5. 4. 2016 Daniel Ryl

Návrat do Prahy, kdo se přiblíží finále?

Dva dny mohli hokejisté Sparty a Plzně odpočívat a léčit šrámy. Po sérii Bílých Tygrů a Mladé Boleslavi se pohledy hokejové veřejnosti upřou opět do Prahy, kam se série dvou rivalů vrací za vyrovnaného stavu 2:2 na zápasy. Svěřenci Josefa Jandače půjdou do utkání s jasnými úkoly - hrát agresivně a vybojovat si postupový mečbol. Páté utkání semifinálové série, hrané ve středu 6. dubna od 18:20, by navíc měla sledovat rekordní návštěva play off.

Kouč Jandač: Musíme se o sebe postarat a více to řezat!

Trenér Pražanů JOSEF JANDAČ musí před pátým a velmi důležitým zápasem řešit několik otazníků v sestavě. „Musíme trošku proházet sestavu, ale budeme chtít urvat mečbol pro sebe. Očekávám bojovné utkání, ve kterém se budeme chtít vyhnout vyloučení a budeme chtít hrát hodně agresivně,“ přibližuje plány svého mužstva zkušený trenér.

Josef Jandač

Právě agresivitu očekává i od svého soupeře, s nímž je série zatím velmi vyhrocená. „Nemyslím si, že by to byl vyloženě jejich záměr hrát jen tvrdě. Oni byli ve čtvrtém utkání v situaci, kdy hráli o důležitý bod. My jsme některé rány rozdat dokázali a v Praze jich chceme přidat víc.“ Sparťané musí zkrotit zejména Ryana Hollwega, který je v tomto ohledu velmi aktivní.

„My jsme na faktor Hollwega upozorňovali už před startem série. Kluci si s tím musí poradit, aby puky posouvali rychleji a musí i rozhodčí zvážit, zda ty jeho hity někdy nejsou dlouho po odehrání puku. On nehraje zákeřně, někdy ale přijede pozdě a rozhodčí musí chránit hráče,“ řekl před pátým duelem hlavní kouč Sparty.

Na důraznou hru se ovšem nevymlouvá a věří, že si s ní jeho svěřenci poradí lépe. Má pro ně jasný úkol: „Větší kluci se musí postarat o sebe i o mužstvo, musí to více řezat.“ Jeho tým musí zapracovat také na hře v přesilové hře. V předešlých zápasech ho trápila zejména přesnost střel, které často trefovaly prvního hráče. „Jedna věc je blokování střel a druhá věc je šikovnost či chladnokrevnost v zakončení. To už jsou detaily.

Věděli jste, že…?

– Průběh letošní série je v podstatě stejný, jako byl průběh čtvrtfinále mezi oběma týmy v roce 1998. I tehdy se série vracela do Prahy za stavu 2:2 a rozhodující páté utkání Sparta zvládla.

– Série s Plzní drží nejvyšší návštěvnost play off. Na čtyři zápasy přišlo už 35 977 diváků a dalších dvanáct tisíc fanoušků se očekává na pátém duelu.

Historie se opakuje, do Prahy opět za stavu 2:2 na zápasy

Dva dny odpočinku Spartě očividně prospěly, protože svěřenci Josefa Jandače zvládli třetí semifinálové klání na ledě Plzně velmi dobře. Pražané nejprve museli dohánět nepříznivé skóre po trefě Tomáše Svobody, ale ještě do konce třetiny se jim podařilo vyrovnat. V závěru druhého dějství přišel klíčový zlom, když Sparta dvěma zásahy Jana Buchtele a Miroslava Formana odskočila na rozdíl dvou tref. Domácí sice dokázali ve třetí třetině snížit, ale po gólu Daniela Přibyla do prázdné klece bylo rozhodnuto. Sparta se tak po výhře 4:2 ujala vedení v sérii.

SF3: HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 10. Svoboda (Pulpán), 46. Svoboda (Hrňa, Přikryl) – 14. Kudrna (Eminger), 38. Buchtele (Hlinka, Přibyl), 39. Forman (Švrček, Pech), 60. Přibyl. Rozhodčí: Šír, Polák - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 8236. Střely na branku: 35:30. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:4. Nejlepší hráči utkání: Svoboda - Švrček.

Sparťané ve čtvrtém semifinálovém utkání nedokázali na soupeřově ledě navázat na sobotní výhru a stav semifinálové série byl znovu vyrovnaný. Pražané se sice ve druhé třetině ujali vedení přesilovkovou trefou Miroslava Formana, soupeř ale dokázal dvěma góly ve třetí třetině skóre otočit. Sparta, která dohrávala utkání s pěti obránci a bez svého nejproduktivnějšího hráče play off Daniela Přibyla, již zareagovat nedokázala a prohrála 1:2.

SF4: HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 41. Indrák (Moravčík), 50. Kratěna (Kadlec) – 35. Forman (Kumstát, Pech). Rozhodčí: Hejduk, Hodek – Frodl, Zavřel. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 8236. Střely na branku: 28:36. Průběh utkání: 0:1, 2:1. Nejlepší hráči utkání: Kratěna - Forman.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek