20. 8. 2019 Daniel Ryl

Sparta završí kemp v Německu proti Mannheimu

Letní příprava na novou sezonu pokračuje v plném proudu. Výprava Sparty odjela na herní kemp do německého Mannheimu, kde po dobrých výkonech padla se švýcarskou Ženevou i švédským HV71 těsně 2:3. Svěřenci Uweho Kruppa završí německé soustředění v neděli 25. srpna od 13:30 hodin prestižním utkáním proti Adleru Mannheim, za který může nastoupit i syn našeho kouče Björn Krupp.

Pozvánka do Německa: prestiž i kvalitní prověrka

Fanoušci hokeje si v německých městech Mannheimu a Heilbronnu užívají nabitý hokejový týden. Sparta totiž obdržela společně se švýcarskou Ženevou a švédským HV71 z Jönköpingu pozvánku od domácího Adleru Mannheim, aby si v Německu zpestřila přípravu zajímavými souboji se špičkovými soupeři z Evropy.

Ačkoliv se všechny čtyři týmy v průběhu týdne utkají každý s každým, o klasický turnajový formát se nejedná. Adler chce fanouškům nabídnout špičkový evropský hokej s kvalitními mužstvy z jiných zemí, a proto se rozhodl pozvat tři týmy včetně Sparty. Ta se tak může po souboji se Švýcary těšit i na náročný test a konfrontaci s německým i švédským hokejem.

Soupeři Sparty: Krupp proti synovi i zkušenosti z NHL

Prvním soupeřem Sparty byla Ženeva. Tradiční klub byl založen už v roce 1905, přesto na svůj první titul v NLA stále čeká. Klub v červeno-žlutých barvách má ve sbírce osm druhých míst, tři bronzy a v letech 2013 a 2014 ovládl prestižní Spengler Cup. V uplynulé sezoně skončil na osmém místě, když byl vyřazen ve čtvrtfinále pozdějším mistrem z Bernu. Proti Spartě nastoupila i řada zvučných jmen, protože kádr Ženevy má na svém kontě téměř dva tisíce startů v NHL! Nejvíce jich nasbíral útočník Eric Fehr. Držitel Stanley Cupu z roku 2016 přišel do Švýcarska během léta, v týmu ale působí také útočníci Daniel Winnik, či Tommy Wingels.



Nad síly Sparty byl také švédský HV71. Ambiciózní mužstvo z Jönköpingu potkal v předešlé sezoně stejný konec, s jakým se musela popasovat Ženeva. Osmý tým základní části ve čtvrtfinále potrápil Färjestad, ale nakonec po sedmi zápasech padl a sezona pro něj skončila. Kádr švédského mužstva tvoří převážně domácí hráči, které doplňují dánský obránce Markus Lauridsen a útočníci Anthony Camara z Kanady s Juusem Ikonenem z Finska. Nejvýraznější postavou týmu je ale útočník Martin Thörnberg, který má ve své sbírce kompletní sbírku medailí z mistrovství světa a čtyři švédské tituly. Kdo si navíc dobře pamatuje, zná ho také z Prahy, protože jmenovaný hráč nastupoval v sezoně 2013/2014 v KHL v dresu Lva.


To nejlepší na konec! Turné po Německu završí sparťané soubojem proti svěřencům českého trenéra Pavla Grosse. Adler Mannheim předvedl v uplynulé sezoně suverénní jízdu, když na vítězství v základní části navázal také v play-off a získal mistrovský titul. Tým plný reprezentantů a hráčů se stovkami startů v NHL patří mezi to nejlepší, co evropský hokej nabízí. V kádru najdete jména jako Marcel Goc, Andrew Desjardins, Matthias Plachta, nebo Ben Smith, který má ve sbírce Stanley Cup, triumf v AHL i německý titul. Bitva se Spartou bude navíc o to pikantnější, součástí mužstva je také obránce Björn Krupp. Syn sparťanského trenéra Uweho Kruppa.

Z kabiny Sparty: Turné v Německu může být i teambuilding 

Mezinárodní konfrontace není ve Spartě v posledních letech ničím neobvyklým, což sparťané vítají. Do Německa se těší také útočník Michal Řepík: „Může nám to pomoct, protože spousta kluků tady přes léto netrénovala, takže to bude trošku teambuilding. Program je dost nahuštěný, ale jak se říká, budeme spolu snídat, obědvat, večeřet, takže to může stmelit partu,“ věří reprezentační střelec. 

5
Sparta má v přípravě na programu pět zápasů proti zahraničním soupeřům z Finska, Ruska, Švýcarska, Švédska a Německa.

Za pravdu mu dává také Jiří Černoch, který už souboje s Ženevou, Mannheimem i HV71 zažil. „Vždycky je lepší, když se hraje se zahraničními týmy. Má to jiný náboj, poslední roky jezdíme vždycky na mezinárodní turnaje, je to zpestření. Někam se podíváte a zahrajete si jiný hokej, než se hraje v extralize. Ty styly jsou dost odlišné, se zahraničními týmy se hodně bruslí, což je pro nás dobrá zkouška,“ vítá zahraniční konfrontaci mladý útočník.

Nejčerstvější vzpomínkou je pro sparťany a naše fanoušky souboj proti HV71 z podzimu 2016, kdy se oba týmy utkaly v osmifinále Ligy mistrů. Sparta nejprve doma padla 2:4, ale pak ve Švédsku zvítězila 5:0 a zajistila si postup do další fáze. Ještě před sezonou se sparťané v rámci letní přípravy střetli také s Ženevou, kterou na turnaji Le Sentier zdolali 2:1 po samostatných nájezdech. Náš tým v posledních letech narazil také na Adler Mannheim, s nímž se utkal v základní skupině Champions Hockey League. Nejprve padl v Německu 2:3 po prodloužení a v domácí odvetě zvítězil 6:3.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila