5. 8. 2019 Kateřina Eisová

Krupp: Konkurence v týmu ničemu neuškodí

V Praze už je jako doma. Trenér UWE KRUPP zahájil svou druhou sezonu na lavičce Sparty a nemůže se dočkat jejího startu. „Vedení přivedlo opravdu kvalitní hráče. Na nás teď je, abychom ukázali, že pro Spartu přivedli ty pravé hokejisty,“ říká před prvním přípravným zápasem německý kouč.

Jaké bylo vaše léto? Jak jste ho strávil?
Užil jsem si ho. Po konci sezony jsem koukal na zbytek play-off, poté vyrazil na mistrovství světa na Slovensku a zbytek léta strávil v našem domě na Floridě. Od července už jsem byl zpátky v naší kabině a vedl tréninky. Chybělo mi to.

7
Tolik hráčů během léta posílilo kádr.

Sparta přes léto přivedla nové hráče. Co na ně říkáte z pohledu trenéra?
Po minulé sezoně bylo důležité, aby se udělalo pár změn a přivedli jsme více talentovaných a kvalitních hráčů. Všichni noví hokejisté přišli do přípravy v dobré kondici. Každý má jiné kvality – Adam Polášek jako defenzivní obránce prokazuje stabilitu, můžeme od něj očekávat i bodovou produktivitu. Michal Řepík je zkušený forvard, odchovanec, který přinese rychlost a charakter. Kvapil je talentovaný hráč, dokáže vytvořit dobré herní situace a pomůže týmu být nebezpečnější v útoku. Vladimír Růžička ukázal, že je skvělý ofenzivně i defenzivně. Přes léto ještě léčil menší zranění, je třeba mu dát trochu času, ale bude připraven. Matúš Sukeľ je talentovaný hráč, jak jsme mohli vidět na mistrovství světa. Je rychlý mladý hráč, který umí dávat góly. Spokojený jsem i s Martinem Dočekalem a Davidem Dvořáčkem, také dokážou být nepříjemní hráči pro soupeře.

Několik hráčů tým opustilo. Co vedlo k rozhodnutí se s nimi rozloučit?
Tato rozhodnutí se musí dělat každý rok, takový je hokej. Probírají se a analyzují potřeby týmu. Není to až tolik o tom, co vedlo k rozhodnutí, více se zabýváme tím, co Sparta potřebuje, což byl i nový impulz pro tým.

Hned v úvodu sezony se utkáme s Plzní, finalistou z Libercem a s obhájci titulu, Třincem. Na úvod hodně těžké zkoušky, že?
Je to dobře. Rád hraji proti dobrým soupeřům a tyto týmy patřily v minulé sezoně k těm nejlepším. Navíc stejně nelze ovlivnit, proti komu budeme kdy hrát.

Jaké jsou vaše cíle pro nadcházející sezonu?
Jsme v procesu kondiční přípravy, vše, co jsme vydřeli během suché přípravy, přenášíme do tréninku na ledě. Zatím jsme ale neodehráli žádný zápas, takže si budeme muset ustanovit naši identitu, kdo jsme jako tým. Až poté se můžeme bavit o cílech do příští sezony.

Tým začal poměrně brzy trénovat na ledě. Byl to záměr?
Myslím, že jsme nezačali tak brzy. Z toho, co vím, začaly později jen týmy, které došly daleko v play-off. Minulý rok jsme začínali podobně, příprava je proces dlouhý osm týdnů, občas je zdlouhavá. Podle mého je ideální šest týdnů, ale s tím, jak dopadla minulá sezona, potřebujeme trochu více času, abychom se našli jako tým a pořádně se připravili a sehráli na nadcházející sezonu.

Přípravu na ledě jsme začali intenzivními tréninky i modelovými utkáními během odpoledne…
Minulý rok jsme tak trénovali také. Tento styl jsem jako trenér praktikoval vždycky. Hlavním důvodem, proč takhle trénujeme, je kondice a připravenost. Nic nepřipraví hráče na sezonu lépe, než když jsou vystaveni opravdovým herním situacím. Mám s tímto tréninkem dobré zkušenosti, i minulý rok jsme vycházeli z přípravy dobře nachystaní.

Hned první přípravný zápas bude nejpikantnější – Spartě se postaví Slavia, městský rival. Jakou sestavu mohou fanoušci očekávat?
O sestavě se rozhodne až v den zápasu, ale můžu zaručit, že do něj vstoupíme s dobrým a silným týmem.

Co zranění hráči? Je někdo, kdo do sezony nevstoupí hned od začátku?
Ano. Jan Buchtele nenastoupí od začátku, nad Tomášem Pavelkou visí otazník. Někteří hráči prošli operací kolene, ale většina by měla být připravena naskočit od prvního zápasu.

Jak vypadá situace s Danielem Přibylem, jehož budoucnost ve Spartě se aktuálně intenzivně řeší?
Zatím je stejná. Musí se pořádně uzdravit, než budeme pomýšlet na hraní. Všichni musí pochopit, že tři roky bez hokeje je velmi dlouhá doba a on pořád není připraven naskočit na led a bruslit. Vše vypadá daleko lépe, určitě mnohem lépe než minulý rok touhle dobou, ale stále se nedá určit, kdy bude připraven. Brzy by měl zkusit tréninky na ledě.

S příchodem nových hráčů v týmu vzrostla konkurence, každý musí bojovat o místo v sestavě. Zažil jste podobnou situaci jako hráč?
Ano, hrál jsem sedmnáct let v NHL, celá mentalita severoamerického hokeje je o soupeření o místo. Minulou sezonu nás postihlo hodně zranění, což hodně pokazilo naše výkony, takže fakt, že máme hodně hráčů, nám určitě neuškodí.

Je vidět, že nový majitel chce tým dál rozvíjet. Na nás teď je, abychom ukázali, že pro Spartu přivedli ty pravé hráče.
Uwe Krupp

Sparta provedla změny i mimo A-tým, změnilo se celé vedení. Spolupracuje se vám dobře s novou generální manažerkou Barborou Snopkovou Haberovou?
Rozhodně, nemůžu si zatím na nic stěžovat! Všichni se těšíme na sezonu, neustále spolu komunikujeme. Pro mě je největším znamením správných kroků vpřed získání nových hráčů. Je vidět, že nový majitel chce tým dál rozvíjet. Na nás teď je, abychom ukázali, že pro Spartu přivedli ty pravé hráče.

Jak probíhá vaše denní komunikace se sportovním oddělením, tedy Petrem Tonem a Jaroslavem Hlinkou? Řešíte s oběma stejné věci, nebo s každým něco jiného?
Všechny důležité záležitosti řešíme společně. V kabině se více ukazuje Jarda, který přichází každé ráno a společně řešíme záležitosti pro daný den. Vídáme se s nimi, ale dávají nám také potřebný prostor.

Jedním z nejatraktivnějších zápasů sezony bude open air zápas v Drážďanech. Budete hrát před 32 000 lidí a ve vaší rodné zemi. Těšíte se na něj?
Všechny tyto zápasy jsou skvělé. Pro nás trenéry a hráče je to příjemné rozptýlení od rutiny extraligy, přeci jen sezona bývá dlouhá. Určitě se moc těším, sám jsem takový zápas zažil na mistrovství světa s německým národním týmem, když jsme hráli před 80 000 lidí. Zápas v Drážďanech bude skvělý.

Bydlíte druhým rokem v Praze. Zvykla si už vaše rodina na život v Čechách?
Ano! Děti tu chodí do školy a moc se jim tu líbí. Manželka si Prahu užívá, je to dobré místo pro život.

Jsou už vaše děti sparťanskými fanoušky?
Jsou to velcí sparťané! Spartě fandí jak v hokeji, tak ve fotbale. Moc rády nás chodí podporovat do O2 areny na zápasy, užívají si to.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek