9. 10. 2016 -tve-

Moc pozitivního tam nebylo, přiznal Pech

Po zápase z říše snů, kteří sparťané odehrál doma proti Mladé Boleslavi, přišel tvrdý pád na zem. V Litvínově se jim totiž nedařilo téměř nic a po promarnění několika přesilovek prohráli jednoznačně 1:5. Na jediný gól Sparty v podání Petra Kumstáta nahrával útočník LUKÁŠ PECH, kterému se o duelu na severu Čech mluvilo jen těžko. "Tohle bych radši ani nehodnotil," povzdechl si.

Na první gól v podání novice Josefa Stříbrného sice ještě dokázali zareagovat a vyrovnat, ale v závěru první třetiny přišla černá pasáž. Nejprve Stříbrný vrátil Litvínovu vedení proměněným trestným střílením, poté se v rozmezí pouhých 17 vteřin prosadili ještě Viktor Hübl a Martin Hanzl. "Neměli jsme dobrý pohyb, začátek byl z naší strany špatný. Udělali jsme hrubé chyby, které Litvínov potrestal, chyběl tomu systém. Nehráli jsme agresivně, nebruslili jsme," přiznal Pech.

Na rozdíl od posledního zápasu s Mladou Boleslaví sparťanům tentokrát nevycházely přesilové hry. Litvínov jim jich přitom nabídl hodně včetně dlouhé dvojnásobné početní výhody. "Bohužel jsme neměli vůbec dobré přesilovky, hráli jsme dlouho v pěti proti třem, pak i čtyři na tři, ale žádný gól jsme z toho nedali. Nic pozitivního na tom dneska nebylo," pozvzdechl si. "Šli jsme kolikrát naivně na vyhozený puk a oni to rychle otočili, čímž nás přečíslovali. Propadali jsme a zaslouženě jsme prohráli."

Litvínovský stadion přitom Pražanům nesvědčí dlouhodobě. Naposledy zde zvítězili v sezoně 2013/1014, v neděli si tak připsali už šestou porážku v řadě na ledě Zimního stadionu Ivana Hlinky. "Asi je to i tím stadionem. Když jsem ještě hrál v Karlových Varech, tak se také nikdy nikomu nehrálo dobře v té staré plechové aréně. Je to tu specifické svou bouřlivou atmosférou," zamýšlel se Pech nad důvodem nelichotivé bilance.

Sparťané podruhé v řadě po povedeném zápase na domácí půdě neuspěli venku. Po výhře nad Zlínem přišla prohra v Brně, po devítigólovém přídělu Mladé Boleslavi poté porážka na severu Čech. "Pro nás to nemá být žádný rozdíl. Samozřejmě domácí prostředí, kde to znáte, je výhoda. Ale nemůžeme se vymlouvat na to, jestli hrajeme doma nebo venku. Musíme do toho jít se správným přístupem, bruslit a být agresivní," velí drobný útočník.

To budou chtít sparťané předvést už v úterý v odvetném utkání prvního kola Champions Hockey League proti Kärpätu Oulu, po výsledku 1:1 jsou šance pro oba týmy otevřené. Finskému celku mají navíc co vracet z loňska, kdy vypadli kvůli gólu v poslední minutě druhého utkání rovněž na ledě Oulu.

"Dva ročníky po sobě jsme vypadli hodně smolně. Nejdřív s Linköpingem v posledních vteřinách, poté loni v Oulu gólem v poslední minutě. Ale nemáme se čeho bát, v prvním zápase proti Kärpätu jsme hráli dobře. Když budeme bojovat a mít velké nasazení s bruslením, tak se tam podle mě dá uhrát dobrý výsledek," věří Pech.

Spolu se svými spoluhráči se bude muset připravit na rychlý finský hokej. "Největší rozdíl oproti extralize je určitě v bruslení. Co si pamatuju, tak Finové na tom byli vždycky bruslařsky výborně. I co jsem slyšel od kluků, to tam hrávali, tak v tomhle je jejich liga opravdu náročná. Hráči tam nejsou třeba tak techničtí, ale doopravdy lítají," předvídá směrem k úternímu klání.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek