4. 6. 2020 Daniel Ryl

Neuvirth: Chci ve Spartě slavit titul!

Brankář Michal Neuvirth pomýšlel v posledních měsících vinou zdravotních problémů na konec kariéry, ale všechno je jinak! Odchovanec našeho klubu se připravuje s týmem na start nové sezony a vše směřuje k tomu, že se po dlouhém zranění vrátí zpět do branky. „Jsem nadšený z toho, v jakém stavu moje tělo je. Čeká mě ještě hodně dřiny, ale zatím mám velkou radost,“ připustil zkušený gólman, který by mohl vytvořit trojici s Matějem Machovským a Jakubem Neužilem.

Jak se aktuálně cítíš po zdravotní stránce?
Cítím se moc dobře! Máme za sebou pět týdnů přípravy a ze sebe i z celého týmu mám dobrý pocit. Přípravu máme kvalitní a dobře nastavenou. Jde vidět, že dává smysl.

Máš ještě nějaké fyzické limity, nebo už jsi stoprocentně zdravý?
Dělám všechna cvičení bez úlev. Jsem nadšený z toho, v jakém stavu moje tělo je. Čeká mě ještě hodně dřiny, protože nám chybí ještě pět týdnů, ale zatím mám velkou radost.

Jakou máte domluvu s trenéry ohledně tvého nasazení do zápasů?
Do začátku sezony zbývá strašně moc času. V tuto chvíli na to vůbec nemyslím. Soustředím se na letní přípravu, každý den chci odevzdat maximum a mít ze sebe dobrý pocit. Vzhledem k mému stavu jdu opravdu den po dni.

17
Když Michal Neuvirth nastoupil za Spartu na Spengler Cupu v roce 2005 proti ruskému Magnitogorsku, bylo mu 17 let, 9 měsíců a 6 dní!

Dodal ti návrat do Sparty druhý dech a touhu odložit konec kariéry?
Za poslední rok trénování jsem udělal spoustu práce, pořád jsem zůstával aktivní a neměl téměř žádný odpočinek. Petr Přikryl mi vytvořil dobrý tréninkový program. Já mu věřím a už jdou vidět i výsledky, protože jsem dva měsíce bez jakékoliv bolesti.

Byl motivací i fakt, že máme ve Spartě ambiciózní tým s kvalitními hráči?
Samozřejmě! Navíc budeme hrát i Ligu mistrů a Spengler Cup, který jsem si zachytal už v sedmnácti letech. Následující sezona vypadá na papíře neskutečně, tým je silný, ale realita se ukáže až v průběhu sezony. V extralize je hodně velká konkurence. My máme nejvyšší vyhlídky a ambice na všech třech frontách.

Na Spengler Cupu sis zachytal jako teenager. Jak na turnaj vzpomínáš?
Vzpomínám na něj jen dobře. Odchytal jsem zápas proti Magnitogorsku, který jsme sice prohráli, ale hráli jsme proti špičkovému týmu ruské ligy. Pro mě to byla v sedmnácti letech neskutečná zkušenost a zážitek.

Ve sbírce máš juniorské tituly ze zámoří, ale žádný z dospělého hokeje. Žene tě k návratu také vidina úspěchu se Spartou?
Vyhrál jsem juniorské tituly v Americe, dvakrát jsem vyhrál AHL a vzpomínám na to dodnes. Takový pocit jsem neměl hodně dlouho. I tohle mě žene dopředu, protože nezáleží na tom, jaký titul vyhrajete. Každou trofej oslavujete se spoluhráči, s celým klubem i s fanoušky, což bych rád zažil také ve Spartě. Vyrůstal jsem tady, prošel jsem mládeží až do juniorky a Sparta mě připravila na velký hokej. Nad jiným týmem v Česku bych ani neuvažoval. Navíc Praha je Praha a Sparta je pojem sám o sobě.

Jak se těšíš na spolupráci s trenéry Hořavou a Jandačem?
Zahrál jsem si už pod oběma. Pod panem Jandačem jsem chytal ve Spartě i v reprezentaci, pod panem Hořavou jsem hrál na dvacítkách, kde byl jako hlavní trenér. Když máte takové trenéry, je to něco neskutečného. Podle mě se řadí do top pěti trenérů v Česku. Realizační tým máme neskutečný.

Naši fanoušci jsou neskuteční, Radka jsem do Sparty lanařil

Na Instagramu jsem zahlédl, že jste si jako milovníci aut vyjeli na vyjížďku s parťákem Matějem Machovským. Rozumíte si i mimo trénink?
Jasně, jsme kamarádi. Machy je výborný gólman. Co předvádí v letní přípravě, jak je připravený, to klobouk dolů!

Vaše dvojice s Matějem by byla na extraligové poměry nadstandardní, ale vzhledem k náročné sezoně i potřebná, je to tak?
Každý tým, který pomýšlí na nejvyšší příčky, potřebuje dva kvalitní gólmany. Může přijít smolné zranění, jednička vám vypadne a do branky jde druhý kluk, který nechytá skoro celou sezonu. Do play-off potřebujete dva kvalitní rozchytané brankáře. Chytat může jen jeden, ale plno týmů už doplatilo na to, že vsadilo na jednoho gólmana, který se zranil a pro druhého gólmana bez zápasového vytížení je těžké naskočit do rozjetého vlaku.

Hnacím motorem týmu jsou i naši fanoušci. Těšíš se, až si zachytáš v zaplněné O2 areně?
Naši fanoušci jsou nejlepší v republice, což dokazují i čísla. Co jsem četl, jsme špička návštěvnosti v Evropě, což je neskutečné a fanoušci si zaslouží velkou pochvalu. V Americe sice chodí plné arény a dvacet tisíc lidí, ale když přijde na Spartu dvanáct tisíc lidí, atmosféra je daleko lepší.

Každý tým, který pomýšlí na nejvyšší příčky, potřebuje dva kvalitní gólmany. Může přijít zranění, jednička vám vypadne a do branky jde druhý kluk, který celou sezonu nechytá.
Michal Neuvirth o konkurenci ve Spartě

Jaký máš vůbec názor na dohrání aktuální sezony NHL?
Díky tomu, že jsem v kontaktu s bývalými spoluhráči, tak jsem v obraze. Se švagrem (Radko Gudasem) jsme v kontaktu pravidelně. Před měsícem bych nevěřil, že se ještě bude hrát, ale NHL je velký byznys.

Komu budeš fandit? Bývalým parťákům z Philadelphie, nebo budeš přát švagrovi s Washingtonem, kde jsi v NHL začínal?
Nejvíce bych to přál Radkovi a Washingtonu. Mají parádní tým, ale všichni začínají z nezvyklé situace a favorita tam nevidím. Vzhledem k situaci a okolnostem má šanci na Stanley Cup opravdu všech 24 týmů.

Už jste se Radkem bavili o případném angažmá ve Spartě?
Samozřejmě, že jsem si z něho dělal legraci a lanařil ho. (usmívá se) Radko má před sebou určitě ještě několik let v NHL, ale už jsme se bavili o tom, že bychom si spolu rádi zahráli. Doufám, že mi vydrží zdraví a budu chytat, než se vrátí do Česka.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek