29. 11. 2022 Daniel Ryl

Kovář: Pochopili jsme, že ego musí stranou

Klíčovou postavou v cestě za vítězstvím proti Třinci byl brankář Jakub Kovář, který vychytal všech 23 střel soupeře. "Je to o trpělivosti, obětovat svoje ego a podřídit se týmu. Věřím, že jsme to všichni pochopili a hráli trpělivě, aniž by se někdo hnal za svými statistikami," těšilo jednoho z hlavních hrdinů, jenž si připsal druhé čisté konto v sezoně.

Bereme tři těžce vybojované body, jsou o to cennější?
Tím dlouhým čekáním na gól bylo utkání o tom, kdo bude trpělivější a kdo první udělá chybu, která se potrestá. Bylo málo přesilovek a kvůli tomu nebylo tolik vyložených šancí kolem obou branek. My jsme malou chybičku soupeře využili v nejlepší možnou dobu.

Urvali jsme zápas, který bychom před měsícem asi prohráli?
Ne asi, my jsme je prohrávali. Několikrát jsme vedli i 2:0, ale zápas jsme ztatili. Je to o trpělivosti, obětovat svoje ego a podřídit se týmu. Věřím, že jsme to všichni pochopili a hráli trpělivě, aniž by se někdo hnal za svými statistikami. Obranu jsme dokázali zavřít a díky tomu jsme se dostali až k šanci v 59. minutě, ve kterém jsme dali gól.

Vyložených šancí nebylo moc, jsou ale nenápadné střely pro gólmana těžší?
Nenápadné střely létají v každém zápase, ale v tomto si jich víc všimneš, protože jich nebylo tolik. Já jsem se snažil číst hru a dávat pozor, abych nahozené puky nevyrážel k hráčům, kteří dojížděli na dorážku.

V kariéře jsi podobných zápasů vyhrál spoustu, je to tvoje parketa?
Tohle mám na hokeji rád. Když takových zápasů zažíváš víc, začneš se v nich více cítit a v koncovkách přichází nejhezčí sportovní emoce. Celá lavička v nervech a trpělivosti věří pěti šesti klukům na ledě, že poslední minutu ubrání. Sleduješ každý pohyb puku a zadržuješ dech při každé střele soupeře. To jsou přeně ty hezké momenty, na které se vzpomíná. Člověk má podobné vítězství radši, než když vedeš 3:0 tři minuty před koncem.

Dostal se tým díky čtyřem výhrám do větší pohody?
Slovo pohoda je největší problém, který u nás v šatně byl! Hlavní důvod, proč jsme se dostali na předposlední místo v tabulce. Pohoda už se nikdy do naší šatny nesmí dostat, aspoň co tady budu já. Pochopitelně je u kluků vidět sebevědomí, vyhráli jsme čtyřikrát za sebou a utekli zespoda tabulky. Vidíme ale, že zápasy nevyhráváme o parník. Náročné to bude s každým soupeřem, musíme ke každému tréninku i zápasu přistupovat s obrovskou pokorou.

I přes špatné výsledky chodí vysoké návštěvy, užíváte si podporu a důvěru fanoušků?
Je skvělé hrát před vysokou návštěvou. Kdybychom takové výsledky a výkony předváděli v jiném týmu, asi by atmosféra byla naprosto příšerná. Lidi nás v tom nenechali, i když se jim naše výkony nelíbily a párkrát nám to dali pochopitelně znát. I přesto ale pořád chodí a také díky jejich podpoře jsme se dostali zpátky.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila