7. 10. 2017 Petr Pavlík

Naladí se sparťané na vítěznou vlnu ve Zlíně?

Po utkání v Třinci se sparťané přesunuli do dalšího moravského města a v neděli je čeká těžká bitva na půdě zlínských Ševců. Pražané před jedenáctým kolem nejvyšší soutěže okupují osmou příčku se ziskem čtrnácti bodů. Moravané mají nasbíráno o dva body méně a patří jim dvanáctá pozice. Oba soupeři svá poslední utkání nezvládli, bude se tedy hrát i o to, kdo se zpět naladí na správnou frekvenci. Duel startuje na Zimním stadionu Luďka Čajky v 17.00 hodin.


Úspěšná příprava, ale nelichotivý vstup Zlína do nové sezony

Zlínští hokejisté sehráli v přípravě na novou sezonu celkem deset zápasů. Na rozdíl od většiny týmů změřili síly jen s českými zástupci, až na jednu výjimku. V prvním utkání dokázali vyzrát na bratislavský Slovan 6:4 a vzápětí si doma poradili s Olomoucí 2:1. Po dobrém vstupu do herní fáze a s dobrou náladou odjížděli svěřenci trenéra Roberta Svobody na prestižní ZUBR CUP. Zde nejprve nezvládli vyrovnanou partii s Kometou Brno (1:2 po s. nájezdech), chuť si však spravili duelem se Znojmem (5:2) a kláním s pražskou Slavií (5:0). Nakonec se Berani s turnajem rozloučili prohrou, jelikož s domácím pořadatelem padli 3:4 v prodloužení. Po turnaji se opět představili před svými fanoušky, kde nestačili na Pardubice poměrem 3:5, svoje zaváhání ale napravili v zápase proti Jihlavě (3:2 po s. nájezdech). Odveta na Vysočině však nedopadla podle jejich představ (1:3), v Olomouci ale parta kolem Robertse Bukartse zabrala a zvítězila 3:1.

Zlínský start do nového ročníku TELH by se dal posoudit jako rozpačitý. Žlutomodří sice v prvním kole zvítězili ve Vítkovicích 2:1 v prodloužení, v dalších zápasech přišel zkrat a Berani museli spolknout šňůru čtyř porážek v řadě. Poté jako by hlavní trenér Robert Svoboda zvýšil hlas a výkony Zlínských se jasně promítly do výsledků. Zvedající se Zlín po důležitých výhrách s Litvínovem (3:2) a s Olomoucí (4:3 v prodloužení) chytil druhý dech a po triumfech nad královehradeckým Mountfieldem (2:1 v s. nájezdech) a Třincem (4:0) měl na kontě slušných 12 bodů. Svoje úspěšné počínání jel následně potvrdit do Mladé Boleslavi. V městě automobilů se hráči z Baťova města spíše trápili, a když byl pro ně stav nepříznivý 0:4, porážku jen zmírnil svou trefou útočník Jiří Ondráček.


Doplnění bratrské dvojice, ale odchod dvou zkušených beků

Stejně jako u všech současných účastníků domácí nejvyšší soutěže došlo u Zlínských hned k několika zajímavým změnám. Novým generálním manažerem a jednatelem se stal bývalý hokejový expert České televize Martin Hosták, který vykonával funkci spolukomentátora na obrazovkách ČT dlouhých 16 let. Do útočných řad přibyl Slovák Radoslav Illo nebo bývalý slávistický útočník Pavel Klhůfek společně s Tomášem Fořtem, který se vrátil z hostování v Olomouci. Obranu pro změnu vyztužili zadáci Ralfs Freisbergs a také vicemistr extraligy z roku 2014/2015 David Nosek. Druhý jmenovaný působil poslední čtyři sezony v dresu třineckých Ocelářů.

Kabinu zlínského mužstva naopak opustil obránce Oldrich Kotvan, který zamířil ke konkurentovi do Mladé Boleslavi. Ve Zlíně už nebudou pokračovat ani dva zkušení beci Miroslav Blaťák a Jiří Marušák, jelikož oba zmiňovaní ukončili hráčskou kariéru. Mezi útočníky navíc nefiguruje Robert Říčka, který se rozhodl okusit novou výzvu v podobě angažmá právě ve Spartě. Dalším výrazným oslabením je odchod produktivního útočníka Petra Holíka, který sice zamířil do Čerepovce, nedávno se však vrátil a podepsal smlouvu s Bruslařským klubem. Zlínská akademie mládežníků se rovněž může poplácat po ramenou, jelikož do NHL zamířil útočník Filip Chytil, který tuto sezonu zahájil v týmu New York Rangers!

LETNÍ PŘESTUPY V KÁDRU ZLÍNA

PŘÍCHODY ODCHODY
Rihards BUKARTS (Ú, Springfield Thunderbirds – AHL) Petr HOLÍK (Ú, BK Mladá Boleslav)
Radoslav LLLO (Ú, Missouri Mavericks - ECHL) Oldrich KOTVAN (O, BK Mladá Boleslav)
Ralfs FREIBERGS (O, Dinamo Riga – KHL) Miroslav BLAŤÁK (O, ukončil kariéru)
Tomáš VALENTA (O, HKm Zvolen, Slovensko) Jiří MARUŠÁK (O, ukončil kariéru)
Pavel KLHŮFEK (Ú, HKm Zvolen, Slovensko) Robert ŘÍČKA (Ú, HC Sparta Praha)
Tomáš FOŘT (Ú, HC Olomouc) Roman VLACH (Ú, HC Olomouc)
David NOSEK (O, HC Oceláři Třinec) Filip CHYTIL (Ú, New York Rangers - NHL)


Bilance z uplynulé sezony? Tři výhry a skóre 14:4!

Zápasový výčet Sparty se Zlínem v minulém ročníku hovoří jasně. Pražský celek s moravským týmem sehrál čtyři partie v základní části, v play off se už oba sokové spolu nesetkali. První utkání se hrálo v Praze, družině trenéra Jiřího Kalouse se dařilo už od samého začátku, a nakonec svého soupeře přehráli poměrem 5:1. Druhé vzájemné střetnutí bylo na programu ve Zlíně. Holešovičtí jeli na Moravu s tím, že chtěli prodloužit vítěznou sérii s tímto moravským soupeřem. V první třetině hosté udeřili hned dvakrát a po svém bojovném výkonu porazili Zlín 4:0.

Třetí duel hraný opět v hlavním městě však všechno změnil a karta se obrátila. Po úvodní dvacetiminutovce prohrávali domácí už 0:2 a na výtečně chytajícího Kašíka nenašli recept ani v průběhu zbylých dvou třetinách. V 58. minutě navíc sparťanští trenéři zkusili hru bez brankáře, kterou ale ukončil svým gólem hostující Kubiš. Pražanům tak Ševci po heroickém výkonu uštědřili hořkou prohru 0:3. V posledním čtvrtém klání parta vedená kapitánem Jaroslavem Hlinkou předvedla svoji sílu a ve Zlíně nadělovala ve velkém! Po první třetině byl stav nerozhodný 0:0, v dalších dvou periodách ale se sparťané rozstříleli a po výsledku 5:0 si se Zlínem udrželi kladnou bilanci.


Sestavy z posledního zápasu:

Aukro Berani Zlín: Štůrala - Matějíček, Řezníček, Ferenc, Freibergs, Padrnos, Valenta, Gazda - D. Šťastný, Honejsek, Roberts Bukarts - Okál, Popelka, O. Veselý - J. Ondráček, P. Sedláček, Kubiš - Rihards Bukarts, Fryšara, Illo. Trenér: Robert Svoboda.

HC Sparta Praha: Aittokallio – Pavelka, Dvořák, Nedomlel, Zámorský, Mikuš, Kalina – Říčka, Reichenberg, Forman – Hlinka, Vrána, Klimek – Kumstát, Pech, Smejkal – Uher, Černoch, Kudrna. Trenéři: Jiří Kalous a Jaroslav Nedvěd.

FOTO: BK Mladá Boleslav/Jan Pavlíček

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek