29. 6. 2020 Petr Pavlík

Machovský: Konkurence nás posouvá dál

V posledních dvou sezonách strážil sparťanské brankoviště, patřil k hlavním oporám týmu. Brankář MATĚJ MACHOVSKÝ se v současné době chystá na svůj třetí ročník v dresu Sparty a už netrpělivě vyhlíží první soutěžní zápas nové sezony. „Partu gólmanů máme výbornou. Zdravá konkurence posouvá člověka dopředu a je v hokeji důležitá,“ komentuje zkušený gólman.

Letošní přípravu si užívám, tréninky jsou výborné

Letní příprava je hodně pestrá. Jak moc byla zatím náročná?
Celkem hodně. Příprava je dlouhá, zbývá nám jeden z posledních týdnů. Je to znát, člověk se přeci jenom během tréninků vysílí. Myslím si ale, že sílu, kterou jsme nabrali a ještě nabereme, se promítne v příští sezoně do našich dobrých výkonů a bude se nám dařit. Snažím se letos znovu dobře potrénovat, dávám tomu všechno. Trénuji hlavně pro sebe, hokej miluju.

    Vizitka Matěje Machovského

  • Věk: 26 let
  • Post: brankář
  • Statistiky ve Spartě:
  • Počet zápasů: 81
  • Čistá konta: 8
  • Výhry: 48

Změnilo se něco oproti loňskému roku?
První změnou byl příchod nového kondičního trenéra Martina Šetelíka, který nás připravuje od letošního léta. Minulý rok v létě jsem byl po operaci a suchou přípravu jsem absolvoval spíše v omezeném režimu, abych se mohl trochu rozhýbat. Sice jsem nemohl trénovat naplno, ale člověk si více odpočinul po psychické stránce. Myslím si, že letošní příprava je dobrá ve všech ohledech.

Je lepší, když trávíš více času v kolektivu?
Samozřejmě. Hráč se hned více zapojí do společných tréninků, letos nás trenér brankářů Petr Přikryl nechal první čtyři týdny trénovat s týmem, což bylo super. Je třeba také nabrat svalovou hmotu. Teď si nás Bingo vzal stranou, trénujeme nějaké specifické věci, které zdokonalujeme, abychom byli v sezoně dobře připraveni. Tréninky jsou dobře namixované, mám z nich radost.

Trénovali jste také na písku i ve vodě. Byly tréninky zábavné?
Ano, moc. Příprava na písku je už známá, tréninky jsou náročné a hodně dobré. Člověk posiluje svaly, o kterých ani neví. Hodně se běhá a skáče. Trénink v bazénu jsem loni zažil poprvé. Předtím se sice do vody chodilo, ale spíše se více plavalo. Nyní pod Petrem Přikrylem děláme pohybové a rotační cviky, což je velmi důležité. Příprava má něco do sebe.

Posilovna je fajn, trénuji sám pro svoje vlastní tělo. Člověk se snaží na sobě hodně pracovat, nikdo ho neovlivní.
Matěj Machovský o letošní přípravě

Obzvlášť tréninky v písku nejsou jednoduché. Jak ses popasoval se stabilitou?
O tom tréninky jsou, když se změní celá dynamika. Na těle se posiluje spousta svalů. Když je hezké počasí, máme parádní trénink, který si užijeme naplno a daleko více. Přípravu si osobně užívám každý den, i když to někdy tak nevypadá. (usměje se) Hokej je můj koníček. Myslím, že sil mám ještě dost. Když člověk neblbne na nějakých výšlapech odpoledne nebo si neprotahuje noci, dá se energie znovu rychle načerpat.

Trénink na dovolené? Každý dostane jiné úkoly

Zaměřili jste se více na sílu a vytrvalost nebo právě na reakce a ohebnost?
Trénujeme obojí. Sílu a vytrvalost jsme hodně trénovali s ostatníma klukama, dost jsme běhali a makali v posilovně, kde se osobně i trochu odreaguji. V brankářských trénincích se nám do plánu mixuje právě reakce a ohebnost. Zaměřujeme se také na obratnost, postřeh u brankáře je velmi důležitý, aby poté v soutěžních zápasech něco chytil. (usmívá se)

Budeš trénovat i během dovolené?
Určitě. Každý z nás dostane od trenérů svůj tréninkový plán, ve kterém budou věci, na které se bude potřeba ještě zaměřit. Pro každého budou tréninky specifické. Nikdo si ale nebude ulevovat, naopak bude víc pracovat na tom, v čem má ještě rezervy.

291
Tolik odchytaných zápasů v extralize má na kontě brankář Matěj Machovský.

Jak zvládáš běhání do kopců či schodů?
Běh do kopce je těžký, ale mám ho docela rád. Ani normální běhání mi moc nevadí. Schodům jsme se naštěstí jako brankáři letos tak trochu vyhnuli. Když šli kluci na schody, trénovali jsme na kopcích. Pracujeme například na běhu stranou, což se na schodech úplně trénovat nedá. Kopce jsou pro nás lepší. Výběhy ve Stromovce mi vyhovují, máme kolem sebe samou zeleň, vyvětráme se. Nebráním se ani klasickému běhu na ovále.

Chodíš si rád zacvičit i do posilovny?
Posilovna je fajn, trénuji sám pro svoje vlastní tělo. Snažím se na sobě hodně pracovat. Když srovnám běhání a posilovnu, běhání je pro mě větší dřina. Nemůžu říct, že by mě vyloženě něco nebavilo, mám to napůl. Všechno je svým způsobem těžké. Pohání mě to, že na konci přípravy budu na celou sezonu precizně připravený.

Úspěch v Lize mistrů? Od začátku půjde o všechno

Pomáhají týmu tréninky na ledové ploše?
Ano. Je skvělé, že ani v největších vedrech nepřijdeme o kontakt s ledem. V červenci, kdy se již tradičně nastupuje na ledovou plochu už naostro, tělo není bolavé a je zvyklé na zátěž. Tréninky na ledě jsou teď pro nás ale spíše zpestřením.

Jak probíhá trénink na ledě?
Brankáři trénují chytání puků a techniku hole, což je víceméně stejné jako v sezoně. Kluci v poli mají více času se soustředit na práci s hokejkou a pilují detaily. Hodně se snaží zapracovat na technice bruslení se specializovaným koučem. Hráč, který má v sobě dobrou techniku bruslení, se v sezoně až tolik nenadře a je zároveň i rychlejší.

Těšíš se, až se natrvalo přesunete zpátky na led?
Rozhodně. Věřím, že budeme všichni zdraví, abychom v sezoně neměli hodně hráčů na marodce a museli lepit sestavu. To bude rozhodující. Minulou sezonu jsme měli velkou motivaci, ale situace nám bohužel neumožnila porvat se o titul. Příprava se nám kvůli předčasnému konci protáhla o dva až tři týdny, což sice není velký rozdíl, ale později to bude znát. Věřím, že se s tím všichni popasujeme a bude se nám v sezoně dařit.

Ve Spartě se mi opravdu moc líbí. Myslím si, že se to bude jenom zlepšovat. Potkal jsem super lidi okolo klubu.
Matěj Machovský o svém působišti

Příští sezona bude programově hodně nabitá. Je v kabině cítit hlad po úspěchu?
Samozřejmě! Bude dobré, že například v Lize mistrů půjde už od začátku soutěže o všechno. Hra nabere spád, liga bude mít náboj. Myslím si, že úplně první zápasy v základních skupinách Ligy mistrů byly trochu vlažné, navíc se hrálo v létě, kdy se nikdo z hráčů nechce zranit. Teď se začne o něco později a rovnou se jde do prvního kola vyřazovací části. Je to pro dobro věci.

Naši fanoušci jsou skvělí, na ledě budeme hladoví

Ve Spartě působíš rovné dvě sezony. Zvykl sis na místní prostředí?
Ano. Ve Spartě se mi líbí čím dál víc. Našel jsem si v Praze několik pár zajímavých míst, kam rád chodím. Třeba do Karlína, kde jsem bydlel, nebo na Vinohrady, kde mám oblíbenou kavárnu. Rád si chodím odpočinout na dobrou kávu. Potkal jsem v Praze i super lidi a kamarády.

Máš oblíbená místa i v kabině?
Jasně, všichni máme rádi hlavně pohodlná křesla v obýváku. Nyní se nám navíc buduje nová šatna, na kterou se moc těšíme!

Jaký nejlepší moment ti utkvěl v paměti během angažmá ve Spartě?
Je těžké vypíchnout jeden konkrétní okamžik. Z minulé sezony jsem si nejvíce užil zápas pod širým nebem v Drážďanech, který byl opravdu skvělý. Byl jsem rád také za umístění v základní části, kdy se nám podařilo vrátit se zpátky na třetí pozici. Sahali jsme dokonce i po druhé příčce, která nám bohužel unikla. Byla to dobrá sezona. Věřím, že v té příští se nám podaří prolomit čekání na úspěch a budeme se společně radovat.

Za Spartu jsi nastupoval ve dvou sezonách. Ve které ses cítil lépe?
Určitě v té druhé. V první sezoně jsem měl více vychytaných nul, ale tohle je zkreslující. Klidně vyměním svá čísla v průměru za nuly, na druhou stranu nula znamená jen to, že tým v utkání neinkasoval. Radši ale vyhraju třeba patnáctkrát o gól či o dva, než abych měl tři nuly za sebou a pak dostal hned pět branek v jednom utkání. Druhý ročník ve Spartě považuju určitě za lepší.

Atmosféra na domácích zápasech je fantastická. Už teď se nemůžu dočkat, až poprvé vyjdeme na první zápas.
Matěj Machovský o sparťanských fanoušcích

Jak vnímáš podporu sparťanských fanoušků?
Strašně moc. Sparťanský kotel i ostatní fanoušci na tribunách jsou neskuteční. Máme velkou základnu fanoušků, potkávám je napříč celou republikou. Sparťanský klub je pojem. Na druhou stranu se na každý úspěch nadřeme, každý se na nás chce vytáhnout. Všichni od nás očekávají výhry, což je těžké, ale zároveň motivující pro nás všechny. Věřím, že fanouškům jejich důvěru k nám splatíme a nadělíme jim hodně výher. Doufám, že naši fanoušci budou stejně jako my v příští sezoně nažhaveni a po hokeji hladoví.

Ostatní brankáři? Partu gólmanů máme skvělou

Je příjemné, když skandují tvé jméno?
Ano, velmi si toho vážím. Ovace si užívám hlavně ve chvíli, kdy se mi něco podaří. Děkovačky po vítězných zápasech prožívám taky hodně, rád vyhrávám. Získat vítězství pro svůj tým doma i venku je super, ale přeci jen v domácím prostředí je atmosféra více spjatá sparťanským publikem. Atmosféra na domácích zápasech je fantastická. Už teď se nemůžu dočkat, až poprvé vyjdeme na první zápas. Věřím, že první domácí duel zvládneme.

Zajímáš se o auta stejně jako Honza Košťálek. Rozumíš si s ním nejvíc?
Přesně tak. S Honzou jsme se hodně sblížili právě přes auta. Náš zájem je stejný. On je však tím, kdo si z auta udělá závodní model a jezdit se s tím na běžné jízdy moc nedá. (usměje se) V tomhle se trochu rozcházíme, ale jinak kromě toho máme oba v autech velkou zálibu. Honza autům rozumí více, rád se v tom vrtá. Vždycky z toho dokáže vymyslet víc než já. Já jsem spíš ten, který taky ví, ale moc se v tom nechci vrtat, nevěřím si na to. Radši se koukám a učím se.

156
Brankář Matěj Machovský v rámci tuzemské nejvyšší soutěže zaznamenal celkem 156 výher!

Jak vycházíš s ostatními brankáři?
Skvěle. Naše gólmanská parta je výborná. Míša Neuvirth bohužel prožil smolnější část své kariéry, omezovala ho zranění. Nyní už je zdravý, pořádně trénuje, vypadá skvěle. Moc mu přeju, aby mu zdraví vydrželo. Věřím, že v sezoně bude pro tým přínosem. Máme tady i další kluky, kteří jsou šikovní. Olda Cichoň je vynikající mladý gólman, trénovali jsme spolu celou minulou sezonu. Kuba Neužil také vypadá výborně, ale na ledě jsem ho viděl jen párkrát. Zdravá konkurence posouvá člověka dopředu a je v hokeji důležitá.

Budeme v příští sezoně ještě silnější?
Stoprocentně, věřím tomu! Máme skvělý tým, který drží při sobě. Jedině tak můžeme porazit kohokoliv. Nálada v týmu je po minulé sezoně vynikající. Samozřejmě, že v nové sezoně mohou přijít těžší chvíle, které nás pořádně prověří. Teď jsme plní sil, hladoví, nabíráme kondici, aby nová sezona byla co nejlepší.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek