4. 11. 2017 Tereza Velikovská

Michálek: Střídačka žila, bojovali jsme

Po více než 800 utkání v NHL a mnoha reprezentačních zápasech včetně olympijských her či Světového poháru absolvoval obránce ZBYNĚK MICHÁLEK premiéru v české extralize. V utkání na ledě Komety Brno nahrával na vyrovnávací gól Miroslava Formana, nakonec ale musel s týmem skousnout prohru v prodloužení.

Vzhledem k tomu, že do zámoří odešel už v sedmnácti letech, ho premiéra v české nejvyšší soutěži čekala až nyní. "Je to velká změna, velké hřiště, na které nejsem tak zvyklý. Je to něco jiného, musí se hrát více pozičně a není tam takový tlak do brány, jako za mořem. Chce to pár zápasů a bude to dobré. Věděl jsem, že je to kvalitní soutěž a není jednoduché do toho naskočit. Určitě jsem si nemyslel, že přijdu a budu tu nějak dominovat, vozit puky nahoru dolů a rozdávat to. Jsou tady dobří hráči," podělil se čtyřiatřicetiletý bek o své první dojmy. 

Na ledě strávil Michálek rovných 22 minut, trenér František Výborný ho využíval i na přesilové hry a oslabení. "Poslední zápas jsem hrál tak před šesti měsíci a od té doby nic, neměl jsem s kým trénovat a chodil bruslit sám. Takže to pro mě bylo hodně těžké a na konci už jsem toho měl plné zuby. Ani jsem nečekal, že bych hrál tolik. Doufám, že to bude jenom lepší, až víc potrénuju. Kluci hrají zápasy už od srpna, já jsem do toho kolotoče naskočil až teď, což není sranda," potvrdil po utkání.

Přehled o hře se ale nezapomíná ani během delší pauzy, což účastník dvou olympijských hokejových turnajů potvrdil během přesilovky pět na tři. Mezi kruhy si všiml volného Miroslava Formana a nabil mu na gól, který znamenal vyrovnání na 2:2. "Vzniklo to z dané situace. Měli jsme v plánu něco jiného, což nám nevyšlo, a viděl jsem, že se tam otevřel prostor. Formič tam byl úplně volný před bránou, tak jsem mu to dal a on parádně vystřelil. Byl to pro nás důležitý gól a nakonec nám zajistil alespoň jeden bod," ocenil.

Během šedesáti minut už další branka nepadla, a tak přišlo na řadu prodloužení. V tom ukořistili druhý bod domácí hráči. "Myslím, že jsme měli i na dva body, nějaké šance tam byly, ale bohužel to tam nespadlo. A v prodloužení jsme jim to vítězství trošku darovali, hned dva góly dali po našem špatném střídání. Jednou jeli ve dvou sami na brankáře, podruhé v prodloužení jsme tam nechali hráče úplně samotného. Takových chyb se musíme vyvarovat," uvědomuje si Michálek.

S nasazením týmu v těžkém utkání byl ale spokojený. "Byl to venkovní zápas proti poslednímu mistrovi. Ale všichni jsme bojovali jeden za druhého, střídačka žila. S touhle morálkou se určitě můžeme zvednout. Víme, že jsme v tabulce hodně dole, potřebujeme sbírat body a každý bodík je pro nás dobrý. Hokej je hodně mentální věc a když si hráč nevěří, tak je to pak na výkonu vidět.  Tým svou kvalitu má, pokud tohle spojíme s bojovností, tak to bude dobré a půjdeme nahoru," věří.

A co podle Michálka do příštího zápasu zlepšit? "Musíme na sebe mluvit. Někdy trošku panikaříme ve vlastním pásmu, když od sebe začneme odpalovat puky, nebo zbytečně lítat a měnit si místa. Věřím, že v neděli už to budou před domácím publikem tři body, abychom před reprezentační pauzou získali sebevědomí a měli během ní klid."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek