15. 3. 2020 Daniel Ryl

Kapitán Řepík: Hlavní je zdraví, budeme dál ambiciózní

Útočník MICHAL ŘEPÍK se před startem uplynulé sezony zařadil po bok dalších významných osobností, které vedly Spartu do extraligových zápasů s kapitánským céčkem na dresu. I přes neplánovaný a brzký konec sezony hodnotí základní část pozitivně. "Výsledky nebyly vůbec špatné, takže si myslím, že můžeme být se sezonou spokojeni. Věřím, že bychom v play-off útočili na titul," řekl lídr našeho mužstva.

Sezona pro všechny týmy skončila. Jak jste to jako tým vstřebali?
Samozřejmě nás to mrzí. Těšili jsme se, věřili jsme si na úspěch. Vnímali jsme to jako špatnou zprávu. Na druhou stranu si teď už naplno uvědomujeme, že zdraví nás všech je rozhodně přednější. Co jsme nestihli letos, o to se pokusíme v příští sezoně. Budeme mít ještě větší chuť po úspěchu.

Tým bude mít neplánovaně dlouhé volno. Už víš, jak ho budeš trávit?
Popravdě nevím. Teď by se ani nemělo chodit ven, sdružovat se. Mám malého syna, rozhodně budeme pravidla důsledně plnit. Budu trávit hodně času s rodinou a doma. Hlavní je, abychom byli všichni zdraví.


Když se za uplynulou sezonou ohlédneš z pozice kapitána, můžete být s jejím průběhem spokojeni?
Výsledky nebyly vůbec špatné, takže si myslím, že můžeme být spokojeni. Příprava i začátek sezony vyšly výborně, udělali jsme dvě delší vítězné šňůry, ale v polovině prosince to na nás lehce dolehlo. Dostali jsme se do menších problémů, prohráli jsme pár zápasů v řadě a moc se nám nedařilo. Na konci základní části jsme se ale zase zvedli a vyhráli pár zápasů, což nám pomohlo se dostat na třetí místo. Negativem jsou hlavně zranění. Marek Kvapil byl celou sezonu mimo, kvůli otřesu mozku dlouho nehrál také Honza Piskáček a k tomu přibývala zranění dalších kluků.

V porovnání s předchozími sezonami jste dokázali vyhrávat i zápasy, v nichž jste byli horším týmem. Ukázalo to pravou sílu týmu?
V předchozích letech jsem tu tolik nebyl, ale je pravdou, že takové zápasy jsme měli. Nezvládali jsme v nich ideálně první třetinu, ale pak se nám je podařilo otáčet. Dokázali jsme tyto zápasy dotáhnout k výhře, přestože jsme v nich nebyli lepším týmem. Pomáhalo to našim hlavám, protože jsme věděli, že jsme v tomto ohledu silní.

V lednu jste prohráli šest ze sedmi zápasů. Přišla výsledková krize ve správnou chvíli?
Já moc nesouhlasím s tím, že když se týmu daří, musí na něj přijít nějaká deka. Na nás bohužel přišla, ale bylo to stejné, jako když jsme vyhrávali. Hlavy byly uvolněné, pár zápasů se nám nedařilo a začali jsme se v tom trošku plácat. Herní projev nebyl dobrý, ale celá kabina dřela a snažila se dělat všechno pro to, abychom se zlepšili. Na druhou stranu bylo dobré, že výsledkový útlum přišel dřív, navíc se udály trenérské změny.

Dodaly příchody Miloslava Hořavy a Josefa Jandače týmu správný impulz?
Každý trenér má svůj systém a styl. Nejprve nás trénoval jen pan Hořava, pak se k němu přidal Pepa Jandač a já si myslím, že jsou dobrá dvojice. Změna systému byla znatelná, nebudu mluvit za všechny kluky, ale některým podle mého názoru pomohla. Myslím si, že pomohla i celému týmu. Věřím, že bychom ji prodali v play-off a útočili na titul.

Klíčovými postavami byli brankáři Matěj Machovský s Jakubem Sedláčkem, souhlasíš?
Oběma se dařilo, de facto se střídali ob zápas a oba dva chytali fantasticky. Je velká škoda, že neměli možnost na to navázat v play-off, protože v něm vyhrávají brankáři a obrana. Věřím, že by byli na play-off skvěle připraveni a podrželi by nás. Machy i Sedlo nám moc pomáhali celou sezonu, občas jsme jim měli více pomoct my. Blokovat střely a zápas jim usnadnit.


I díky zraněním se do hry dostávala řada mladých hráčů. Co říkáš na jejich výkony?
Zvládali to suprově! Často nebyli v jednoduché situaci, protože nedostávali tolik minut, ale získali zkušenosti, které jdou do budoucna důležité pro ně i pro Spartu. Kdyby se nestala zranění, třeba by tolik prostoru nedostali, ale šance přišla a já si myslím, že ji využili a hráli dobře. Všichni mladí kluci dobře bruslí, dokážou se udržet na puku a často nám pomáhali i tím, že si vybojovali fauly a dostal nás do přesilovky.

Od sezony 2010/2011 jsi nezažil bodově lepší ročník. Cítil ses nejlépe za poslední roky?
Uplynulá sezona patří mezi ty nejlepší sezony. Já jsem si ji maximálně užil, protože základní část nebyla špatná. Myslím si, že by to mohlo být určitě lepší, ale jsem spokojený. Byl bych nejspokojenější s titulem a týmovým úspěchem, na své body nekoukám, i když se ode mě samozřejmě očekávají. Těžko můžu mít ve své pozici deset bodů.

Z celého týmu jsi střílel na branku soupeřů nejčastěji. Patří to k tvému stylu, nebo ses snažil zlomit období, kdy se ti nedařilo skórovat několik zápasů?
To je součást celé mojí kariéry. Snažím se střílet ze všech pozic, protože když nestřílíš, gól nedáš. Nejde střílet bezhlavě, občas je potřeba dodat do hry klid a přihrát, ale když už se dostanu do střelecké pozice, snažím se střílet.

Vůbec poprvé v kariéře ses stal kapitánem, změnilo tě to nějak?
Moc ne. Věděl jsem, že potřebuji pomáhat týmu a mám za celé mužstvo zodpovědnost. Lidsky mě kapitánství určitě nezměnilo a myslím si, že hokejově také ne. Být kapitánem Sparty je velká čest a zodpovědnost, ale měnit jsem se nemusel.


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek