31. 3. 2022 Marek Táborský

Motor z veteránů, který v play off šlape

Pokud bychom měli českobudějovický Motor zasadit do správného automobilu, pravděpodobně by to byl naleštěný veterán. Jihočeši mají kádr nabitý zkušenými borci a v play off spoléhají také na sílu. Ve fyzických parametrech má však navrch náš tým!

Zkušenosti především

Hlavní poznávací znamení českobudějovického kádru. Tým táhne osmatřicetiletý exsparťan Lukáš Pech (7 bodů) následovaný Petrem Šenkeříkem (31 let), Michalem Vondrkou (39 let) a Milanem Gulašem (36 let). Veledůležitou roli mají v týmu také Jiří Novotný (38 let) a další exsparťan Jan Piskáček (32 let).

Experti na buly a hity

Série s Pardubicemi odhalila mnohé. Ač Pardubice postoupily do čtvrtfinále z předkola, byly před duelem s Motorem favority. Nakonec pro ně skončila série výpraskem 4:1. Navrch měl zejména ve fyzické hře. Statistiku hitů opanoval poměrem 49:29, ve čtyřech z pěti duelů navíc dominoval také ve vhazování a blocích.

Efektivita podpořená Hrachovinou

Motor soupeře z Pardubic přestřílel jen jednou, paradoxně v jediném prohraném utkání. V prvních třech duelech stačilo Budějovicím na výhru dvakrát dvacet a jednou dokonce šestnáct střel. Gólman Hrachovina předváděl parádní výkony a často doháněl k šílenství. K postupu do semifinále stačilo Motoru proměnit jen dvě přesilovky z třinácti! Úspěšnost přesilovek 15,38 se jen těžko srovnává s tou sparťanskou, která je v play off výjimečně dobrá – naši hráči proměnili šest ze čtrnácti početních výhod a pyšní se úspěšností 42,86 procent!

Urostlí Jihočeši? Ne tak docela

Obránci Motoru dokázali během čtvrtfinále udělat pardubickým forvardům ze života peklo. S průměrnou výškou 184 centimetrů a váhou 88 kilogramů patří mezi vzrostlejší obranný val, ten sparťanský má však ještě lepší parametry – do vyřazovacích bojů zasáhli beci s průměrem 190 centimetrů a 94 kilogramů.

Vyrovnaní gólmani na obou stranách

Co mají oba týmy společné, je jistota v brance. Jedničkou Motoru je Dominik Hrachovina, který o tři roky staršího Jana Strmeně pustil do branky s velkou nevolí jen na krátký okamžik postupového zápasu. Strmeň odchytal v základní části jen patnáct zápasů, z pohledu statistik však týmovou jedničku předčil. S 92,86 procenty však vládne v play off brankovišti Motoru právě Hrachovina. Matěj Machovský se může pochlubit podobným číslem. Július Hudáček, který za něj zaskočil v posledním postupovém utkání, v play off puk za svá záda ještě nepustil.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek