soutěže. Na vytoužený titul nedosáhl, když byl nejblíže v předešlých dvou ročnících, kdy dosáhl na semifinále. I proto vedení Východočechů změnilo směr celého klubu. Tým přes léto opustila řada zkušených borců, kádr se omladil a podle scénáře má na titul zaútočit v nejbližších pěti letech. 

U toho na ledě už nebude velezkušený Jaroslav Bednář, který se rozloučil s aktivní kariérou a stal se sportovním manažerem. Rozsáhlé změny tak nemají krátkodobý charakter, jako tomu bylo v předešlých letech. „Předzávodní období bylo velmi zajímavé, už jen pro nový trenérský štáb. Hokej, který po nás požaduje, je diametrálně odlišný oproti minulé sezóně a osobně se mi líbí. Hlavně ho chceme podpořit dobrými výsledky,“ řekl pro klubový web Mountfieldu zkušený obránce Dominik Graňák, který do mužstva přišel před uplynulou sezonou a pomohl mu do semifinále.

Svěřencům Tomáše Martince se dařilo i v přípravě, kde vyhráli pět ze šesti zápasů. Horší výsledky však přišly v Champions Hockey League, kde Východočeši porazili jen francouzský Rouen a po porážce na ledě soupeře a dvou prohrách s Norimberkem jsou ve své skupině zatím třetí.

LETNÍ ZMĚNY V KÁDRU MOUNTFIELDU HK:

PŘÍCHODY ODCHODY
Sébastien Piché (O, Linz/EBEL) Rudolf Červený (Ú, Slovan Bratislava)
Maris Bičevskis (Ú, Dinamo Riga) Patrik Rybár (B, Detroit)
Richard Nedomlel (O, Sparta) Jaroslav Bednář (Ú, konec kariéry)
Tomáš Vincour (Ú, Kometa Brno) Zdeněk Čáp (O, Motor České Budějovice)
Brandon Maxwell (B, Mladá Boleslav) Andris Džerinš (Ú, Dinamo Riga)
Matej Paulovič (Ú, Nitra) Blaž Gregorc (O, Sparta)
Matěj Chalupa (Ú, Plzeň) Bedřich Köhler (Ú, Kometa Brno)
Juraj Bezúch (Ú, Trenčín) Martin Látal (Ú, Mladá Boleslav)
Tomáš Linhart (O, Třinec) Martin Pláněk (O, Mladá Boleslav)
Daniel Rákos (Ú, Třinec) Radek Smoleňák (Ú, hledá si angažmá)
Jiří Šimánek (Ú, Motor České Budějovice)
René Vydarený (O, Motor České Budějovice)
Tomáš Zigo (Ú, Banská Bystrica)


Sparta má lepší bilanci, ale na Mountfield Cupu padla

V celkové bilanci mají zatím Pražané navrch, protože vyhráli patnáct vzájemných zápasů a připsali si devět porážek. V posledních sezonách se oba týmy v triumfech pravidelně střídají, ale zajímavé je, že se jim daří venku. Sparta si z posledních pěti domácích zápasů proti Mountfieldu připsala jen dvě výhry, a to jednu v prodloužení.

5
V posledních pěti vzájemných extraligových zápasech vyhrál tým, který vstřelil vedoucí gól.

Poslední utkání se však odehrálo na začátku srpna v rámci Mountfield Cupu, kde domácí díky hattricku Marise Bičevskise zařídili Spartě porážku 4:5 po prodloužení. Za Spartu pak mírnili porážku dvougóloví střelci Andrej Kudrna a Robert Říčka, kteří se nakonec s celým týmem radovali z celkového triumfu na turnaji. Tím ukončili domácí nadvládu.

Co se týče extraligových soubojů, v posledních pěti zápasech zvítězil tým, který vstřelil vedoucí branku! Nic na tom nemění ani fakt, že ve dvou zápasech dokázalo mužstvo ztrátu smazat, utkání otočit, a přesto nakonec odešlo poraženo. A gólovou přestřelku také nejspíš nečekejte, protože z posledních osmi vzájemných zápasů padlo pět a více gólů pouze jednou.


Vyhrajte permanentku pro dvě osoby na deset let!

Premiéru v nové sezoně neprožije pouze Sparta, ale také nová soutěž jednoho z hlavních partnerů klubu. Když si zakoupíte lístek do sektoru Mastercard, můžete vyhrát permanentku pro dvě osoby na dalších deset let! Kromě toho se sparťanští fanoušci dočkají i zajímavých novinek.

„Chceme i nadále všem sparťanům poskytnout maximální komfort a pohodlí při sledování utkání jejich oblíbeného klubu, a proto jsme se rozhodli vytvořit unikátní Mastercard sektor, kde za cenu standardního lístku získají držitelé karet Mastercard přednostní odbavení u vstupu do haly, přes tzv. fast-track, a zároveň budou mít v ceně občerstvení, které dostanou s donáškou až na vlastní místo,“ popisuje Miroslav Lukeš, generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

FOTO: www.mountfieldhk.cz, www.hcsparta.cz

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek