28. 4. 2022 Martina Nová

Jandač: Chtěl jsem to se Spartou urvat

Hořký konec se stříbrnou tečkou. Trenér Josef Jandač ani ve druhém finále na sparťanské střídačce neuspěl, když v šestém finálovém zápase náš tým padl s Třincem 1:2 a pověsil si na krk cenné stříbrné medaile. "Mrzí mě to, chtěl jsem to se Spartou urvat, ale takový je život," pokrčil rameny v rozhovoru před novináři.

Co rozhodlo šesté utkání a celou sérii?
První třetina určila ráz celého utkání, potom jsme už jenom dotahovali. Soupeř urputně bránil, my jsme přidávali do hry složitosti. V posledních sedmi minutách jsme ještě věřili, že bychom to mohli zvrátit, ale soupeř výhru ubojoval. Byl o něco lepší, gratulujeme mu.

Až do třetí třetiny jste prohrávali o dvě branky, věřili jste, že to můžete otočit?
V žádném případě jsme nebyli odevzdaní. Hodně jsme věřili, ale bohužel jsme dostali takový smolný první gól, a pak trestné střílení bylo, dle mého názoru, posouzeno přísně.

>>>INFORMACE O PERMANENTKÁCH NA SEZONU 2022/2023<<<

Nepodepsal se na mužstvu nepovedený pátý zápas v Třinci?
To si nemyslím, každý zápas v play ff je jiný. Páté utkání se nám nepovedlo, ale jinak ve všech ostatních jsme hráli skvěle. Možná bylo klíčové první domácí utkání, kdy jsme v první polovině zápasu byli jasně lepší, ale zahazovali jsme šance. Za stavu 2:2 si pak Třinec sérii naklonil na svou stranu.

V čem je největší síla Ocelářů?
Nechtěl bych hodnotit zápasy v základní části, ale Třinec opakovaně prokazuje svoji výkonnost. Mužstvo je pohromadě dlouho, znají ho detailně a mají zkušenosti s play off. Dobře doplňují volné posty, když odešel Gernát, přišel Marinčin. Odešel Stránský, přišel Nestrašil, takže shání adekvátní náhrady. Jsou sehraní, umějí hrát skvěle do obrany.

Když se v rychlosti ohlédneme za základní částí, jste s ní spokojeni?
První polovina e nám nepovedla, poté jsme se začali herně zvedat. Ze začátku jsme hodně dojeli na náročný program, hráli jsme Ligu mistrů a předehrávali jsme utkání kvůli Spenglerovu poháru, který se ale nakonec neuskutečnil… Paradoxně nám to asi pomohlo. Zároveň jsme měli ale také mnoho zraněných, hlavně v obraně.

Snažili jsme se zabudovat do sestavy mladé kluky, kteří, pokud tu zůstanou, budou v dalších sezonách herně růst. Hodně nám pomohli hráči, kteří posílil kádr v průběhu, jiní se uzdravili hráči. Když přišel Machy, a pak také Hudáček, celé se to otočilo na naši stranu a mužstvo mělo výborný charakter. Prokázali jsme ho na konci základní části, kdy jsme se probojovali až do trojky.

Hodnocení play off však může být i přes druhé místo pozitivní, je to tak?
V play off jsme narazili na velmi silné a houževnaté soupeře. Liberec i Budějovice byli velmi silní soupeři, i přesto jsme dokázali postoupit na pět zápasů. Proti Třinci byla série až do pátého utkání vyrovnaná.

Jak se na mužstvu podepsaly zdravotní problémy?
Měli jsme je, i když Třinec s nimi hrál asi taky. Vláďa Sobotka měl natrženou šlachu v zápěstí, každé utkání hrál s obstřikem a prakticky trénoval s jednou rukou. Davidu Kašemu praskly šrouby v operované noze, Tomášek se zranil, že ani nastoupit nemohl. A v neposlední řadě nás poznamenala také střevní viróza, která se týmem prohnala před domácími zápasy. Hráči místo tréninků leželi na kapačkách. Někteří měli i velký úbytek váhy, což jejich výkony ovlivnilo. Rozhodně to ale nemá být výmluva, patří to k play off i k životu.

Pomohla úrovni zápasů také fantastická atmosféra vyprodaných arén?
Klukům atmosféra určitě pomáhala! Hokej se hraje pro lidi a tohle byl přímo hokejový svátek.

Jste hodně zklamaný, že jste si na pohár znovu nesáhl?
Za roky u hokeje už jsem se s tím nějak srovnal. Věřím na životní rovnováhu. Někdy je vám dáno a někdy ne. Mrzí mě to, chtěl jsem to se Spartou urvat, ale takový je život. Nehroutím se z toho. Někomu je přáno a někomu ne, ale rozhodně nic nebalím. Kdo ví, třeba mě to v příštích letech ještě potká.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek