23. 11. 2018 Daniel Ryl

Machovský: Nula? Jel jsem hlavně pro výhru

Takovou vzpruhu potřebovala Sparta i brankář MATĚJ MACHOVSKÝ! Gólman Pražanů předvedl v pátečním utkání na ledě Zlína fantastický výkon, když si připsal 34 zákroků a čistým kontem dal zapomenout na předchozí tři zápasy bez bodu. "I kdyby to skončilo 5:4, my jsme sem jeli hlavně vyhrát, odrazit se a ukončit mizérii," těšilo autora gólové přihrávky u čtvrtého gólu z hole obránce Dvořáka.

Matěji, odvážíte si jasnou výhru i čisté konto. Co se oproti předešlým zápasům změnilo?
Konečně jsme hráli tak, jak jsme chtěli. Hráli jsme dobře oslabení, a to dneska rozhodlo. V předchozích zápasech se nám úplně nedařilo a dostávali jsme hodně gólů, takže jsme se na to chtěli soustředit. 

I přes vítězství 4:0 je vítězství ve Zlíně hodně vydřené, je to tak?
Ano, rozhodně to nebylo jednoznačné. Bylo to hodně podobné utkání, které jsme odehráli u nás. Hodně nám vlezli pod kůži a také měli šance, ale u nás dávali góly oni, dneska se to otočilo. 

Překvapilo vás, že Zlín zkusil nějakých sedm minut před koncem power play?
Všiml jsem si toho. Nebyl to špatný tah, i když jsme měli šanci vyhazovat, tak jeden hráč navíc je vždycky znát. Kdyby se jim z toho něco podařilo, byl by to určitě výborný tah.

2
Brankář Matěj Machovský odchytal zvláštní utkání. K čistému kontu a asistenci přidal i dvě trestné minuty.

Vy jste v předešlých dvou zápasech pokaždé předčasně střídal. Soustředil jste se v dnešním utkání o to více?
Já jsem se hodně soustředil, abych neprovedl nějakou blbost. To se mi úplně nepovedlo, párkrát jsem tam namazal, ale mně osobně hodně pomohl návrat Honzy Piskáčka po dlouhém zranění. Výborně si korigoval obranu, to dneska hrálo obrovskou roli.

A co říkáte na výkon nové posily švédského obránce Erika de la Roseho?
Dneska hrál výborně. Výborně bruslí, má hlavu pořád nahoře a výborně rozdává puky. Myslím si, že je to velmi dobrá výměna.

Do Prahy si odvážíte tři body, ale také čisté konto. Těší vás to o to víc?
Já jsem jel do Zlína pro výhru. Bylo jedno, kolik to skončí. I kdyby to skončilo 5:4, my jsme chtěli hlavně vyhrát, odrazit se a ukončit tu mizérii. Teď se budeme snažit, abychom to táhli co nejdéle.

V utkání jste trošku zápasil s brankou, protože vám často vyskočila z konstrukce. Čím to bylo?
Bylo to takové zvláštní. Nevím, jestli se to stalo jenom mně, ale dnešní gólmani hodně používají tyčky, a když jsem se chtěl opřít, odletěla pryč. Že bych to dělal úmyslně, to vůbec ne, toho by si rozhodčí všiml. Hodně toho bylo v zákroku, abych to zacpal a tyčka vyskočila ven.

Kromě čistého konta a trestných dvou minut jste si připsal i jednu asistenci. Co na tento nezvyklý příspěvek do statistik říkáte?
Kdyby to bylo z hokejky na hokejku, tak by to bylo úmyslné. Já jsem to ale jenom vyrazil a Dvořka to dával do prázdné branky, ale také se to počítá! (usmívá se)

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila