11. 9. 2018 Martina Nová

Krupp: Hrdost je jedním ze stavebních kamenů

Rodák z Kolínu nad Rýnem už toho dokázal mnoho. V NHL odehrál 810 zápasů a svým rozhodujícím gólem ve třetím prodloužení čtvrtého finále zajistil Coloradu Stanley Cup v roce 1996. Trénoval několik let německou reprezentaci, poslední čtyři roky Eisbären Berlin. Ten v uplynulém ročníku dovedl do finále. „Těším se na novou sezonu, z mužstva mám dobrý pocit. V létě jsme předváděli velmi dobré výkony, nicméně příprava je jen příprava. Ale jsme optimističtí, i když je mnoho věcí, na kterých musíme pracovat,“ řekl UWE KRUPP na předsezonní tiskové konferenci.

Sparta má dlouhou tradici, co říkáte na její historii? Navíc k výročí 115 let od založení budete hrát ve třech sadách dresů…
Je to důležité, Sparta je důležitou součástí Prahy a historie českého i československého hokeje. Nové dresy jsou zajímavé a odkazují k působivé minulosti a dobrému hokeji. 

Snažíte se tu tradici nějak zakomponovat do týmu, zvýšit tak motivaci hráčů?
Hrdost je jedním z hlavních stavebních kamenů ve sportu a zejména v týmovém sportu. Je důvod být hrdý na to hrát za Spartu, znát její historii, co znamená tento pojem.

Překvapilo vás něco, když jste přišel na Spartu?
Když jsem před sezonou přišel, poznal jsem mnoho nových hráčů. Spoustu věcí jsem se od nich naučil, jsou ochotní a vnímaví. Byla to velmi pozitivní zkušenost.

Jak se dorozumíváte s hráči, jak jsou na tom oni s angličtinou?
Za těch sedm týdnů jsme se naučili komunikovat. Někteří umí anglicky velmi dobře, někteří méně, ale všichni umí alespoň trochu. Někdy to není úplně snadné, ale je to další výzva. Jsem tady od toho, aby vše v týmu fungovalo. Bude to dobré.

Musíme předvádět konzistentní výkony

V přípravě jste vyhráli dva turnaje, z deseti utkání máte sedm vítězství...
Ve dvou zápasech jsme nastříleli mnoho branek, byly to zvláštní duely, ale bylo to v přípravě. Trvám na konzistentních výkonech. Budou časy, kdy nebudeme hrát tak, jak bychom chtěli, ale během celé přípravy jsme hráli velmi dobře, hráči byli motivovaní. Jsme schopní to úsilí využít a vyhrávat. Ale byla to jen příprava, moc to neznamená.

Máte už nějaký obrázek o české extralize? Co od ní očekáváte?
Česká liga je velmi rychlá. Nejsou tam příliš velké výkonnostní rozdíly, všechny zápasy jsou velmi těžké, je to padesát na padesát. Nikdo není jasně dominantní, liga je velmi vyrovnaná.

Hrdost je jedním z hlavních stavebních kamenů ve sportu a zejména v týmovém sportu. Je důvod být hrdý na to hrát za Spartu, znát její historii, co znamená tento pojem.
UWe Krupp

Co očekáváte od prvního soupeře, kterým je Hradec Králové?
Hradec hraje velmi dobře, měl povedenou přípravu. Hráli jsme s nimi jedno utkání a měl jsem z toho dobrý pocit, bohužel jsme v tom utkání ztratili několik hráčů. Očekávám rychlé tempo, Hradec rád forčekuje a bude na nás tlačit.

Máte trochu strach, nebo jste zvědavý na první zápas?
Jsem spíš hodně zvědavý. Příprava byla moc dlouhá a hráči se už určitě těší, až nebudou muset jen trénovat a hrát přípravné zápasy.

Předchozí ročník se Spartě nepovedl, udělala řadu změn. Co vy očekáváte od sezony 2018/2019?
Bude to dlouhá sezona a každý rok je jiný. Nyní se budeme soustředit na dobrý vstup do sezony a od toho se budeme chtít dále odrazit.

Základem dobrého hokeje je kontaktní hra

V uplynulém roce obrana moc dobře nefungovala. Jak vypadá situace před novou sezonou z vašeho pohledu?
Myslím, že obrana je dobrá, kluci hráli velmi slušně. Oba brankáři, Machovský a Honzík, odvedli dobrou práci. Ale obrana závisí na všech šesti hráčích na ledě, kteří musí spolupracovat. Pak to bude v pořádku.

Hrával jste jako obránce, jste na tento post přísnější než na ty ostatní?
Možná jsem na ně trochu přísnější v tom, aby hráli pozorně a nedělali chyby. Chci, aby odváděli dobrou práci před bránou. Chci, aby celý tým držel dobrou obrannou strukturu. Aby všichni hráli pospolu, útok byl kvalitní a obrana pevná.

Kdo budou hlavní lídři týmu podle vás?
Myslím, že máme v mužstvu hodně lídrů. Je to tak rozprostřené mezi více hráčů. Nebude to o jednom hráči, na kterém bude stát vše, ale budeme mít silný tým s pěti šesti hráči, kteří by měli být tahouny.

Co si myslíte, že je doménou týmu?
Jsme dobří bruslaři, tým má velmi dobrou rychlost. Ale není to o jednotlivých věcech, které z nás udělají dobrý tým. Musí to být směsice dobré obrany a efektivní ofenzívy.

Budete chtít, aby hráči hráli hodně do těla, hodně kontaktní hokej?
Myslím, že základ dobrého hokeje je hra do těla, je to jeho součástí. Ale není to nic, co by mělo být naším zvláštním cílem. Každý dobrý tým hraje kontaktně, budeme tak hrát, ale není to jediný náš herní element, musíme plnit i jiné věci.

Čeština? Pracuju na tom, doteď nebylo moc času

Jak se vám líbí v Praze?
Je to skvělé místo k životu. Je to jedno z nejkrásnějších měst na světě, kde jsem kdy žil, je tu mnoho krásných míst k navštívení. Krásná zkušenost pro mě i mou rodinu. Děti už tu chodí do školy a jsou moc spokojené.

Je české pivo lepší než to německé?
České pivo je dobré, ale také my máme dobré pivo. Řekl bych, že je to tak nastejno.

Jak často se vás ještě lidé ptají na váš vítězný gól ve finále Stanley Cupu?
Už moc ne, je to už dávná minulost, ale stále je to speciální moment mé hokejové kariéry. A shodou okolností je teď v Praze tehdejší generální manažer Colorada, mám s ním sraz.

Jak jste na tom s češtinou? Učíte se ji?
Jsem ze sebe trochu zklamaný. Trávil jsem hodně času hokejem a přípravným obdobím, takže jsem neměl moc času. Ale každý den pochytím pár slovíček, pracuju na tom. Jsem v kontaktu s jedním učitelem, ale není se mnou spokojený, protože jsem s ním moc nekomunikoval. Připravoval jsem tým na sezonu a zabralo to moc času. Ale budu se zlepšovat.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek