28. 1. 2021 Marek Táborský, Daniel Ryl

Němec posílil Spartu: Jsem tu moc rád!

V závěru přestupního období hlásí náš klub zkušenou posilu do obrany! Sparťanskou defenzivu vyztuží do konce sezony 2020/2021 obránce Ondřej Němec. Mistr světa z roku 2010 se v našem klubu dohodl na smlouvě do konce aktuální sezony.

Sportovní úsek podpisem zkušeného zadáka posiluje tým pro závěr sezony a reaguje na marodku v defenzivních řadách. "Aktuálně máme zraněné dva obránce, i proto jsme se rozhodli s Ondrou uzavřít spolupráci do konce sezony. Jedná se o prověřeného hráče, který má bohaté zkušenosti se zápasy v play-off. Je to vítězný typ, třikrát vyhrál extraligu a v roce 2010 se stal mistrem světa. Myslíme si, že styl hry, který produkujeme, mu sedne lépe než hra Komety. Je to bezproblémový hráč a moc se těšíme na spolupráci," říká sportovní ředitel Petr Ton.

Sparta tak získává držitele 357 startů v KHL a dlouholetého reprezentanta, který se na novou výzvu těší. „Posledních čtrnáct dní pro mě nebylo vůbec příjemných. I proto jsem moc rád, že jsem ve Spartě.“

Němec: Chci Spartě jakkoliv pomoci

Máš za sebou první trénink se Spartou. Jaké pocity v tobě převládají?
Poslední doba nebyla moc příjemná. Řešila se spousta pro mě až zbytečných věcí přes média. Jsem rád, že jsem dostal šanci být ve Spartě. Udělám všechno proto, abych pomohl tomuto skvěle šlapajícímu týmu k vytouženému výsledku.

V kabině sis rozhodně nepřipadal jako cizí, je to tak?
Znám spoustu kluků. S Řepou jsem hrál, s Pecháčkem se znám úplně odmala. Pepa Jandač mě dlouho trénoval. Je to tu moc fajn. Trénink byl kvalitní, v kabině je moc dobrá atmosféra. Doufám, že pomohu tím, co nejlépe umím.

Navíc znáš dobře obě dvě arény, kde Sparta hraje, respektive trénuje.
Jasně! Také mám stále v Praze byt, nemusel jsem hledat bydlení. Přijel jsem do svého. Rodina za mnou může kdykoliv přijet. To pro mě byl hodně důležitý aspekt.

Stihl jsi už s trenéry řešit svou pozici a zápas, ve kterém bys mohl poprvé nastoupit?
Už před mým příchodem jsme si často telefonovali. Nastínili mi, co po mě budou chtít. Využijí mě tak, jak oni uznají za vhodné.

Přicházíš z devátého do prvního týmu v tabulce, Sparta letos míří na nejvyšší příčky. Vyhovuje ti ambiciózní atmosféra?
Nejsem už nějaký vyjukaný kluk, hokej hraju už pár let. Nebojím se ambicí, vždyť právě pro vítězství se hokej hraje. Taková atmosféra mi vyhovuje, ba co víc, mám ji rád. Tlak mi nevadí. Hlavní je, aby tým co nejlépe šlapal.

Zažil jsi už ve své kariéře chvíli, kdy jsi v závěrečné části sezony měnil klub a seznamoval se s novým kolektivem?
Stalo se mi to pouze jednou, těsně před Vánoci, kdy jsem odcházel z krachujícího Atlantu Mytišči do CSKA Moskva. Posledních čtrnáct dní pro mě nebylo vůbec příjemných. I proto jsem moc rád, že jsem ve Spartě.

Jsi trojnásobný extraligový vítěz, hokejový mistr světa. Co v sobě musí mít mistrovský tým?
Všichni musí dřít a oddat se týmu. Zároveň do sebe musí zapadnout i nejmenší detaily. Pak může titul cinknout.

PROFIL ONDŘEJE NĚMCE:

Úspěšný obránce nastartoval kariéru v rodné Třebíči, odkud se propracoval do Vsetína, v jehož barvách v sezoně 2001/2002 debutoval v nejvyšší soutěži. Mladý bek se zúčastnil také mistrovství světa do osmnácti let, kde zaujal zástupce Pittsburghu, kteří si ho draftu vybrali ve druhém kole.

Ondřej Němec však pokračoval v kariéře na české scéně, načež se po úspěšných dvacítkách na přelomu let 2003 a 2004 přesunul na farmu Penguins, v jejímž dresu si zahrál play-off AHL. Tím však jeho zámořská kariéra nadobro skončila a mladý bek se vrátil do Česka, kde od podzimu 2005 hájil barvy Karlových Varů. Spolehlivý obránce tak byl u zlaté éry Energie, ze které se propracoval mezi opory reprezentace.

V roce 2010 byl Ondřej Němec součástí senzační jízdy za zlatem na světovém šampionátu v Německu, který mu pomohl do KHL. V ní strávil zkušený zadák šest let, během nichž nastupoval za Čerepovec, Lva, Atlant Mytišči i CSKA Moskva. Po návratu do Česka zamířil Ondřej Němec do Komety Brno, ve které se propracoval mezi lídry a hlavní strůjce dvou mistrovských titulů. V lednu 2021 však své působení na jihu Moravy ukončil a do konce rozjeté sezony se upsal Spartě.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek