11. 7. 2018 Daniel Ryl

Letní posily v minulé sezoně: Titul i operace

Letní příprava už se pomalu blíží ke startu tréninků na ledě a v kádru Sparty se na nadcházející sezonu připravuje celkem sedm nových tváří. Třikrát sáhla Sparta po cizincích, přivedla dva Čechy i své dva odchovance po angažmá v zámoří. Jak si všechny posily vedly v předešlé sezoně? Kromě titulu je potkaly operace, neúspěšný boj o místo v NHL, ale také parádní výkony v play off.

Matěj Machovský (G)

První letní posilou Sparty se stal muž s maskou. Do Česka se po roční anabázi v zámoří vrátil brankář Matěj Machovský, ale místo návratu do Plzně si vybral nabídku z Prahy. V ní se pokusí zapomenout na neúspěšné angažmá za mořem, kde marně bojoval o místo v NHL. V dresu Detroitu nedostal opavský rodák ani jedno utkání.

V tvrdé konkurenci se ovšem neprosadil ani v AHL, kde odchytal pouze čtyři zápasy a nastupoval převážně v nižší ECHL. Za Toledo však chytal slušně, když si v 21 zápasech držel průměr 2,02 branky na zápas a solidní úspěšnost 92,80 %. Ohlas navíc vzbudila jeho parádní brankářská bitka v utkání základní části. 

Teď už se ale bude Matěj Machovský rvát za Spartu, kde chce uspět. „Už jsem byl z Ameriky tak znechucený, že jsem si říkal, že potřebuju být zase doma. Sparta byla moje priorita a jsem rád, že jsem tady,“ přiznal po svém návratu.


Jeremie Blain (D)

Kanadský obránce Jeremie Blain je jednou ze dvou zámořských posil Sparty. Celkově 91. hráč draftu NHL z roku 2010 si slavnou soutěž nikdy nezahrál a po řadě angažmá v nižších soutěží zvolil cestu do Evropy, když na podzim 2016 využil nabídky z Rakouska. Po půlroce ve Villachu však změnil angažmá a přestoupil do Innsbrucku.

V jeho dresu se stal defenzivní oporou a zároveň oblíbencem fanoušků. V 53 zápasech základní části dokázal nasbírat slušných 26 bodů (9+17) a bilanci plus/mínus udržel na osmi kladných bodech. Důležitý článek speciálních formací Innsbrucku byl vidět i svým zámořským důrazem, když nasbíral 104 trestných minut. Dalších 34 jich nastřádal v šesti zápasech play off, kde si připsal čtyři asistence.


Steven Delisle (D)

Ačkoliv si obránce Steven Delisle nikdy nezahrál NHL, ve své kariéře má ceněný triumf v QMJHL a daří se mu i v Evropě. Jeho loňský listopadový odchod z Norfolku na Slovensko byl trefou do černého pro něj i pro Banskou Bystricu. Ambiciózní celek udělal z kanadského borce defenzivní oporu a vrátilo se mu to nejlepším možným způsobem.

Celkem sedm bodů (3+4) ve 27 zápasech základní části, pouze osm trestných minut a šestnáct kladných bodů jsou pro rodáka z Lévisu v Quebecu skvělou vizitkou. Na své výkony navíc navázal i v play off, kde v šestnácti zápasech dal jeden gól, na čtyři přihrál a sedmi kladnými body pomohl k mistrovskému titulu! Ten další by si rád připsal v Česku, kde se stal jednou z nových posil německého kouče Uweho Kruppa.


Blaž Gregorc (D)

Třetí zahraniční posilou Sparty se stal obránce Blaž Gregorc, ale slovinský zadák už je v Česku jako doma. Dlouholetý reprezentant a účastník mistrovství světa i olympijských her se chystá na svou šestou sezonu v Tipsport extralize, když předchozí dvě strávil v dresu Mountfieldu Hradec Králové a tři roky předtím nastupoval za rivala z Pardubic.

V uplynulé sezoně odehrál zkušený zadák už potřetí z posledních čtyř sezon kompletní porci 52 zápasů základní části. V nich nasbíral dvacet bodů (4+16) a ve Spartě by měl zkvalitnit zejména přesilovky, ve kterých dal tři góly a na šest jich přihrál. V play off přidal dalších pět asistencí, ale vyřazení v semifinále neodvrátil. 


Jan Košťálek (D)

Návrat ztraceného syna v podání Jana Košťálka se táhl, ale nakonec skončil pro Spartu dobře. Odchovanec klubu čekal na možnosti v zámoří, jenže po konci nováčkovského kontraktu s Winnipegem už se s Jets na nové smlouvě nedohodl a místo farmy se po šesti letech za mořem vrátil do klubu, odkud do Kanady vyrazil.

Třetí sezonu v Manitobě odehrál za Moose jen 37 zápasů základní části s bilancí jednoho gólu a sedmi asistencí. Na osm zápasů si odskočil do ECHL, kde v americkém Jacksonville dal dva góly a na jeden přihrál. Ve vyřazovací části AHL už dostal prostor v devíti zápasech Manitoby, ale ani jeho dva góly vyřazení ve čtvrtfinále play off neodvrátily. V celkových 46 zápasech v AHL si odpykal celkem 24 trestných minut a v účasti na ledě skončil s kladnou jedničkou.


Matěj Beran (F)

Další krok v kariéře chce udělat také čtyřiadvacetiletý útočník Matěj Beran, jenž se po dvou sezonách rozloučil s Pardubicemi. V jejich dresu zaujal plzeňský odchovanec zejména v play off, kde zazářil čtyřmi góly v prvních třech zápasech čtvrtfinále play off proti Třinci. I když už další body nepřidal a Dynamo vypadlo, Matěj Beran rozhodně zaujal.

Na svůj prostor v sestavě si vedl dobře také v základní části, kde nasbíral ve 49 zápasech celkem jedenáct bodů za osm gólů a tři asistence. Bilanci trestných minut zaokrouhlil na dvacet a jeden plusový bod. Proti Spartě ale ani jednou nebodoval a mladý útočník věří, že naopak v jejím dresu budou body přibývat!


Daniel Přibyl (F)

Na uplynulou sezonu by útočník Daniel Přibyl nejraději zapomněl. Celý ročník 2017/2018 totiž promarodil a vysněné šance v NHL se v dresu Calgary nedočkal. Když kvůli operaci nenastoupil do zápasu ani v AHL, přišel čas na rozhodnutí, a tím byl návrat do Sparty.

Z ní v létě 2016 odcházel jako jeden z tahounů a bývalý reprezentant, který si za svou zámořskou kariéru připsal v AHL celkem 33 startů, chce na své předešlé výkony navázat i v další sezoně. „Těším se hlavně na to, až si zase zahraju s klukama, které znám, a v prostředí, které znám. Věřím, že se nám zase bude dařit tak, jako se nám dařilo v sezoně, kdy jsem odcházel,“ říká.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek