5. 9. 2018 Daniel Ryl

Generálka na extraligu! Sparta jede do Grazu

Začátek nové extraligové sezony se kvapem blíží, ale Spartu před jejím startem čekají ještě dva zápasy. Svěřenci Uweho Kruppa se o víkendu zúčastní turnaje Energie Steiermark Trophy 2018 v rakouském Grazu, kde ukončí sérii přípravných zápasů. Český zástupce vstoupí do turnaje pátečním utkáním proti domácímu celku a druhý den na něj čeká v boji o umístění švýcarské Rapperswile, nebo slovenská Nitra. První utkání je na programu v pátek 7. září od 19.15 hodin.

Nový turnaj, souboj otce a syna i návrat Kruppa

Turnaj v Grazu má sice krátkou tradici, ale nabízí kvalitní prověrku! Napověděl o tom už loňský první ročník, do kterého kromě domácího týmu a Nitry zasáhli Pelikáni z Lahti a také Eisbären Berlín. A mnozí už zřejmě tuší - ano, německý klub vedl Uwe Krupp. Po úvodním triumfu nad Grazem došel jeho tým do finále, kde narazil na finský celek. Vyrovnaná bitva nakonec skončila vítězstvím 5:3 ve prospěch severského celku.

Německý trenér na lavičce Sparty tentokrát věří, že dovede svůj tým ke zlatu. A turnaj není výzva jen pro sparťanské hokejisty, ale také pro jejich fanoušky! V Rakousku se totiž mohou těšit na kvalitní hokej i parádní atmosféru, ve které mohou na dálku i přímo bojovat s fanoušky z Nitry, kteří před rokem obstarali parádní atmosféru.

Zástupce Slovenska v předešlém ročníku nestačil na pozdějšího vítěze z Lahti a po porážce 2:4 s domácími 99ers skončil na posledním čtvrtém místě. Zajímavou konfrontaci pak může nabídnout případný souboj Grazu a Rapperswilu. Domácí výběr totiž vede trenér Doug Mason, jehož syn Steve je útočníkem Lakers.

PRODEJ VSTUPENEK ZDE>>>

PROGRAM TURNAJE:

Pátek 7. září: Nitra - Rapperswil (16:00), Graz - Sparta (19:15)
Sobota 8. září: o 3. místo (16:00), finále (19:15)


Sparta začne proti Rakušanům, na koho narazí následně?

Prvním soupeřem Sparty bude domácí výběr Graz 99ers. Místní klub byl založen v roce 1999, kdy nahradil finančně zkrachovalý EHC Graz. Už v první sezoně postoupil do nejvyšší soutěže a od roku 2000 je účastníkem EBEL ligy, kde došel nejdále do semifinále, a to v sezoně 2003/2004. Na přelomu 60. a 70. let hrál ve Štýrskem Hradci také člen Klubu legend HCS obránce František Tikal. Na legendu Sparty navázal o několik desítek let později hvězdný rakouský útočník Thomas Vanek, který v klubu odehrál 11 zápasů při výluce v roce 2012.

A na koho dál? V souboji o celkové umístění mohou Pražané narazit na Rapperswil-Jona Lakers. Tradiční celek, založený v roce 1945, nezažil vydařené období, když před čtyřmi lety spadl do druhé ligy. Po dvou neúspěšných bojích o postup se mu to nakonec podařilo v předešlé sezoně a po vyřazení Klotenu se vrací do NLA. Nejzajímavější tváří je pak obránce Matt Gilroy, jenž má na kontě 225 startů v NHL, zatímco Jeremy Morin jich nastřádal celkem 82.

Druhým možným soupeřem Sparty je také slovenská Nitra. Na zajímavý československý souboj může dojít až v sobotní bitvě o konečné umístění. Vítěz základní části uplynulé sezony slovenské nejvyšší soutěže nestačil v jarním semifinále play off na pozdějšího mistra z Banské Bystrice, která zvítězila 4:0 na zápasy. Svěřenci Antonína Stavjani se zúčastnili už předešlého ročníku turnaje, kde obsadili čtvrté místo. Slovenský zástupce však zaujal zejména hlasitým a početným výjezdem fanoušků, kteří se do Rakouska chystají znovu.


Živé streamy z turnaje:

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek