23. 2. 2022 Martina Nová

Machovský: Nula je zásluhou týmové hry

Do prvního utkání aktuálního ročníku Holdu naskočil do branky Matěj Machovský a byl klíčovým mužem sparťanského celku. Za svá záda nepropustil jediný kotouč a vychytal všech 27 českobudějovických střel. "Nula je vždycky týmová hra. I kdybych měl sto krásných zákroků, tak mi kluci vzadu musí pomoct."

Machy, jak bys zhodnotil tento vítězný zápas?
Bylo to takové zvláštní. Hodně se hrálo ve středním pásmu a nebylo k vidění moc nebezpečných šancí, i když jsme si my i soupeř nějaké vytvořili. Přišlo mi to hodně opatrné, často se nahazoval puk na plexisklo…

Naposledy se ti povedlo vychytat nulu začátkem prosince, jak moc ti v tom pomohla zlepšující se obrana týmu?
Nula je vždycky týmová hra. I kdybych měl sto krásných zákroků, tak mi kluci vzadu musí pomoct. Konečně si naše hra sedla, začali jsme dozadu hrát to, co chceme. Jsem moc rád, že jsme to tentokrát vybojovali na nulu, protože naposledy v Mladé Boleslavi mi to o pár sekund uteklo.

S ohledem na blížící se play-off je rozhodně dobře, že se defenzíva zlepšila…
Je to tak, hra je nyní více uhlazená. Předtím jsme hodně dozadu propadali a hráli jsme takový „hurá hokej“, z čehož pramenilo, že jsme dostávali hodně gólů.

Ve třetí třetině jsi měl ale celkem hodně práce s Motorem, který se snažil vyrovnat…
Mají hodně šikovných hráčů, ať už je to Pecháček (Lukáš Pech, pozn. red), Vondrka nebo Jirka Novotný. Mají zkušený tým, který má na to, aby vás pořádně podusil. Poslední dobou hraje taky skvěle Hanzl, takže mají v každé lajně někoho, kdo vám může dát gól. Hrají navíc bojovně, takže mají všechny předpoklady proto, aby hráli hokej tak vysoko, kde ho hrají.


Postupně se také přibližujeme čtvrtému místu v tabulce, sleduješ to?
Popravdě to vůbec nesleduju. Dvakrát jsme prohráli, takže se nám to asi opět vzdálilo, ale i tak se musíme snažit co nejvíce vyhrávat, abychom se jim přiblížili. Kdybychom se dostali do čtyřky, bylo by to super, ale priorita je, abychom hráli kvalitní hokej.

Maximální povolená kapacita byla dnes naplněna, vypadá to, že se blížíme k normálu. Jak sis užil plné tribuny?
Bylo to skvělé. Moc jsem se na to těšil a doufal jsem, že přijde hodně lidí. Je to příjemná změna oproti tomu, když na ledě slyšíte komentátory na tribuně. Právě kvůli divákům hokej hrajeme a snad se svět opět nezblázní a zůstane to tak, jak to je.

O to významnější byl zápas ještě díky Holdu. Nastoupili jste opět ve speciálních dresech, jak se ti líbí?
Jsou moc krásné, mohl bych v nich hrát pořád. Na druhou stranu je pravda, že čím tmavší dresy jsou, tím je pro gólmana těžší hledat puk. Párkrát mě kvůli tomu vylekala střela od modré. Je to těžký, ale zároveň moc pěkný.

Ze zápasů Holdu máme lehce pozitivní bilanci výher, kterou navíc v pátek můžeme ještě natáhnout…
Věřím, že v pátek bilanci potvrdíme. Čeká nás Olomouc, která hraje hodně nepříjemný hokej a bude to těžký zápas.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek