27. 1. 2018 HC Sparta

Frydrychovi: Hasičská dynastie z České Lípy

This text will be replaced

Frydrychovi: Hasičská dynastie z České Lípy

​Velmi zajímavý příběh o silnému poutu k hasičskému řemeslu přináší příběh Frydrychových z České Lípy, kde se na podzim loňského roku začala psát kapitola už čtvrté generace rodiny oddané hasičině.

Nejstarší člen hasičské rodiny Zdeněk Frydrych se narodil v roce 1938. V roce 1965 byl jedním z pěti zakládajících členů profesionálních hasičů v České Lípě. Ve stejném roce se rovněž podílel na založení první družstva mládeže v okrese. Profesionálním hasičem zůstal až do svého odchodu do důchodu v roce 1998. U dobrovolných hasičů v České Lípě působí nepřetržitě od svých 19 let, kdy je v současné době nejstarším členem Sboru, a to jak věkem, tak i svou věrností. Až do svých sedmdesáti let působil jako velitel výjezdové jednotky a spolupracoval s vedením města na rozvoji požární ochrany. V roce 1964 se při své práci ve Sboru seznámil se svou budoucí ženou Hanou, se kterou prožil dlouhých 51 let.

Jeho manželka pocházela také z hasičské rodiny, neboť její otec byl dlouholetým členem podnikových hasičů ŽOS Česká Lípa. Oba dva získali mnoho hasičských ocenění a vyznamenání, ale Zdeněk má jedno výjimečné. V roce 1979 obdržel od tehdejšího prezidenta vyznamenání za hrdinský čin, když při požáru benzinové stanice odjel s hořící cisternou plnou nafty mimo areál, čímž zachránil mnoho lidských životů při případném výbuchu plných podzemních nádrží. Zdeněk je ve svých osmdesáti letech stále aktivním členem sportovního družstva i výjezdové jednotky Nového Boru, kde mimo aktivní účasti při zásazích předává své zkušenosti svým mladším kolegům.

Jejich nejstarší dcera Zdeňka Semerádová (*1968) se vydala ve stopách svých rodičů a pětadvacet let strávila u profesionálních hasičů. Už od svých 15 let, tedy dlouhých 35 let, je vedoucí mládeže dobrovolných hasičů a jejíma rukama prošlo více jak pět tisíc dětí, kterým předává svou lásku k hasičině. I ona je nositelkou několika vyznamenání a ocenění převážně za výchovu mládeže. A hasičská tradice v rodině se neustále rozšiřuje.

Vladislav, za kterého se Zdenka provdala, je dlouholetým členem místního sboru. A asi nikoho nepřekvapí, že v jejich šlépějích kráčejí i obě dcery Jana a Petra, které jsou členkami Sboru již od útlého dětství. I ony si za své partnery vybraly další dobrovolné hasiče. A Jana už je dokonce maminkou v listopadu narozené Viktorky. I u ní lze však předpokládat, že vzhledem k rodinné tradici je zde zahájena čtvrtá generace hasičů.

Druhá dcera manželu Frydrychových Hana (*1970) je rovněž členkou Sboru, stejně jako její dvě děti Nicola (*2001) a Ladislav (*2004). Ve šlépějích rodičů Frydrychových jde i syn Radek (*1976), který je od roku 1996 profesionální hasič u Hasičského záchranného Sboru Libereckého kraje jako řidič. Má radu ocenění a vyznamenání. Navíc i on je dlouholetým členem Sboru. Manželka Ivana (*1980) je rovněž od mládí členkou Sboru. Jejich syn Matej (*2008) je již od tří let členem mladých hasičů a dcera Lucie (*2015) si již v roce a pul vyzkoušela práci s hasičským materiálem a pomalu se zapojuje do činnosti kategorie přípravky.

Manželé Zdenek a Hana Frydrychovi předali svou lásku k hasičině nejen svým třem dětem, ale i svým šesti vnoučatům, která jsou aktivními členy již od svého útlého dětství. A nejinak tomu pravděpodobně bude i u pravnučky.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek