6. 9. 2016 Daniel Ryl

Geffert: Prioritou je výchova hráčů pro áčko

Z ocenění pro nejlepší akademii ČSLH měl PAVEL GEFFERT velkou radost. Šéftrenér mládeže a kouč juniorského týmu si významného úspěchu váží, ale zároveň ho bere jako velký závazek. Bývalý útočník Sparty by si přál, aby mládežnické týmy Sparty v následující sezoně svou kvalitu potvrdily a na domácí scéně zabodovaly. I přes velkou touhu zvítězit vstupují sparťanští trenéři mládeže do nové sezony s jasným úkolem - vychovat další kvalitní hokejisty pro profesionální hokej.

Získali jste ocenění pro nejlepší akademii ČSLH. Vnímáte to jako příjemnou vzpruhu před startem nové sezony?
Určitě ano, ale to ocenění je pro nás hlavně závazkem, abychom si kvalitu udrželi.

Akademie Sparty vstupuje do šesté sezony. Jak uplynulou pětiletku hodnotíte?
Celý projekt ČSLH vznikl proto, aby se vytvořily ideální hokejové podmínky i zázemí pro hráče a Sparta hodně investovala do toho, aby statut akademie dostala. Několika hráčům z naší akademie se podařilo prosadit v dospělém hokeji. Trojice Dominik Simon, Daniel Přibyl a Martin Réway dokonce podepsala smlouvy v NHL, další hrají za první mužstvo, nebo si našli uplatnění v jiných klubech, což byl hlavní cíl, kvůli kterému byly akademie založeny.

2
Již podruhé z posledních tří sezon se HC Sparta Praha stala nejlepší Akademií ČSLH.

Projekt akademií zastřešuje ČSLH. Probíhá tedy mezi jednotlivými kluby úzká spolupráce?
Akademie mezi sebou samozřejmě spolupracují. Konají se pravidelné semináře, kam za Spartu jezdí hlavní trenér akademie, kterým je Richard Žemlička. Mezi kluby se jedná o tom, jak budou fungovat, probíhá tam řada školení, mezi kluby se tak dostane spousta informací, jak se pracuje s mládeží v ostatních vyspělých hokejových zemích.

Nedílnou součástí je také vzdělávání trenérů. Daří se vám posouvat i v tomto směru?
My dlouhodobě spolupracujeme s FTVS, jejíž studenti u nás absolvují praxi a my si z nich vybíráme vhodné trenéry. V realizačních týmech mládeže máme mix těchto trenérů a bývalých hráčů Sparty, kteří museli absolvovat studium na Trenérské škole při FTVS, aby získali nejvyšší trenérskou licenci.

Vybíráte z bývalých hráčů také kvůli jejich zkušenostem?
Nám ani nejde o jejich zkušenosti, protože někdo mohl být vynikající hráč, ale trénování je úplně jiná profese. Pro nás je důležité, aby všichni trenéři měli pozitivní vztah ke Spartě a aby se snažili vzdělávat a zvyšovat svou odbornost.

Běžnou praxí jsou zahraniční stáže. Jezdí na ně také vaši trenéři?
Jarda Nedvěd byl před dvěma lety na stáži ve Švédsku, David Kočí byl letos na stáži v USA, ale není úplně jednoduché, aby vám trenér odjel třeba na měsíc pryč, protože tu má práci. Snažíme se vyměňovat poznatky během turnajů, které organizujeme nebo kterých se zúčastníme. Na Memoriálu Jana Marka pro starší dorost startují přední celky z Německa či Švýcarska a v posledních letech se k nim přidávají také týmy ze Švédska. Když jsme byli s juniorkou v Nižněkamsku, David Kočí hodně spolupracoval s trenéry Malmö. Předávali si různé informace a flešky ze zápasů týmů, které jsme během turnaje nepotkali. Krátkodobým stážím se ale věnujeme a poznatky z nich jsou pro nás velice cenné.

Na turnaje, které pořádá Sparta, se účastníci pravidelně vrací, tentokrát jste byli pozváni s juniorským týmem na Světový šampionát klubů do Ruska. Vnímáte to také jako vizitku dobré akademie?
Pozvání na takto prestižní turnaj je výsledkem úrovně jednotlivých týmů. Bez dobrých výsledků by to pozvání přišlo někomu jinému. Účast na našich turnajích zaručuje spíše jejich dobrá organizace. My nemáme takové možnosti, které má MHL (juniorská soutěž v Rusku), abychom uspořádali tak finančně náročný turnaj, jako byl ten v Nižněkamsku. Ale ve starším dorostu se nám daří pořádat jeden z nejlepších turnajů v Evropě. Kluby se pravidelně vrací, protože Jarda Nedvěd turnaj organizuje tak, že tu mají veškerý komfort. Turnaj má spád a všechny týmy tu jsou spokojené, jinak by se nevracely.

Jakou roli v tom hraje Praha? Jedná se o krásné město s přijatelnou vzdáleností pro většinu účastníků…
Praha je samozřejmě turistické lákadlo pro jednotlivé účastníky i pro rodiče. Jarní Praha je navíc podle mě to nejkrásnější, co zde můžeme nabídnout. Centrum města není přeplněné turisty a není takové vedro. Určitě to má svůj vliv, protože sem všichni jezdí rádi. Praha má své kouzlo a je opravdu výjimečná.

„Já bych byl rád, kdyby si všichni naši kluci našli uplatnění, což je samozřejmě nereálné. Pokud se nám každý rok podaří vychovat dva tři hráče, kteří se chytí v Tipsport extralize, bude to pro nás velký úspěch.“
- Pavel Geffert

Vraťme se k hokeji. Mladší dorost získal v minulé sezoně titul mistra, junioři byli stříbrní a starší dorost skončil po perfektní základní části mezi čtyřmi nejlepšími. Jste s výsledky spokojení?
Krátkodobě bychom mohli být spokojeni, kdybychom získali maximum. Vrcholem by bylo vyhrát během jedné sezony všechny tři soutěže. Nezastírám, že jsou pro nás výsledky těchto tří kategorií důležité. Nejdůležitější ale je, kolik hráčů vychováme pro velký hokej. Podle toho se ve výsledku posuzuje kvalita práce s mládeží.

Rád bych ještě v této návaznosti odskočil k turnaji v Nižněkamsku, kde jste měli několik dobře rozjetých zápasů, ale nedokázali jste je dotáhnout do úspěšného konce. I kvůli tomu jste nakonec skončili na šestém místě. Jak takový turnaj zhodnotit?
Důležité je říci, že jsme tam byli s hodně mladým týmem, z kterého většina hráčů působila v minulé sezoně ve starším dorostu. A ti logicky nemají tolik zkušeností, jako starší kluci z MHL, protože to pro ně byly první zápasy v juniorské kategorii.

Umístění tedy berete?
Šesté místo není žádným úspěchem, ale rozhodně to nebyl propadák. Pro mě i pro Davida Kočího je pozitivní, že se kluci zúčastnili něčeho, s čím se běžně nesetkají. Pro všechny to byla velká škola do budoucna, protože s něčím takovým se zatím setkali jen hráči, kteří působí v reprezentačních výběrech. Takhle toho byli součástí všichni a dostali návod, jak na sobě pracovat. Na turnaji není zase tak strašně důležité, jestli budete první, ale musí kluky někam posunout. My jsme tam samozřejmě chtěli udělat lepší výsledek, přesto to pro nás není tragédie. Turnaj svůj účel splnil.

Mluvíte o tom, že je prioritou výchova mladých hokejistů pro dospělý hokej. Máte nějaký vysněný počet hráčů, který byste chtěli každý rok produkovat?
Já bych byl rád, kdyby si všichni naši kluci našli uplatnění, což je samozřejmě nereálné. Pokud se nám každý rok podaří vychovat dva tři hráče, kteří se chytí v Tipsport extralize, bude to pro nás velký úspěch.

Vzhledem k tlaku a kvalitě kádru v prvním týmu musí řada mladých hráčů odejít na zkušenou do jiných mužstev. Nejste trochu v roli klubu, který vychovává hráče pro jiné?
Ono zase těch kluků, kteří jdou přímo z juniorky někam jinam, tolik není. Kmenovým hráčem Sparty byl třeba David Tomášek, který odešel loni do Pardubic. Ale ten hrál pět let v zámoří. Pokud budou mít kluci kvalitu, tak si je někdo vybere, ale většina z nich musí bojovat o šanci v první lize. Jejich posun musí mít nějakou návaznost a většina z nich se hned v extralize neprosadí. Aktuálně nevím o nikom, kdo by šel z juniorky přímo do jiného extraligového týmu.

„Pokud týmy nabijeme na play off, máme šanci uspět.“
- Pavel Geffert

Sezona začala čtvrtečním duelem mladšího dorostu. Čekáte od něj obhajobu titulu?
Mladší dorost, který tvoří ročníky 2001 a 2002, vyhrává úplně všechno. Po jeho úspěšném působení na olympiádách mládeže, kde reprezentuje Prahu, mistrovství osmých tříd a posledním titulu by všechno ostatní bylo spíše zklamáním. Od něho čekáme titul.

Starší dorost se pokusí napodobit vydařenou základní část a tentokrát to spojit s úspěšným play off. Věříte, že mohou společně s juniory získat mistrovský titul i oni?
Starší dorost to bude mít hodně těžké, protože v něm převažují hráči mladšího ročníku, ale Richard Žemlička je velmi kvalitní trenér, který dokáže tým dobře připravit. Věřím, že letos mohou útočit na čtvrtfinále nebo semifinále. My samozřejmě máme v týmu několik starších dorostenců, kterými bychom mohli tým posílit, ale nám jde o to, abychom vychovali dobré hokejisty. Ti kluci mají kvalitu, aby mohli hrát ve vyšší kategorii. Když se budeme bavit o play off, koukáme se hrozně dopředu, ale můžeme starší dorost posílit.

A co „vaše“ juniorka?
Pro tu platí to samé, protože má v seniorech Petra Kalinu, Ondřeje Procházku, Vojtěcha Zeleňáka nebo Vojtěcha Komárka. A možná bude mít i Ostapa Safina. Pokud týmy nabijeme na play off, máme šanci uspět.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila