31. 10. 2020 Daniel Ryl

Mistři 2007: Aktivní hráči, manažeři i trenéři

Na jaře letošního roku uběhlo 13 let od posledního sparťanského titulu, který obhájila parta trenérů Františka Výborného a Mariána Jelínka ve finálové sérii proti Pardubicím. Možná vás překvapí, že řada pamětníků stále hraje, zatímco další u hokeje zůstali v jiných rolích. Co dneska dělají brankáři a obránci, kteří přispěli k našemu poslednímu extraligovému triumfu?

BRANKÁŘI

#30 Tomáš DUBA

Návrat brankáře Tomáše Duby do Sparty v listopadu 2006 se ukázal jako trefa do černého! Náš odchovanec patřil k ústředním postavám v cestě za obhajobou titulu. V roce 2008 náš klub opustil natrvalo, následně si zachytal nejen v Česku, ale také v pěti dalších zemích a před dvěma lety přijal atraktivní nabídku z Jižní Koreje. Poslední sezonu však odchytal v anglickém Sheffieldu, kde byl dvojnásobný mistr světa do 20 let stabilní jedničkou. Oblíbenec sparťanských fanoušků je tak stále aktivním hráčem.

#72 Dušan SALFICKÝ

Byl to Dušan Salfický, který dostal na podzim 2006 přednost před Petrem Přikrylem a vytvořil duo s Tomášem Dubou. Zkušený gólman zamířil po zisku titulu do Ruska, ale po sezoně se vrátil zpět do extraligy, kde chytal až do konce kariéry. V roce 2012 pomohl Pardubicím k mistrovskému titulu, o dva roky později kariéru ukončil a stal se manažerem. Ve vedení Východočechů působí dodnes.

OBRÁNCI

#51 Jiří VYKOUKAL

Obránce přezdívaný "Bača" patří mezi nejvýraznější postavy sparťanské historie. Pamětník dvou posledních titulů patřil k lídrům naší defenzivy až do sezony 2010/2011, v jejímž průběhu odešel do Českých Budějovic a po ročním angažmá v Plzni ukončil kariéru. Dvojnásobný mistr světa se následně vrhl na dráhu trenéra a manažera v Prostějově, kde stále působí. V předešlé sezoně navíc zasáhl kvůli marodce Jestřábů do dvou zápasů Chance ligy s bilancí jedné asistence!

#2 František PTÁČEK

Kapitán šampionů z roku 2007 působil ve Spartě ještě další rok, pak zamířil do Českých Budějovic, kde úspěšně hrál dalších pět let. V rámci extraligy však nastupoval i za další mužstva, než v roce 2017 ukončil kariéru. Na extraligový led se však ještě jednou vrátil, když v lednu 2018 odehrál 32 vteřin v dresu Sparty proti Brnu, čímž si připsal jubilejní 1210. start v extralize. František Ptáček se následně stal kondičním koučem A-týmu Sparty, ale od nové sezony působí jako trenér sparťanských dorostenců. A nezahálí ani na ledě, protože poslední dvě sezony nastupuje za amatéry v Mníšku pod Brdy.

#5 Ladislav BENÝŠEK

Na rodáka z Olomouce už někteří fanoušci možná zapomněli, ale pozor! Kdo má ve sbírce dva tituly mistra světa, bronz a ještě tři extraligová zlata? Po zisku druhého titulu se Spartou v roce 2007 působil Ladislav Benýšek ve Francii, Dánsku, Itálii a Skotsku. Držitel francouzského a italského titulu však u hokeje zůstal. Od roku 2018 působí jako evropský skaut v organizaci Minnesoty, za kterou odehrál 159 zápasů v NHL.

#23 Tomáš PROTIVNÝ

Náš odchovanec odehrál za Spartu ještě dvanáct zápasů v sezoně 2007/2008, ale pak náš klub opustil. Po svém hokejovém cestování po Moravě, kde nastupoval i za Kometu či Znojmo, si poprvé a naposledy vyzkoušel zahraniční angažmá v Polsku. Po jediné sezoně v Jastrzebie však odešel do Prostějova, kde v roce 2017 ukončil profesionální kariéru. U hokeje na rozdíl od svých parťáků nezůstal, věnuje se své rodině a pracuje v automobilovém odvětví.

#38 Jan HANZLÍK

Kdyby fanoušci vybírali nejvýraznější postavy novodobé historie Sparty, Jan Hanzlík by ve výběru nechyběl. Srdcař, který v našem klubu působil nepřetržitě do roku 2013, si následně zahrál také za Kometu Brno a Mladou Boleslav, kde vloni ukončil kariéru s céčkem na dresu. Pamětník tří sparťanských titulů ve středočeském klubu zůstal jako trenér mládežnických týmů.

#4 Marek ČERNOŠEK

I když Marek Černošek pochází z Moravy, ke Spartě si rychle našel kladný vztah a prožil v ní nejúspěšnější roky kariéry, završené dvěma tituly a jedním bronzem. V roce 2010 se defenzivní pracant vrátil do Litvínova, o čtyři roky později ukončil kariéru v dresu Kladna. Po aktivní kariéře se stal šéfem hráčské asociace CAIHP, ze které zamířil do rodného Prostějova, kde je předsedou klubu SK Prostějov 1913.

#75 Richard STEHLÍK

Důrazný tvrďák s velkým srdcem si po mistrovském titulu vyzkoušel angažmá v AHL, odkud se na závěr sezony vrátil do Sparty. Už v létě 2008 se však vydal do Vítkovic, po kterých následovala angažmá v Brně, KHL a Švédsku. Z extraligy si zkušený zadák odskočil ještě do Rakouska, Finska a Francie, kde získal titul a před dvěma lety kariéru ukončil. Hokejový důchod však netrval dlouho, Richard Stehlík si v předešlé sezoně střihl ještě šestnáct zápasů za Liptovský Mikuláš, ale pak už definitivně pověsil brusle na hřebík.

#16 Karel PILAŘ

Na co Karel Pilař sáhl, to se proměnilo ve zlato. V roce 2006 vypomohl k titulu až v závěru sezony, k obhajobě o rok později mu stačilo poslední utkání finálové série proti Pardubicím. Zkušený zadák se následně pokusil zabojovat o návrat do NHL, ale neúspěšně. Do Sparty se vrátil ještě v letech 2008 a 2012 po svých působeních v KHL. V průběhu sezony 2014/2015 se přesunul do Hradce Králové, zahrál si v Jižní Koreji a za Litvínov, kde před dvěma lety ukončil aktivní kariéru. Karel Pilař ale u hokeje zůstal, protože se vrhl na dráhu agenta.

#80 Ján TABAČEK

Slovenský obránce získal se Spartou dva tituly, ale v roce 2008 odešel do Košic. Během své kariéry si vyzkoušel ještě angažmá ve Finsku i ve švýcarském Curychu, ale pak se definitivně vrátil na Slovensko. Držitel pěti slovenských titulů stále patří mezi aktivní hráče, protože i ve 40 letech nastupuje za druholigový Martin, kde je zároveň sportovním manažerem.

VE DRUHÉM DÍLE SE DOČTETE, CO DNESKA DĚLAJÍ ÚTOČNÍCI MISTROVSKÉHO KÁDRU ZE SEZONY 2006/2007!


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila