8. 3. 2016 Tomáš Lichnovský

Kuneš: Hráči i vedení by si titul zasloužili

Sparťanský patron pro letošní extraligový ročník MIROSLAV KUNEŠ není jen čestným členem Klubu legend. S týmem je v těsném kontaktu. S hráči mluví v kabině, pozoruje je při trénincích, a když na to přijde, konzultuje některé věci i s trenéry. Na Spartě působí přes čtyřicet let. Začínal jako neústupný obránce a vyzkoušel si i pozici sportovního manažera. Jakého soupeře by Spartě vybral do čtvrtfinále? A na čem by v pauze zapracoval?

Jak hodnotíte z pohledu sparťanského patrona výkon týmu v základní části?
Určitě jsem spokojený, dívalo se mi na naše výkony dobře. Před sezonou jsem chtěl být se Spartou samozřejmě lepší než ti patroni přede mnou, což se mi zatím daří.

Vizitka Miroslava Kuneše:

  • Narozen: 25. března 1946
  • Post: obránce
  • Bývalé kluby: Slavoj Praha Pohostinství, Bohemians Praha, Litoměřice, České Budějovice
  • Sezon ve Spartě: 13
  • Zápasy za Spartu: 451
  • Góly: 24
  • Asistence: 50
  • Trestné minuty: 435

Sparta letos vyhrála doma 23 utkání, což je nový klubový rekord, a zvedla se i návštěvnost. To je po přesunu do O2 areny solidní výsledek, že?
Já jsem se toho přechodu z Holešovic sem do Vysočan nebál. Byl jsem si jistý, že fanoušci chodit budou, když mužstvo bude šlapat alespoň tak jako loni ve staré hale. Chtěl bych kluky ocenit, jak se s novým prostředím sžili, a fanouškům bych chtěl poděkovat, že si našli cestu do O2 areny. Je tady luxusnější prostředí a vysoké návštěvy týmu svědčí.

Zasahujete jako patron nějak do vedení týmu?
Jsem s hráči v kontaktu, chodím za nimi do kabiny, diskutuju s trenéry a říkám jim, co si myslím. Ale byl bych hodně pyšný, kdybych řekl, že na tom dosavadním úspěchu mám podíl. Možná by se dalo říct, že klukům pomáhám v tom, když se jim třeba nedaří. Někdy se snažím situaci odlehčit. Kluci ví, že jim přeju, takže ta podpora jim může pomáhat. Na Spartě jsem 47 let, a když se mě trenéři na něco zeptají, tak jim svůj názor rád řeknu.

Jakým stylem to probíhá?
Chodím před zápasem na rozbruslení a bavíme se. Jak mužstvo vypadá zdravotně, diskutujeme o jednotlivých hráčích, jak mi připadají a tak dále. Když jsem dřív působil jako sportovní manažer, taky jsem se ptal ostatních lidí, co si myslí. O tom to totiž je, vyslechnout si jiné lidi, jejich názor. Žádný člověk na to nemá patent.

Sparta letos nastřílela 200 branek. Ale co říkáte jako bývalý obránce na hru dozadu?
Ne že by kluci v obraně hráli špatně, jsou hodně naladění dopředu. v dnešním systému hry si obránci najíždějí až k brance, což dřív nebylo zvykem, a útočníci za ně zaskakují směrem dozadu. Ale myslím si, že by tam z jejich strany mohlo být víc přísnosti. Ne aby hráli nějak přehnaně tvrdě a faulovali, ale aby líp bránili brankáře. Nechci být velký kritik, protože vím, že dělají, co můžou, ale někdy se mi zdá, že by ten předbrankový prostor mohli čistit lépe. Stává se totiž, že protihráč stojí za naším obráncem a dostáváme z toho zbytečné góly. Vždycky je co zlepšovat. I když jsou hodně ofenzivně ladění, tak hrají dobrý systém, dobrý styl a lidem se to evidentně líbí, když chodí.

Příští středu čeká spartu první zápas čtvrtfinále. Koho z trojice Zlín, Chomutov, Kometa byste jí vybral, kdybyste mohl?
Musím se přiznat k tomu, že nemám rád, když někdo předem říká, že někoho nechce. Když to řeknu docela přísně, tak by se o tomhle nemělo mluvit. Samozřejmě některá mužstva hrají atraktivní otevřenější hokej, a některá pečlivější, který se divákům moc nelíbí. Vím, že to hráči řeší, ale nemělo by to dospět do té situace, kdy tým někoho nebude chtít. Co když pak ten tým dostaneme? To do těch zápasů půjdeme s tímhle myšlením? Z tohohle důvodu bych se k tomu nechtěl vyjadřovat. Jestli chceme uspět, tak musíme porazit každého.

Sparta čeká na titul devět sezon a zároveň se devět sezon nedostala do finále. To už je dlouhá doba na tak ambiciózní klub, nemyslíte?
Samozřejmě, že ano, ale mužstvo se o to snaží každý rok. Je jasné, že Sparta nemůže mít jiné cíle než titul. Každé mužstvo, které si nedává nejvyšší cíle, si podle mě dělá jenom alibi. Není jednoduché, aby si mužstvo sedlo povahově, aby se sžilo s trenérem a aby to ladilo po všech stránkách. Jedině pak je možný úspěch. Známá věc je, že úspěch v play off je podmíněn výborným výkonem brankářů, bez dobrého brankáře to nejde. My jsme na tom letos s brankáři dobře. Pöpperle, Taylor a nakonec i Novotný, který může zaskakovat, jsou celkem vyrovnaní. Nechtěl bych to zakřiknout, ale teď mají docela dobrou formu. Pokud by jim vydržela, tak je to pro Spartu velké plus.

Bude mít tým jasnou jedničku, nebo se brankáři budou střídat?
Zatím jsou nastejno. Všechny nás mrzelo, jak v pátek proti Boleslavi nechalo mužstvo Dannyho (Taylora, pozn. red.) osamoceného. To od kluků nebylo dobré, nechali ho plavat a uvědomili si to až pozdě, když byl vystřídaný. Myslím si, že to moc nepřeženu, když řeknu, že kluci se mu za ten výpadek omluvili. Pak hráli úplně jinak a ten zápas otočili. Takže brankáři jsou zatím vyrovnaní a bude záležet na jejich aktuální formě. Je možná i varianta, že se budou střídat.

Jakým způsobem teď tým tráví volný týden?
Do středy budou kluci trénovat v O2 areně, pak budou mít ve čtvrtek volno a v tréninku budou pokračovat od pátku v Holešovicích. Před tím prvním zápasem 16. března se přesunou zase zpátky do O2 areny.

Pamětníky posledního titulu Sparty ze sezony 2006/07 jsou ze současného týmu Hlinka, Netík, Dragoun, ale také Jan Hlaváč, který tým posílil v závěru základní části. Myslíte, že letos jim to zase vyjde?
Bylo by to pěkné. Honzovi Hlaváčovi i klukům držím palce, aby se jim to zase povedlo. Honzu znám odmalička, protože můj syn Lukáš s ním hrál od přípravky. Vždycky byl vynikající pracovitý hráč, takže bych mu ten titul moc přál. Ale nejen jemu, všem hráčům, realizačnímu týmu a vedení. Je potřeba říct, že trenéři pracují poctivě, jde za nimi vidět každodenní práce. Vedoucím týmu je navíc Pavel Šrek, bývalý hráč, takže v tomhle ohledu to nemá chybu. Ale v play off bude záležet i na štěstí. Hráči i tohle vedení by si titul zasloužili.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila