31. 1. 2019 Daniel Ryl

Jubilejní Hold začne Sparta proti Vítkovicím

Nabitý extraligový program pokračuje, jenže pro Spartu bude následující víkend speciální i mimo mantinely. Už v pátek 1. ledna odstartuje utkáním proti Vítkovicím jubilejní desátý ročník akce "Sparta vzdává hold", při které sparťané oceňují práci všech složek IZS a českých vojáků. Podobně jako vloni vzdají hold při zápasech s Ostravany a Plzní, do kterého v neděli už tradičně nastoupí ve speciálních dresech. První utkání startuje v 18.30 hodin a vzhledem k vysoké návštěvě bude O2 arena otevřena již 90 minut před zápasem. Pro rychlejší odbavení doporučujeme rovněž využívat vstup JIH. Utkání živě vysílá stanice O2 TV.

Nabitý extraligový program pokračuje, jenže pro Spartu bude následující víkend speciální i mimo mantinely. Už v pátek 1. ledna odstartuje utkáním proti Vítkovicím jubilejní desátý ročník akce "Sparta vzdává hold", při které sparťané oceňují práci všech složek IZS a českých vojáků. Podobně jako vloni vzdají hold při zápasech s Ostravany a Plzní. Do nedělního klání vstoupí už tradičně ve speciálních dresech. První utkání startuje v 18.30 hodin a vzhledem k vysoké návštěvě bude O2 arena otevřena již 90 minut před zápasem. Pro rychlejší odbavení doporučujeme rovněž využívat vstup JIH.

Do utkání ještě nenastoupí útočník Jaroslav Hlinka, který s týmem zatím pouze trénuje. "Našim mladým útočníkům toho může spoustu ukázat a poradit. Třeba se dočkáme i dalších jeho zápisů do kroniky extraligy..." nechce předbíhat sportovní manažer Michal Broš.

191
Speciální dresy pro Hold 2019 ponesou jména 191 padlých hrdinů IZS a AČR, kteří zemřeli při výkonu služby od vzniku ČR v roce 1993 do konce roku 2018.

Utkání proti Vítkovicím odehrají sparťané ještě v běžných dresech, ty speciální pro Hold obléknou až v neděli proti Plzni. Přesto už na toto utkání bude před O2 arenou vystavena technika od jednotek Integrovaného záchranného systému a Armády ČR. 

V ochozech již budou přítomni i příslušníci z řad armády, policie, hasičů či záchranářů. Ti o přestávce rozehrají semifinálová klání hokejového miniturnaje, který rozlosoval Jiří Černoch, tvář letošního Holdu. 

Na stáncích fanshopu již budou k dispozici upomínkové předměty na letošní ročník akce Sparta vzdává hold. Největší pozornost budí samotné dresy na nedělní utkání. Kromě toho, že upozorňuje na všechny hrdiny všedního dne, na nich sparťané ponesou také jména těch, kteří při své službě pro Českou republiku nasadili vlastní životy. "Nevnímáme to jako tryznu, ale jako jejich oslavu a i náš postoj, že na ně nesmíme nikdy zapomínat. Pro mě je absolutně zásadní myšlenkou Holdu hrdost," řekl majitel klubu Petr Bříza.

Na dobrou věc pak půjde výtěžek z tradiční dražby sparťanských trikotů, navíc přispějí i ti hrdinové, kteří budou utkání sledovat z tribuny. "Všichni pozvaní hosté z řad složek si kupují lístek za speciální cenu 50 Kč. Po odečtení daně pak Sparta vloží celou částku do daru," přiblížil Bříza, podle kterého už Sparta za deset let darovala přes 1,5 milionu korun.

DRES SPARTA VZDÁVÁ HOLD OBJEDNÁVEJTE ZDE.


Sparta v. Vítkovice řečí čísel:


Vítkovice jsou ve formě, přesto lovily nové posily

V pátečním utkání nečeká sparťany vůbec nic lehkého. Ještě na začátku prosince prohrály Vítkovice pět zápasů v řadě, ale pak přišel jejich raketový vzestup a z posledních patnácti zápasů prohrály pouze čtyřikrát! V posledním duelu na půdě Litvínova doplatil čtvrtý tým tabulky na špatný začátek, po kterém rychle prohrával o dvě branky a i přes snížení padl jasně 1:5.

"Vstup do zápasu jsme neměli ideální. Ve druhé třetině jsme se zvedli a mohli jsme s utkáním něco udělat. Trošku mě mrzí rezignovaný výkon v koncovce zápasu. Přišlo mi, že jsme byli všude pozdě, všechno nám trvalo," litoval po utkání kouč Jakub Petr. Jeho tým však ustál čtyři oslabení, čímž potvrdil slušnou bilanci. V početní nevýhodě má totiž úspěšnost 86,55 %, což z něho dělá čtvrtý nejlepší tým soutěže.

Bodování pak táhne zejména zkušený útočník Ondřej Roman, který má na kontě už 37 bodů (12+25). Góly pak obstarávají zejména Radoslav Tybor (16) a Patrik Zdráhal (15). Kde však chtěli Ostravané posílit, to byla obrana. Když nevyšel návrat Lukáše Kloka ze Slovanu Bratislava, do týmu zamířil zkušený zadák Josef Hrabal a Moravané si pro jistotu domluvili také několik jmen z Chance ligy.


Soupeř letos Spartu trápí, nový kapitán věří ve zlepšení

Již do třetího zápasu povede Spartu jako kapitán Jan Piskáček. "Být kapitánem Sparty? O tom se mi ani nesnilo, s tím jsem tehdy vůbec nepřicházel, vůbec jsem nepočítal, že by se něco takového mohlo stát. I teď to pro mě bylo překvapení," uvedl v rozhovoru Piskáček, který zároveň vyzdvihl charakter sparťanské kabiny. "Funguje skvěle, máme opravdu hrozně dobrou partu. Horší výsledky ale bohužel jsou, musíme se ze situace dostat sami. Děláme pro to maximum. Není to tak, že bychom na tréninky chodili se svěšenou hlavou, rezignovaní. Naopak, tvrdě pracujeme, snažíme se zlepšovat každý trénink a děláme vše pro to, abychom se dostali v tabulce na vyšší příčky," burcuje před zápasem.

Oba týmy na sebe v aktuální sezoně narazí už potřetí a pokaždé byli spokojenější Ostravané. V prvním utkání na ledě soupeře dokázala Sparta dvakrát dotáhnout manko, ale na trefu Jakuba Lva z první třetiny už odpověď nenašla a padla těsně 2:3. Poté odešla bez bodů i v domácí odvetě, kde sice opět smazala manko, ale nakonec prohrála 1:4.

1
Sparta vyhrála jediné z posledních jedenácti zápasů proti Vítkovicím, a to právě při Holdu v lednu 2018.

Naposledy se oba celky střetly před Vánocemi, když se v Ostravě prosadili Jeremie Blain a Petr Vrána, jenže ani to na body nestačilo a sparťané museli skousnout porážku 2:4. Ta prohloubila nepříznivou sérii proti Vítkovicím, které Sparta porazila naposledy v lednu loňského roku. Aby toho nebylo málo, jedná se navíc o jedinou výhru z posledních jedenácti zápasů, ve kterých se naopak radovali Moravané.

Klíčem k úspěchu by pak mohla být vedoucí branka. V posledních osmi vzájemných duelech se totiž pokaždé jako první trefil soupeř, který z těchto zápasů nakonec vytěžil sedm výher. Svěřencům Uweho Kruppa však může přinést štěstí i Hold, protože v loňském utkání zdolala svého soupeře před více než patnácti tisíci diváky, kteří přišli poděkovat všem hrdinům. Bude se historie opakovat?


Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Machovský – Delisle, Piskáček, Blain, Kalina, Košťálek, Dvořák, de la Rose – Bukarts, Pech, Forman – Kudrna, Klimek, Buchtele – Rousek, Smejkal, Klíma – Kumstát, Černoch, Beran.

HC VÍTKOVICE Ridera: Bartošák – Výtisk, D. Krenželok, Šidlík, Urbanec, Mrázek, Černý – Olesz, Lev, Dej – D. Květoň, Roman, Tybor – Kucsera, Poletín, Szturc – Schleiss, Š. Stránský, Zdráhal.


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek