1. 4. 2022 Marek Táborský

Jandač: Síly soupeře jsme si vědomi

S vědomím, že jeho tým nečeká v semifinále nic jednoduchého, jde do semifinále trenér Josef Jandač. "Důležité je, aby všichni hráči hráli pro mužstvo," říká před startem série s českobudějovickým Motorem, která začíná v neděli a pondělí v domácí O2 areně.

Sparta hrála v playoff s Českými Budějovicemi čtyřikrát. A pokaždé vyhrála, ze čtrnácti zápasů má jenom dvě porážky. Co udělat, aby série pokračovala dál?
Ideálně navázat na předchozí výkony hráčů, kteří tu hrávali v minulosti. (smích) Bude to ale nesmírně těžké. Budějovice mají dobře poskládané mužstvo, proti loňsku tým doplnili spoustou zkušených hráčů, kvalitní osobnosti. Mají dobrého gólmana i vynikající trenéry. Druhou půlku soutěže odehráli výborně. Moc se mi líbili jako mužstvo, měli výbornou organizací hry a v závěru se pro mě stali největším favoritem na účast v elitní čtyřce. Postoupili přes Pardubice, zažívají euforii. Ani proti favoritům herně vůbec nestrádali. Bude to moc zajímavé a velice těžké semifinále. Nechci je démonizovat, ale jsme si plně vědomi jejich síly.

Budějovice tedy rozhodně nepodceníte.
V žádném případě. V jejich týmu bouchly saze, mužstvo hraje uvolněně. Věřím, že se bude hrát hlavně na ledě, ne u zeleného stolu. Důležité je, abychom byli nadále zdraví.

V základní části se nám proti Budějovicím tolik nedařilo. Může si na nás Motor díky tomu více věřit?
Nevím, jestli to pro ně bude výhoda. V sezoně jsme spolu hráli v různém rozpoložení. Byli jsme ve výsledkové krizi, měli spoustu zraněných hráčů. Nevybavuji si zpětně všechny zápasy, ale nebylo vše úplně ideální. My se k tomu vracet nebudeme. Pro nás je důležité, abychom v playoff hráli, tak jak potřebujeme. Základní část je ale pro nás vztyčený prst, jsme si toho vědomi.

ROZHOVOR S DAVIDEM TOMÁŠKEM PŘED STARTEM SEMIFINÁLE

V playoff rozhodují často nervy. Kdo je udrží, má větší šanci na úspěch. Jste připravení na zvládnutí těchto situací?
Určitě je to jedna z rozhodujících věcí. Tyto věci na ledě nemůžeme nijak ovlivnit, ale na hráče apelujeme, aby se nenechávali rozhodit. Sérii s Libercem jsme jakž takž zvládli, i když víme o pár nedostatcích, které musíme odstranit.

Oproti Liberci je Motor zkušenější, pravděpodobně bude zase méně bruslit. Liší se příprava na tohoto soupeře?
Ano, ale není zase tolik času vše měnit. Dali jsme po posledním maratónském utkání hráčům dva dny volna. Poprvé jsme trénovali ve čtvrtek. Určitě je to jiný soupeř, který bude hrát jiným stylem. Snažíme se připravit hráče, aby co nejlépe věděli, co je čeká. Je ale rozdíl se připravovat čtrnáct dní a tři dny. Každý den máme v tréninku rozdělený na určité věci. Velice důležitý bude začátek série. Jakmile se rozběhne, oba týmy se navzájem budou víc a víc poznávat a budou vědět, co od sebe čekat.

V týmu soupeře válí především starší hráči – Lukáš Pech, Michal Vondrka, Jiří Novotný či Milan Gulaš. Bude důležité uhlídat především tyto veterány?
Jsou to hráči, kteří Motoru zajišťují produktivitu celou sezonu. Určitě bude důležité vzít těmto hráčům schopnost rozhodovat zápasy.

V Budějovicích se daří především exsparťanovi Lukášovi Pechovi. Je pro nás právě on největší hrozbou?
Není jediným hráčem, který by nás mohl vyřadit. Motor určitě nestojí na jediném hráči, ač patří mezi klíčové. V této sezoně se mu daří výborně, jsme si určitě vědomi jeho kvalit. Že odešel a hned jsme na sebe narazili? Takhle to zkrátka někdy v hokeji chodí. Každý hráč i trenér si volí svou cestu sám. Pecháček ve Spartě odehrál spoustu dobrých sezon, ač mu ta loňská nevyšla podle představ, což zapříčinily i osobní problémy, které ho během playoff provázely. Letos chytil lauf a je velice nebezpečný.

Víte už, kdo nastoupí na semifinále jako první do branky?
Ano. (smích)

Dva naši nejlepší střelci ze základní části zatím zůstávají bez gólu. Je to problém?
Nemyslím si. Důležité je, aby všichni hráči hráli pro mužstvo. Gól může dát kdokoliv, třeba třetí nebo čtvrtá pětka. Věříme všem hráčům. Nejpodstatnější je v tuto chvíli výsledek. Jestli vyhrajeme 1:0 nebo 7:0, v playoff je to pořád hlavně vítězství. Všichni ale musí pracovat pro tým. Důležité je, aby se tím hráči netrápili. Věřím, že jejich čas přijde a rozhodnou. Dával jsem za příklad jednu mou zkušenost.

Povídejte.
Na olympiádě ve Vancouveru jsem zůstal až do konce turnaje, na finále Kanady s Amerikou. Sidney Crosby byl na turnaji pod velkou kritikou. Nedával góly, nesbíral body. Všichni mu nakládali. Viděl jsem, jak bojoval, blokoval střely, vyhazoval puky z pásma, zvládal oslabení, dohrával souboje… Zkrátka hrál pro mužstvo. Nakonec byl právě on ten golden boy, který vstřelil v prodloužení rozhodující gól turnaje. Tehdy dal všem odpověď na kritiku. Nejdůležitější ale bylo, jak se on sám obětoval pro mužstvo. V playoff je zásadní, aby hráči neztráceli bojovnost a pomáhali týmu i jinak, nejen svými góly.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek